Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

Rozhovory

CEE Cup mi dal spoustu sebevědomí

Turnaj očima Adama Karabce

Sdílet

CEE Cup začíná již svoji 10. kapitolu. Během těchto let hrálo na něm spoustu skvělých hráčů z Česka i zahraničí. V minulosti zde na sebe upozornili i Adam Hložek či Adam Karabec. A právě Karabec byl během posledního ročníku vyhlášen nejlepším hráčem turnaje.
Poslední CEE Cup se odehrál ještě v roce 2019. Naše devatenáctka tehdy obsadila druhé místo a Adam Karabec dostal ocenění pro nejlepšího hráče. Dnes už je devatenáctiletý fotbalista pevnou součástí A-týmu Sparty. V rozhovoru si zavzpomínal na tento turnaj a zhodnotil i to, co mu to dalo do další kariéry.
Jak si vzpomínáš na CEE Cup v roce 2019?
Pro mě to byl první turnaj poté, co jsem přišel do devatenáctky. Věděl jsem, že měl dlouhou tradici a účastnily se ho dobré týmy. Na jeho zápasy jsme se chodili dívat už předtím. V roce 2019 jsme dopadli docela dobře, když jsme ve finále prohráli s Palmeiras. Vzpomínám si, že byli velmi dobří a možná i o třídu lepší než my. Moc nám toho v tom zápase nedovolili, ale i přesto jsme na turnaji udělali dobrý výsledek.
Jaká byla kvalita soubojů?
Celkově jsem si zvykal na ten nový ročník a trochu jsem se toho ze začátku bál. Z toho, co si vzpomínám, tak v tu dobu to bylo něco jako devatenáctka reprezentace. Byly to tedy velmi kvalitní a náročné duely. S tím se ale na CEE Cupu vždy počítá.
Co ti tento turnaj dal?
Určitě spoustu sebevědomí, protože tam byli skvělí hráči. Když se nám povedl pěkný výsledek, nebo nějaká dobrá věc, tak to bylo super, protože při kvalitě těch týmů to nebyla samozřejmost a do takových věcí nás jen tak nepouštěli.
Byl jsi vyhlášen za nejlepšího hráče. Pomohlo ti to směrem k šanci v A-týmu?
Ten půlrok mi celkově velmi pomohl a můj posun se v důsledku toho urychlil. Nikdo nevěděl, jak si na tu devatenáctkovou soutěž zvyknu. Hned v úvodu se mi však povedl CEE Cup, a to mi určitě pomohlo.
Devatenáctku čekají ve skupině souboje s Palmeiras a Tigres. Jak vidíš jejich šance na úspěch?
Mexický tým by Sparta mohla zvládnout. Vím, že ti Brazilci byli každý rok velmi silní, ale těžko říct, jaký mají letošní ročník. Spartě však určitě držím palce. Věřím, že to zvládnou, ale určitě je nečeká nic jednoduchého.

Další novinky