Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Prohra na úvod

B-Tým podlehl olomoucké rezervě 0:1

Sdílet

Sparťanský B-tým odehrál své první soutěžní utkání nového ročníku druhé nejvyšší ligy. Sezonu zahájil v Olomouci, kde čelil tamní rezervě. Zápas výrazně ovlivnila červená karta, kterou v první půli udělil rozhodčí Večerkovi a sparťané tak o deseti podlehli Sigmě 0:1.
Nedělní dopoledne na olomouckém Andrově stadionu patřilo dvěma B-týmům. Sparťanská rezerva nastoupila v nových venkovních sadách. Úvodní sestava vypadala následovně: Tůma – Váňa, Vydra, Večerka, Horák – Jonáš, Pudhorocký, Gedeon – O. Novotný, Schánělec, Goljan.
Hned v úvodu zahrozila Sigma, nebezpečný křižný pas chvilku poskakoval vápnem, nakonec skončil v zázemí a nepřinesl větší ohrožení bráně brankáře Tůmy. Hanáci nadále vystrkovali růžky, v 8. minutě se blýskli rychlým pasem za obranu. Jakub Matoušek se tváří v tvář našemu brankáři pokusil o překvapení v podobě efektního obloučku, spolu s Tůmou ale přeloboval i bránu.
Sparťané v prvních dvaceti minutách měli herní převahu a hrozili především z rohů, zatímco Sigma spoléhala na rychlé protiútoky. Jeden takový předvedli olomoučtí v 21. minutě, Pavel Žifčák se prosmýkl do vápna, kde byl faulován. Rozhodčí Kvítek neváhal, nařídil penaltu a Daliboru Večerkovi udělil červenou kartu. Následnou penaltu brankář Tůma famózním zákrokem zlikvidoval, sparťané však museli v zápase pokračovat už jen o deseti.
Obraz na trávníku se proměnil. Sigma převzala otěže utkání a tvořila hru, sparťané ji však do příležitostí nepouštěli a sami se do jedné velké dostali v 38. minutě. Tomáš Schánělec se prokličkoval vápnem a vyslal nepříjemnou střelu na brankáře Trefila. Ten si s jeho pokusem i s následnou dorážkou Jonáše poradil a vyslal spoluhráče do samostatného úniku. Brankář Tůma se ovšem opět vyznamenal a mrštným skokem vypíchl Šípovi míč z pod kopaček. V poslední minutě prvního poločasu se však hráčům v modrých dresech podařilo personální převahu zužitkovat. V pokutovém území nehlídaný Slaměna mířil přesně k pravé tyči a odvedl tak svůj tým do kabin s poločasovým výsledkem 1:0.
Do druhé půle vyběhly oba týmy beze změn a hra se nesla v podobném duchu. V 53. minutě se opět vyznamenal, dnes výborně chytající, Jakub Tůma, když vystavil stopku další velké šanci. I Sparta byla navzdory okolnostem aktivní. Za hlasité podpory svých fanoušků se neustále snažila tlačit do útoku. Po hodině hry sáhl trenér Horňák k prvnímu střídání, Schánělce a Goljana nahradil Ambler se Šilhartem. V 67. minutě vyslal po standardní situaci dalekonosný projektil Horák, ten ale zaplul jen těšně vedle levé tyče brankáře Trefila.
Zhruba dvacet minut před závěrečným hvizdem udělala sparťanská lavička další změnu v sestavě, Filipa Gedeona vystřídal David Holoubek. Do poslední desetiminutovky vstoupili žlutí s Žížalou, ten nahradil kapitána Pudhorockého, po kterém převzal pásku Jonáš. Ani tato změna však nevedla k zvrácení nepříznivého výsledku a náš B-tým tak na úvod nové sezony musí, srdnatému výkonu navzdory, kousat porážku.
Hodnocení trenéra Horňáka:
„Byli jsme od začátku aktivnější a měli více ze hry. Byly jsme mnohem jistější na míči. Bohužel nás ale zradily obrovské chyby v   obraně, kdy jsme několikrát fatálně chybovali a  jedna chyba znamenala penaltu pro domácí a červenou kartu pro nás. Tím se úplně změnilo nejen naše rozestavení, ale i plány s   kterými jsme do utkání šli. Chtěli jsme hrát aktivně, hodně po křídlech a tlačit se do zakončení.
Hra se bohužel úplně změnila, ale myslím, že i přesto jsme byli v   druhém poločase rovnocenným protivníkem. Řekl bych, že to byl až do konce naprosto vyrovnaný zápas. Bohužel nám ale v   závěru, když jsme sahali po obratu, ten jeden hráč zkrátka chyběl. Tůma nás ovšem zachránil od větší porážky. Samozřejmě kdybychom měli o hráče víc, nehráli bychom v   druhé půli tolik otevřeně. Tůmič nás ale dneska opravdu podržel.
Nováčci Gedeon a Váňa rozhodně nezklamali. Gedeon se úspěšně snažil plnit roli organizátora, rozděloval hru a dával přihrávky do šancí. Váňa k nám přišel z dorostu. Dali jsme ho na pravého obránce a myslím, že to zvládl velmi dobře. Má velké předpoklady, jak rychlostní, tak technické. V tomto ohledu rozhodně oba nezklamali, naopak patřil k těm lepším hráčům.“
SK Sigma Olomouc B – AC Sparta Praha B: 1:0 (1:0)
Branky: 45+1. Slaměna.
Žluté karty: 19. Greššák, 40. J. Matoušek, 44. Sláma – 30. Pudhorocký, 71. Váňa.
Červené karty: 23. Večerka.
Sestava Sparty: Tůma – Váňa, Vydra, Večerka, Horák – Jonáš, Pudhorocký (80. Žížala), Gedeon (72. Holoubek) – O. Novotný, Schánělec (63. Šilhart), Goljan (63. Ambler).
Sestava Olomouce: Trefil – Slavíček, Bednár, Vepřek (C), Sláma – J. Matoušek (67. Hadaš), Greššák, Spáčil, Šíp (76. Uriča) – Zifčák (90+3. Grečmal), Slaměna (67. Piña).
 Rozhodčí: Kvítek – Slavíček, Vyhnanovský.

Další novinky