Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

První výhra v sezóně nad Vlašimí

Sparta B porazila Vlašim

Sdílet

V nedělním domácím zápase sparťanské béčko změřilo své síly s Vlašimí, která v předešlé sezóně bojovala o postup do první ligy. Oba celky po úvodních třech kolech F:NL mají společný cíl a to první výhru v letošní sezóně. Sparta vkročila do zápasu aktivně a v 7. minutě se prosadil Novotný. Hra plynula v rychlém tempu a byly vidět šance na obou stranách. V druhém poločase Sparta ze svých akcí vytěžila dvě branky. Po sólu přes půlku hřiště se trefil Minčev a povedenou střelou střídající Holoubek. Za Vlašim se střelecky prosadil pouze kapitán Suchan. Vlašim tak Spartě podlehla 3:1.
K první střele zápasu se dostal sparťanský útočník Novotný po svém úniku po levé straně. Jeho neškodná střela po zemi ale skončila v rukavicích Vágnera.  O chvíli později se ale sparťané už mohli radovat. V 7. minutě se po dobře zpracované přihrávce uvolnil na levé straně Drchal. Obelstil brankáře a místo střely nahrál před odkrytou bránu Novotnému, který jistě dopravil míč do brány. Sparta tak po aktivním začátku zápasu vede 1:0.
Dvanáctá minuta zápasu ukázala šance na obou stranách. Po vybojovaném míči před vápnem Vlašimi dostal přihrávku Minčev, ale jeho střela neměla dostatečnou razanci. Na druhé straně se po povedené kombinaci na hranici vápna rozhodl vystřelit Folprecht, naštěstí zamířil vedle.
Nadějnou šanci vybojoval na svém tažení Pudhorocký, který krásnou přihrávkou vybídl Minčeva. Ten sice dokázal obehrát kapitána Vlašimi Breda, ale svoji střelu nezamířil mezi tři tyče.
V 21. minutě si po narážečce Folprecht dostal až k hranici vápna. Tam nahrál před volného Smejkala, který vypálil vysoko nad. Sparta o chvíli později odpověděla nebezpečnou akcí, která začala opět u Pudhorockého. Po svém delším sprintu přenesl hru na pravou stranu, odkud zpátky do středu pole nahrával Váňa. Přihrávku obdržel Fortelný, ale nedokázal zatočit balón ke vzdálenější tyči.
V druhé polovině prvního poločasu zápas plynul v rychlém tempu. Váňa ve spolupráci s Novotným se dostal k centru před vápno, kde bohužel nikdo nebyl. Hosté odpověděli nebezpečnou střelou Suchana, kterou naštěstí zlikvidoval brankář Heča. Následovala šance Sparty, kdy se po brejku sám ocitl před brankářem Minčev, svým lobem ale branku minul.
Začátek druhého poločasu pokračoval v rychlém tempu. Oba týmy dokázaly zablokovat většinu střel. K nebezpečnější střele se dostal v 57. minutě Pudhorocký, po své kličce ke středu vyslal prudkou střelu, která ale mířila do středu brány, kde byl připravený Vágner. Na druhé straně se po šikovné přihrávce dostal do palebné pozice střídající Filip Horský. Pražany ale dokázal podržet Heča svým skvělým zákrokem. V 60. minutě tuto aktivní pasáž završil Minčev, který po krásném sólu od půlící čáry svoji kličkou položil brankáře na zem a rozvlnil síť Vlašimi.
V 67. chtěli hosté odpovědět povedenou kombinací ve středu pole, Horský ale zamířil sám před brankářem mimo. Na druhé straně jsme o chvíli později mohli vidět střelu střídajícího Davida Holoubka, střela prosvištěla jen pár centimetrů nad břevnem.
Druhá polovina druhého poločasu přinesla řadu faulů a hra začala být rozkouskovaná. V 80. minutě Vlašim zahrávala standartní situaci. K míči se postavil kapitán Vlašimi Suchan a vyslal povedený centr před bránu Sparty, gól ale z této šance nepadl. V další šanci se ale Suchan už radoval, po hezkém průniku do vápna zamířil přízemní střelou k bližší tyči a Vlašim snížila na 2:1.
Kvůli řadě nepřesností ze strany Sparty se Vlašim dostávala v závěru zápasu do šancí. Asi tu největší zahodil Ugwu, kdy střílel po centru z voleje mimo. Sparta se ale vzpamatovala a v 89. si David Holoubek ve vápně našel místo ke střele a zamířil ke vzdálenější tyči. Brankář Vágner neměl šanci, Sparta tak zvýšila na 3:1. Sparta v závěru zápasu udržela vítězství a může se radovat z prvních tří bodů v této sezóně.
Hodnocení trenéra Michala Horňáka:
„Byla to rozhodně důležitá výhra v tom smyslu, že jsme potřebovali bodovat. Dostávali jsme se pod psychický tlak a myslím si, že mladí kluci zatím nejsou tolik připraveni. Pro nás je to velmi důležité vypracované vítězství. Za první poločas jsme mohli dát čtyři branky, ale dali jsme jen jednu. V druhým poločase Vlašim zjednodušila hru a dali tam tři útočníky. Nejsem spojený se situacemi s odraženými balóny, měli jsme je řešit víc zkušeně. “
„My jsme chtěli nastoupit aktivně do zápasu a věděli, že nám přišli hráči z áčka, které jsme museli v druhé půli střídat. Takže jsme měli v úmyslu co nejrychleji rozhodnout. Samozřejmě dali jsme gól, ale nepovedlo se nám to rozhodnout. Naštěstí v druhé půli jsme ještě vstřelili góly. Nelíbila se mi ale pasivita do defenzivy za stavu 2:0. Byla tam velká nervozita a ti kluci nejsou ještě tak vyspělí, aby si poradili v takové hře. Musíme to dál posouvat a kluci se musí učit, nasávat vědomosti, jak se chovat v určitých situacích a za určitého stavu.“
AC Sparta Praha B – FC Sellier & Bellot Vlašim: 3:1 ( 1:0)
Branky: 7. Novotný, 61. Minčev, 88. Holoubek – 81. Suchan.
Žluté karty: 18. Novotný, 77. Jonáš – 71. Ugwu, 75. Suchan, 87. Svoboda.
Sestava Sparty: Heča – Váňa, Vitík (65. Večerka), Panák (65. Jonáš), Suchomel (78. Schánělec) – Vydra, Pudhorocký (C), Fortelný (46. Holoubek), Novotný (46. Goljan) – Minčev, Drchal. 
Sestava Vlašimi: Vágner – Breda (C) (46. Halinsky), Kulhánek, Hošek, Lehoczki – Smejkal (65. Ugwu), Folprecht (72. Toula), Zinhasovič (46. Horský), Rigo (65. Langhamer), Suchan – Svoboda.
Rozhodčí: Opočenský – Vlček, Leška.

Další novinky