Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyWU-15

WU15: představení týmu

Vše o družstvu starších žákyň

Sdílet

Se začátkem mládežnických soutěží se blíže podíváme na každou sparťanskou dívčí kategorii. V článku si představíme soutěže, hráčský a realizační kádr, ohlédneme se za letní přípravou a loňským umístěním. A najdete zde i rozhovory s trenéry.
“Patnáctka” odstartovala letní přípravu 1. srpna. Její součástí bylo pětidenní soustředění; v Nové vsi Nad Popelkou a tři přípravné utkání. 
AC Sparta Praha WU15 – LASK Linz WU16 1:2 (0:2) 
Gól: Urbanová 
Nominace: Harantová, Princová - Balászová, Buriánková, Daníčková, Eisltová, Chládková, Kotulová N., Kotulová R., Lesáková, Strašíková, Trnovcová, Čuntová, Drbohlavová, Koblihová, Ondráčková, Oudranová, Petráková, Rampasová, Šumná, Urbanová 
AC Sparta Praha WU15 – FK Dukla Praha WU17 6:0 (4:0)  
Góly: 2x Strašíková, 2x Balászová, Lesáková, Chládková 
Nominace: Harantová, Balászová, Buriánková, Daníčková, Eisltová, Chládková, Kotulová N., Kotulová R., Lesáková, Strašíková, Trnovcová, Oudranová, Petráková, Sedláčková 
AC Sparta Praha WU15 – TJ Sokol Dolní Počernice 5:3 U15 (4:2) 
Góly: 3x Kotulová R., 2x Drbohlavová 
Nominace: Princová, Bendová, Čuntová, Drbohlavová, Koblihová, Ondráčková, Rampasová, Sedláčková, Šedinová, Šumná, Třeštiková, Urbanová, Kotulová R., Kotulová N., Oudranová 
Žákovská liga, kde figuruje patnáctka, je vymezena na českou a moravskou část. V české části sezonu 2022/23 rozehraje 10 týmů (oproti loňsku ubyla Třebeš a Trutnov), na podzim tým čeká 12 ligových kol. Sparta obsadila v uplynulém ročníku 2021/22 1. místo, když ve 22 kláních získala 62 bodů. Po základní části následuje vždy ještě finálový turnaj, na kterém mladé sparťanky skončily druhé. 
Kategorie WU15 a WU13 spolu tvoří dvojičku, což znamená, že během sezony budou hrát se stejnými soupeři ve svých věkových kategoriích - většinou v jeden den, jejich soutěže se kopírují. Kromě dívčí soutěže je tým WU15 tradičně přihlášen i do pražské žákovské soutěže proti chlapeckým družstvům. 
Na soupisce nyní figuruje 23 hráček a tři brankářky.
Brankářky: Kvízová, Harantová, Princová 
Hráčky: Balászová, Buriánková, Daníčková, Eisltová, Chládková, Kotulová N.Kotulová R., Lesáková, Strašíková, Trnovcová, Bendová, Čuntová, Drbohlavová, Jaitnerová, Koblihová, Ondráčková, Oudranová, Petráková, Rampasová, Sedláčková, Šedinová, Šumná, Třeštiková 
Spartu WU15 vede dvojice trenérů Karel Truksa a Pavel Klíma. „Ve Spartě působím na pozici trenéra mládeže od roku 2012. Prošel jsem všechny věkové kategorie od přípravek po starší žákyně. Poslední tři roky jsem trenérem u patnáctky,“ říká dvaatřicetiletý Klíma. 
Jako trenér působím od roku 2010, kdy jsem dostal možnost trénovat kategorie od mužů po starší přípravku. Ve Spartě začínám šestý rok. Letos poprvé jako hlavní trenér patnáctky," představuje se na úvod Karel Truksa. 
Nového hlavního trenéra jsme se zeptali i na hodnocení letní přípravy: “S letní přípravou jsem spokojený tak na půl. Sehráli jsme málo přípravných utkání a obecně bylo málo času na přípravu do nové sezóny. Vše budeme dohánět v průběhu podzimu. Na druhou stranu jsem velmi spokojený s přístupem holek a s podmínkami, které máme od vedení Sparty.” 
A co cíle v nové sezoně? “Samozřejmě ty nejvyšší, jsme přeci Sparta,” neskrývá ambice. “Další cíle jsou zapracovat na koncepci, kterou jsme před sezónou obdrželi, ale hlavně připravit ročník 2008 na přechod do kategorie WU18, kde je dobře nastavena spolupráce s trenérkou Mocovou,” říká Karel Truksa. Ve Spartě hraje i jeho patnáctiletá dcera Eliška, v létě se posunula právě do kategorie WU18. 
WU15 začíná nový ročník v sobotu 27. srpna venkovním soubojem s Vysočinou Jihlava. “Náš herní styl by se měl odvíjet od soupeřů, proti kterým budeme nastupovat, ale chtěli bychom hrát útočně. S hráčkami, které máme v kádru se to nabízí,” uzavírá trenér Truksa.

Další novinky