Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Výhra nad Opavou

Sparťanský B-tým porazil v domácím zápase Opavu

Sdílet

V devátém kole F:NL přivítala sparťanská rezerva Opavu. Základní sestava byla doplněna o hráče z A-týmu, kteří posílili zejména zálohu. První branku vstřelila Sparta a po zbytek prvního poločasu kontrolovala hru. V druhém poločase se oba celky trápily v zakončení, takže gól z první půle rozhodl o výhře svěřenců Michala Horňáka.
K první vážnější akci se dostal po sérii přihrávek Wiesner. Jeho střele v pokutovém území ale chyběla dostatečná razance, aby překonala brankáře Opavy. Do další šance se Sparta dostala po centru Fortelného, kdy Vitík hlavičkoval v malém vápně. Mířil ale nepřesně a míč tak skončil nad brankou. Hosté vzápětí dostali příležitost standartní situace. Centr který vyslal Haitl však přelétl všechny hráče.
Ve 22. minutě po odraženém centru přistál balón ke kopačkám Fortelného. Skákající balón si zpracoval a placírkou trefil levý horní růžek. Tato parádní technická střela poslala Spartu do vedení. Opava v desetiminutové pasáži po inkasované brance měla řadu příležitostí na gól. Hosté centrovali balóny do malého vápna, nikdo z nich ale přímo branku neohrozil. Sparťané na závěr poločasu kontrolovali hru a nepouštěli žlutomodré do přečíslení.
Na začátku druhého poločasu se hráči Opavy dožadovali penaltového kopu. Na centr Haitla z pravé strany si naběhl Rychlý. Ten po důrazném souboji s Panákem spadl na zem. Rozhodčí ale zůstal klidný a zákrok vyhodnotil jako čistý. Hra začala být více rozkouskovaná díky rostoucímu počtu faulů na obou stranách. Opava rozjížděla akce po stranách. Jeden z centrů odhlavičkoval Vitík na volného Kadlece, který pálil z voleje. Naštěstí byl jeho pokus zblokován.
V 74. minutě po tvrdém zákroku Patrika Vydry na Šiguta měla Opava další šanci k vyslání míče do vápna. Defenziva Sparty si dokázala poradit i s tímto centrem. Na závěr utkání se Sparta dostávala do otevřené obrany. V 88. minutě po faulu před vápnem rozehrál Fortelný na krátko s Pudhorockým. Jeho přihrávku získal Vydra, který si při průniku do vápna zahákl nohu o jednoho z obránců. Rozhodčí ale žádný prohřešek proti pravidlům neviděl.
Do další šance navýšit vedení se dostal v nastavení Wiesner. Dlouhý nákop si našel mezi stopery a sám by šel na brankáře. Kapitán Janoščin mu však balón vypíchl. Sparta díky zodpovědnému výkonu v obraně udržela své vedení z prvního poločasu a může slavit vítězství.
Hodnocení trenéra Michala Horňáka:
„První poločas byl velmi dobrý. Prvních třicet minut jsme nepustili Opavu do nějaké vážnější šance. Byli jsme aktivní, hráli jsme to, co jsme chtěli hrát a jedna z příležitostí vyústila gólem. Takže první poločas jsme byli spokojený.“  
„Druhý poločas tam šel vysoký Yunis, aby Opava zjednodušila hru. Věděli jsme, že Opava má sílu v nakopávaných balónech do šestnáctky. Nedokázali jsme ale udržet míč a hrát na polovině soupeře. Jsme ale hrozně rádi, že jsme vítězství udrželi. Byl to velmi důležitý zápas a potřebovali jsme všechny tři body. Mužstvo, které prohrává pochopitelně zjednoduší hru. Chce nakopávat balóny a vyvinout si tlak. My jsme se z toho těžko dostávali a měli bychom se z toho příště ponaučit. Na druhou stranu jsme hráli proti nadprůměrnému celku z druhé ligy. Tentokrát jsou pro nás tři body opravdu důležité.“
AC Sparta Praha B – SFC Opava: 1:0 (1:0) 
Branky: 22. Fortelný.
Žluté karty: 13. Vitík, 61. Horák, 75. Vydra – 78. Haitl.
Sestava Sparty: Heča – Suchomel, Vydra, Vitík, Horák – Wiesner, Panák ©, Sáček (71. Pudhorocký), Fortelný, Karabec (71. Kuchař) – Schánělec (82. Novotný).
Sestava Opavy: Lasák – Kadlec, Helebrand, Janoščin ©, Haitl – Rychlý, Macháček (75. Gorčica), Kramář, Kopečný (75. Janjuš), Šigut – Rataj (31. Yunis (58. Ščudla).
Rozhodčí: Ulrich.

Další novinky