Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyU-13

Ohlédnutí se za působením U13 v Interlize

U13 zakončila soutěž výhrou a prohrou

Sdílet

Společně s kategorií U12 nastoupila i třináctka na své poslední duely v Interlize. Sparťani se po nich nacházejí na průběžné třetí pozici v tabulce, ale ostatní týmy ještě neodehrály kompletní počet zápasů. V následujícím textu se ohlédneme za naším působením v této dlouhodobé mezinárodní soutěži.
Naše kategorie si vítězstvím v srpnových kvalifikačních turnajích zajistily účast v nejvyšší skupině Interligy. 4. ročník této soutěže, ve které působí týmy z Česka, Slovenska, Polska, Maďarska a Ukrajiny, probíhal od poloviny října 2022 do konce března 2023.
Mužstva do 13 let hrají systémem 10+1 na 2x30 minut. V úvodním kole jsme si připsali výhru se Zbrojovkou a prohru s Wislou Krakov. Ve druhém kole se nám dařilo o něco více, když jsme získali čtyři body za výhru se Lvovem a remízu s Vratislavem.
Nejúspěšnějším pro nás byl dvojzápas v polském Zabrze, odkud se nám podařilo přivést šest bodů za výhry s domácím celkem a maďarským Mészöly Focisuli. Plný bodový zisk v rámci jednoho kola se nám ale povedl v této sezoně pouze jednou. Naopak nejméně úspěšný byl výjezd do Brna, kde jsme získali jen bod za remízu se Zbrojovkou, ke které jsme přidali prohru s Krakovem.
V posledních třech kolech jsme pokaždé zaznamenali po výhře a prohře. Právě to, že jsme z více dvojzápasů nedokázali vytěžit plný počet bodů, nás v konečném zúčtování stálo lepší umístění v celkové klasifikaci. Nutno však podotknout, že výraznou míru v této sezoně Interligy sehrály v našem případě zranění a nemoci, které vícekrát trenérem způsobily potíže při skládání nominace, jakož i v samotném tréninkovém procesu.
V posledním kole na Strahově jsme dosáhli těchto výsledků:
AC Sparta Praha – Budapešť Honvéd FC 0:2 (0:1) 
Sparta: Dyntar (31. Hruška) – Klíma, Průša, Kronberger, Hrdlička (51. Tichý), Tichý (46. Šimeček), Makovský, Rus (36. Holinka), Šimeček (31. Faltus), Holinka (31. Holoubek), Schejbal.
AC Sparta Praha – FC Baník Ostrava 8:1 (4:0)
Góly ACS: Mazyarchuk (3), Schejbal (3), Rus, vlastní. 
Sparta: Hruška (31. Dyntar) – Kmeť, Müller, Průša (31. Kronberger), Hrdlička (31. Faltus), Tichý (31. Holoubek), Makovský (31. Šimeček), Rus, Holub (46. Hrdlička), Holinka (31. Schejbal), Mazyarchuk.
Sparťani jsou tak v konkurenci týmů FC Zbrojovka Brno, FC Baník Ostrava, Wisla Krakov, Slask Vratislav, Górnik Zabrze, Budapešť Honvéd FC, Mészöly Focisuli a FK Ruch Lvov na průběžném třetím místě, kdy v šestnácti zápasech dosáhly bilance 8 výher, 2 remízy a 6 proher při skóre 41:30. Ostatní soupeři však ještě neodehrály plný počet utkání, takže teď ještě neumíme říct, na které příčce tuto dlouhodobou soutěž zakončíme. Kompletní výsledky a tabulku najdete zde.
Spartu v Interlize reprezentovali: Hruška, Dyntar, Materna – Kmeť, Klíma, Müller, Průša, Kronberger, Hrdlička, Faltus, Tichý, Holoubek, Makovský, Šimeček, Rus, Holub, Holinka, Hybler, Schejbal, Mazyarchuk, Štěpnička, Babiar, Macháček, Kubín, Přibyl, Kropík, Květoň, Biriukov, Vorlíček, Havrlík, Hrodek, Volek.
Hlavní trenér Michal Vychodil se vyjádřil k působení Sparty U13 v soutěži.
Jak hodnotíte vaše působení v Interlize v této sezoně?
Vždy mám nějaká očekávání. Zdali dokážeme uspět, kolik vstřelíme a inkasujeme branek a jak se budeme prezentovat z hlediska herního projevu či individuálních výkonů. Určitě má očekávání byla větší, ale jak jsem již několikrát během posledních hodnocení zmiňoval, je potřeba vnímat i okolnosti, které bohužel přímo ovlivnily naši sílu a výkon. Jednoznačně chci a musím hráčům (a i těm mladším, kteří nám pomáhali) poděkovat za reprezentaci naší akademie, protože jsem ještě nikdy nezažil tak náročné období ohledně skládání nominací k zápasům. A klobouk dolů před kluky, protože několikrát šli do všeho s minimální oporou tréninkové zátěže.
Panuje spokojenost s konečným tabulkovým postavením?
Rezignovat na výsledek ve sportu není určitě zdravé a věřím, že každý chce vyhrát, vyhrávat a být úspěšný. Jen se to prostě nesmí zvrhnout v něco, co popírá posloupnost cesty učení. Teď netuším, jak celkově dopadneme, ale na mém hodnocení z předchozí otázky to nic nezmění. 
Co vám daly souboje v této soutěži?
Náboj v sezoně! Pravidelná mezinárodní konfrontace v dlouhodobé soutěži přináší neustálé zdravé napětí. Sezona s Interligou má prostě šmrnc, a to i nejen u hráčů v kabině, ale i nás trenéry dostává mimo komfortní zónu, což také není na škodu.
Který ze soupeřů vás dokázal nejvíc prověřit a posunout dál?
Velkou školou pro nás byly duely s Ruchem Lvov, který nás v kvalifikaci sfoukl jako svíčku. Tam jsme nevěděli, kde nám hlava stojí, a od tohoto prožitku jsme se odrazili. Dokázali jsme jej zaslouženě porazit v Polsku, a i přes nedávnou domácí porážku, jsme v prvním poločase podali výkon, který si asi všichni představujeme a zejména, kterého jsme schopni.
A musím zmínit ještě Zbrojovku Brno, protože zápasy s ní jsou velmi kvalitní a přínosné, a to čerpám z dlouhodobé zkušenosti.
Jak hodnotíte poslední dva duely?
Vyrovnaný duel s Honvédem mě zklamal svou fotbalovou kvalitou a rozhodl náš slabý výkon v ofenzivě. K tomu jsme byli bojácní, a to ve všech ohledech. Výsledek s Baníkem velmi zkresluje stupeň únavy, se kterým se oba týmy vyrovnaly rozdílně a mě moc těší aktivita s jakou jsme se drali za dalšími vstřelenými góly.
Jaká vidíte největší pozitiva působení Sparty v Interlize?
Interliga pořádaná Baníkem Ostrava má tři velká pozitiva, která jsou určující pro naši již tradiční účast. Tím je mezinárodní konfrontace, přechod k desítkovému fotbalu a dlouhodobá soutěž, která nám supluje žákovskou ligu.

Další novinky