Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Z Jihlavy bez bodů

Béčko prohrálo na Vysočině

Sdílet

V páteční předehrávce 20. kola druhé nejvyšší ligové soutěže se představila rezerva Sparty v Jihlavě. Po reprezentační přestávce chtěli sparťané získat druhé jarní vítězství, čímž by se bodově dotáhli na soupeře z Vysočiny. Svěřencům Petra Janouška se však utkání nepovedlo podle představ a Jihlavě podlehli 1:2.
Na konci srpna nás Jihlava porazila na Žižkově 1:3. Podobnému výsledku chtěli na stadionu v Jiráskově ulici předejít např. David Pavelka nebo Nelson Okeke, který se oklepal ze zranění kotníku z posledního domácího utkání proti Chrudimi. Včasnému začátku zápasu zabránila bouřka, kvůli které nařídil hlavní sudí výkop o patnáct minut odložit.
Nepříznivé počasí hrálo svou roli i po úvodním hvizdu, přesto se Jihlavští dokázali hned v úvodu dostat k několika centrům. Peřinův prudký nástřel Heča dokázal vyrazit, v 7. minutě se pak ke střele ve vápně dostal Araujo-Wilson, ale přestřelil. V 10. minutě vyslal Selnar přetažený centr od rohového praporku na osamoceného Peřinu, po jeho střele zachránilo letenské od obdržení první branky břevno.
Domácí si navzdory presinku sparťanů vytvářeli i další šance, Selnarova střela zpoza vápna ještě těsně minula pravou tyč. V 19. minutě však po chybné rozehrávce sebral míč Ogiomade a jeho pokus ke stejné tyči už byl o poznání přesnější – 0:1. Letenští se po inkasování dostali k několika centrům, jeden odvrácený však přetavila v obrovskou šanci Jihlava. Selnar se od středového kruhu řítil sám na Heču, sparťanský gólman ale jeho střelu zneškodnil.
První větší šance Sparty přišla ve 31. minutě. Pavelka vybojoval balón u rohového praporku a po výměně s Hodoušem dokázal vystřelit. Jeho pokus byl sice zblokován, následná Goljanova střela ale Jágrika pořádně protáhla. Další šanci viděli diváci až ve 40. minutě, kdy se k nadějné hlavičce dostal domácí Svoboda, mířil však mimo. Před koncem prvního poločasu se ke střele z velké dálky odvážil Cissé, balón skončil v Jágrikově náruči. Týmy tak odešly do kabin za stavu 0:1.
Do druhého poločasu vstoupili sparťané se dvěma změnami, na hřiště vyběhli Lehocký s Kukučkou. Nepovedená rozehrávka letenských ze 48. minuty umožnila Selnarovi samostatný únik, Heča však včasným výběhem dokázal zachránit situaci. O chvíli později na druhé straně vystřelil z úhlu Lehocký, Jágrik byl ale pozorný. V 53. minutě se podruhé radovali domácí. Centr Svobody z pravé strany sklepl Záhradník na Selnara, jehož první střelu sice Heča dokázal zneškodnit, jenže na dorážku už byl krátký.
Jihlavská desítka byla aktivní i nadále. V 58. minutě se po dalším centru Svobody pokusila prostřelit Heču zblízka, sparťanský gólman ale udržel naděje sparťanů na příznivý výsledek. Na druhé straně pálil zpoza vápna Cissé, jeho přízemní střelu si Jágrik pohlídal. Následovala klidnější fáze utkání, ve které si žádný z týmů nevypracoval žádnou zásadní šanci. Až v 73. minutě se ke střele odhodlal Okeke, domácí gólman však zasahovat nemusel.
Letenští se nadále snažili zvrátit nepříznivý vývoj utkání, jihlavská obrana ale odolávala. Až v 85. minutě se sparťané z protiútoku konečně dokázali prosadit! Perfektně zvládnuté přečíslení zakončil přesnou střelou Cissé a svým prvním gólem v rudém dresu vykřesal naději do zbytku utkání. Další trefu však béčko přidat nestihlo a Jihlavě podlehlo 1:2.
Další dvě utkání F:NL odehrají sparťané na Žižkově. V neděli 9. dubna přivítáme Táborsko, o týden později dorazí do Prahy MFK Karviná. Přijďte pomoct rezervě v cestě za záchranou!
Vyjádření trenéra Petra Janouška:
„Do utkání jsme vstoupili s cílem vytvářet si souvislý tlak, který jsme chtěli přetavit v brankové příležitosti. V úvodu jsme si několik předfinálních situací vytvořili, ale bohužel to branku nepřineslo. Naopak, rychlé protiútoky soupeře jsme nedokázali zachytit a po vlastní rozehrávce jsme inkasovali.
Vstup do druhého poločasu byl aktivnější, dařilo se nám být rychlejší v přechodové fázi, ale následně přišla druhá branka. V 85. minutě se nám podařilo snížit na 1:2, vytvořili jsme si souvislý tlak, žádnou další příležitost ani standardní situaci už jsme však nedokázali proměnit.
Bohužel jsme znovu nezvládli efektivně proměňovat nabídnuté příležitosti. Příčina může být v tom, že se snažíme rychle vymyslet finální fázi a gól, ale situace nedokážeme vyřešit v klidu. Následná reakce na rychlý protiútok soupeře pak není adekvátní.“
FC Vysočina Jihlava – AC Sparta Praha B 2:1 (1:0)
Branky: 19. Ogiomade, 53. Selnar – 85. Cissé. ŽK: 73. Fila – 14. Vydra. Rozhodčí: J. Krejsa – R. Dresler, J. Bureš. Návštěva: 673.
Sestava Jihlavy: Jágrik – Svoboda, Vedral, Gabriel, Peřina – Vítek (66. Křišťál), Tureček – Ogiomade, Selnar (81. Křehlík), Záhradník (66. Fila) – Araujo-Wilson (90+2. Piško).
Sestava Sparty: Heča – Večerka (46. Kukučka), Kaštánek, Vydra – Horák, Pavelka (61. Jonáš), Okeke, Hodouš (74. Váňa) – Goljan (46. Lehocký), Schánělec (61. Novotný), Cissé.

Další novinky