Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyU-8

U7 a U8 startují domácí soutěže

Ohlédnutí se za zimou

Sdílet

Dorostenecké a žákovské kategorie už své soutěže odstartovaly, tento víkend to čeká i přípravky. V článku jsme se tak podívali na přípravné období týmů U7 a U8, ke kterému se vyjádřil i jejich hlavní koordinátor.
Naše týmy se letos poprvé setkaly 9. ledna na Strahově. Kromě soustředění v Ústí nad Orlicí a klání s Lipskem a Rapidem, je prověřilo i několik českých mužstev. U8 navíc společně s U9 odehrály turnaj v Bruselu.
Ke posledním měsícům se v rozhovoru vyjádřil koordinátor těchto kategorií Jan Lanhaus.
Jak hodnotíte zimní období?
V této věkové kategorii se moc neliší zimní období oproti ostatním, jelikož oba týmy jedou podle nastaveného konceptu. Nejdůležitější je stále všestranně rozvíjet pohybový rozvoj, zdokonalovat a rozvíjet fotbalové dovednosti. V kategorii U8 se změnilo pouze to, že se jim jeden den tréninkového procesu přesunul do sokolovny s velmi kvalitním gymnastickým materiálem. U7 má tento vyhrazený den celoročně.
Jak jste spokojen s progresem týmu?
Kluci se neustále zlepšují, a to je dané konkurenčním prostředím, které je na vysoké úrovni.  Hráči určitě více vnímají své spoluhráče a stále častěji úspěšně volí mezi obcházením soupeře nebo přihrávkou na lépe postaveného spoluhráče.
Co vám ukázaly souboje s Rapidem a Lipskem a turnaj v Bruselu?
Byly to první zahraniční akce, kde kromě samotné konfrontace jde o mnoho více. Jde i o to, aby naši nejmladší hráči nasáli, co to znamená být hráčem Sparty. Je to o vystupování nejen na hřišti, ale i mimo něj. Budování sparťanského charakteru a také učení respektu k soupeřům, kteří mají jinou pleť, kulturu, národnost.
Jak kluci vnímají takové konfrontace?
Kluci to zatím vnímají spíše tak, že hrají proti týmům, které znají z kartiček, které si před každým tréninkem vyměňují. Když jsme byli na turnaji v Bruselu a oni viděli hráče Juventusu, Chelsea, Ajaxu, Arsenalu, Interu Milán a dalších týmů, tak si všude slyšel, to je malý Lukaku nebo Ronaldo.
Na tyto výjezdy jste cestovali spolu se staršími kategoriemi. Prohloubily tyto akce vztahy mezi našimi týmy?
Já osobně mám tyto akce vždycky rád, jelikož kluci tráví delší čas společně v autobuse a mají možnost se pobavit. Na tyto akce jezdí naše čtyři přípravkové kategorie a vzájemně si fandí, nebo v autobuse probírají různé věci, to je prostě bomba.
Přibližte nám váš program na jarní část.
V jarní části nás kromě mistrovských utkání čeká odehrát i zajímavá přátelská klání a několik turnajů. Veškeré zápasy jsou v této kategorii brány jako další součást tréninkového procesu.
Jaké máte cíle do tohoto období?
Cíle jsou pořád stejné – primárně si užívat každé chvíle trávené s hráči na hřišti a bavit se fotbalem. Dalším cílem je formovat kluky nejen po sportovní stránce, ale rozvíjet z nich také dobré osobnosti, a to nejen na hřišti, ale i v kabině a běžném životě. Naším úkolem je naučit hráče spolupráce a podporovat je v budování vzájemné důvěry, díky čemu posilujeme týmovost.
Sedmička a osmička jsou dvojičky a jejich ligové souboje se kopírují. Tato mužstva nastupují v pražské soutěži, kde je v rozmezí od 15.4. do 11.6. čeká osm duelů.
Na první utkání nastoupí sparťani v sobotu 15.4. na půdě Meteoru Praha. Souboj U7 začíná v 16:00 a U8 má výkop plánovaný na 14:15. Kompletní přehled zápasů sedmičky najdete zde a osmičky zde.

Další novinky