Ligová fotbalová asociaceChance Liga
ReportážeMuži B

Cenný skalp Líšně

Béčko v Brně zvítězilo 1:0

Sdílet

Sparťanští mladíci odcestovali k zápasu 25. kola druhé nejvyšší soutěže do Brna. Líšeň momentálně bojuje o postup do první ligy, přesto béčko chtělo proti favoritovi navázat na úspěšnou výsledkovou sérii, což se díky vítězství 1:0 podařilo! V prvním poločase se trefil Schánělec, a po změně stran rezerva i v deseti dokázala ubránit jednobrankový náskok.
Utkání otevřel náběhem na dlouhý balón krajní bek domácích Lutonský a ke svému překvapení se dostal až do vápna, svou akci ale nedokázal zakončit. V osmé minutě sparťané úspěšně presovali rozehrávku soupeře, Novotný vybojoval míč a po Horákově centru také hlavičkoval, jenže pokus šel vedle Vajnerovy branky. Ve 12. minutě se na hranici vápna uvolnil Matocha, jeho tečovaná rána skončila na boční síti.
Po čtvrt hodině zápasu začala líšeňský trávník kropit přeháňka. Ani nepřízeň počasí však nezabránila Vandasovi, aby se v 19. minutě objevil po centru úplně sám před Nalezinkem. Sparťanský gólman vytáhl famózní zákrok a připravil líšeňského střelce o jistou trefu! Ve 24. minutě si Okeke vyměnil balón s několika spoluhráči a poté nacentroval krásný míč za obranu na volného Cissého. Senegalcův lob Vajner vyrazil, na dorážku Schánělce z ostrého úhlu byl ale krátký a Sparta vedla 1:0!
Ve 32. minutě Horák zahrával standardní situaci z levé strany, přihrávka však adresáta nenašla. Na druhé straně si sparťanská defenziva poradila s Paškovým centrem, stejně jako s přihrávkami Jeřábka a Sokola o několik minut později. Ve 41. minutě Otrísal našel ve vápně dobře postaveného Matochu, jeho střelu ale sparťané zblokovali. Líšeňský nápor v závěru poločasu sílil, ale domácí mohli také inkasovat. Chybu na středu hřiště se snažili z protiútoku potrestat Schánělec s Cissém, tentokrát však neuspěli.
O poločase nahradil Schánělce teprve sedmnáctiletý Daniel Rus, který nastoupil do prvního ligového zápasu za sparťanské béčko! V prvních minutách druhé půle se do hry tolik nedostal, protože míč kontrolovali především domácí. Letenští však soupeře znovu nepustili do vyložené šance a centry Líšně končily v Nalezinkově náruči.
Slibnou šanci si sparťané vypracovali v 65. minutě, kdy Šilhart posloužil jako mantinel Kaštánkovi, Vajner si ale s jeho přízemním centrem poradil. Na druhé straně nabíhal z levé strany do vápna Lutonský, jeho pokus zblokoval Hodouš. Z tlaku domácích po rohovém kopu vznikla spolupráce Lutonského se Šumberou, a také nebezpečná situace před sparťanskou bránou. Nalezinek si ale s líšeňskými pokusy poradil.
Sparta si skóre utkání hlídala, ale v 73. minutě přišla komplikace. Po centru Šumbery Večerka nedovoleně zastavil unikajícího útočníka domácích a musel předčasně do kabin. Následnou ostrou střelu Čermáka z přímého kopu vyrazil Nalezinek, béčko si ale ve zbytku utkání muselo poradit v deseti. Přesto letenští dokázali také zaútočit. V 79. minutě si Cissé vyměnil balón s Váňou, který měl možnost navýšit vedení, Vajner ale jeho pokus zneškodnil.
Domácí fanoušci hnali svůj tým za vyrovnáním, i v oslabení ale sparťané líšeňskému náporu odolávali. Nadějnou šanci představoval dlouhý aut Matochy z 89. minuty, Nalezinek byl však faulován domácími hráči. Letenští pak těsně před koncem základní hrací doby zkušeně drželi míč u branky Líšně. V nastavení se hra znovu přesunula před Nalezinkovu branku, Černín ale hlavou mířil nad břevno.
Poslední šanci utkání měli domácí po rychlé rozehrávce Zikla. Na Nalezinka se řítil úplně osamocený Černín, jenže svou slabou ránou trefil jen připraveného sparťanského brankáře. Béčko uhájilo jednobrankový náskok z první půle, z Brna si odváží cenný skalp favorita a posouvá se v tabulce druhé ligy už na 8. místo! Další utkání sparťané odehrají na státní svátek, v pondělí 8. května na Žižkově přivítají Varnsdorf.
Vyjádření trenéra Petra Janouška:
Vyválčené, ale myslím si i zasloužené tři body. Od první do poslední minuty kluci plnili to, co jsme chtěli – být organizovaní do obranné fáze, nedovolit Líšni nakopávat míče do vápna, v čemž jsou nebezpeční. V útočné fázi jsme si dokázali vytvořit i hodně slibných situací, které jsme nedohráli, takže vítězství mohlo být i vyšší. Ale na druhou stranu Nalezinek dnes dva góly zachránil.
Závěr prvního poločasu zaváněl vyrovnávacím gólem, ale díky dobré organizaci a koncentraci jsme to zvládli. Tlak se opakoval i na konci druhého půle, ale i v oslabení jsme to dokázali ukopat. Rozhodlo, že kluci zachovali chladnou hlavu.
Ondra Novotný střídal, protože ho chytla křeč a nevíme, zda zranění nebude mít vážnější charakter. Střídání Ondřeje Čelůstky bylo plánované. Vážíme si toho, že se s námi chodí rozehrát a i dnes nám utkání rozehrál velmi dobře. Jeho zkušenosti byly pro úvod zápasu velmi důležité, dokáže zachovat klid a mladé hráče kolem sebe zklidnit i v momentech, kdy na nás lítají balóny. V tomto těžkém utkání nám jeho přínos obrovsky pomohl.
SK Líšeň – AC Sparta Praha B 0:1 (0:1)
Branky: 24. Schánělec. ŽK: 20. Otrísal, 56. Sokol, 57. Polášek, 69. Černín, 87. Čermák, 90+9. Jeřábek – 32. Jonáš, 69. Kaštánek, 82. Nalezinek. ČK: 73. Večerka. Rozhodčí: J. Krejsa – J. Šimáček, L. Lakomý. Návštěva: 828.
Sestava Líšně: Vajner – Lutonský, Černín, Jeřábek, Pašek – Čermák – Sokol (59. Šumbera), Matocha, Polášek (79. Laczkó), Otrísal (46. Machalík) – Vandas (59. Zikl).
Sestava Sparty: Nalezinek – Večerka, Čelůstka (63. Hušek), Kaštánek – Horák, Jonáš, Okeke, Hodouš (76. Váňa) – Novotný (37. Šilhart), Schánělec (46. Rus), Cissé.

Další novinky