Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

Novinky

Lavička: Vzájemný respekt a spolupráce

Rozhovor s budoucím ředitelem úseku mládeže AC Sparta Praha

Sdílet

V minulosti byl hlavním trenérem A-týmu ACS. Předtím působil v rudém dresu jako hráč. Se Spartou získal v sezoně 2013/2014 „double“. S reprezentační jednadvacítkou se probojoval na mistrovství Evropy. Vítězslav Lavička. Muž, který od 1. 6. nastupuje do pozice ředitele úseku mládeže AC Sparta Praha.
Víťo, vracíš se do Sparty, kterou jsi v minulosti poznal jako hráč i trenér. Jak se těšíš na novou roli?
Je to příjemný pocit vrátit se po letech zase domů. Vracím se do klubu, ve kterém jsem toho jako hráč i trenér prožil opravdu hodně. Těším se na svoji novou roli, na spolupráci se všemi lidmi v naší akademii, celém klubu i našimi fanoušky.
Mohl bys, přestože je ještě před Tvým oficiálním nástupem do funkce, uvést, jaké budou podle tvých představ základní principy společného fungování tebe a tvých kolegů na Strahově?
Budu usilovat a dbát na to, aby se v naší akademii i dál pracovalo na principech vzájemného respektu a spolupráce mezi všemi týmy. Navázat na to dobré a dál podporovat rozvoj nejen našich mladých hráčů, ale i trenérů a všech lidí v akademii.
V minulosti jsi působil u A-týmu Sparty, vedl jsi i reprezentační jednadvacítku, působil v zahraničí. Jsou toto všechny dobré předpoklady pro tvoji novou sparťanskou úlohu?
Ano, zkušeností, které jsem za celou dobu mého působení ve fotbale, ať doma nebo v zahraničí nasbíral, je opravdu dost. Věřím, že je dokážu přenést a správně využít. Zároveň jsem i v mém věku otevřený učit se novým věcem. Chci být i v této nové roli Spartě prospěšný.
Jakou roli v rozhodování, zda přijmeš nabídku od Sparty, hrály rozhovory s generálním ředitelem Františkem Čuprem a sportovním ředitelem Tomášem Rosickým?
Z mého pohledu byly zásadní. Při prvním setkání s nimi jsem dostal dotaz, zdali by mne tato nabídka vůbec zajímala. Z obou pánů ředitelů jsem však už tehdy cítil, že mají o naší společné spolupráci jasnou představu. Vzal jsem si nějaký čas na rozmyšlenou a vše si sám se sebou i s moji rodinou zvážil. Při našem druhém setkání už jsem měl jasno. Ostatní zájemce, kteří o mé trenérské služby projevili zájem, jsem s poděkováním odmítnul.
Na tvé první kroky ve funkci budou čekat jak fanoušci, tak i tvoji spolupracovníci na Strahově. Jaký krátký klíčový vzkaz bys chtěl trenérům, členům realizačních týmů a zaměstnancům v tuto chvíli předat?
Jedním z prvních kroků, který budu chtít ve své nové roli udělat, je osobní setkání se všemi lidmi v naší akademii. Budu rád, když se společně utvrdíme v tom, že to pravé sparťanství je nejen o výchově a sportovním růstu mladých lidí, ale i o předávání lidských hodnot, jako je láska ke sportu i ke svému klubu.

Sdílet

    Další novinky