Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

NovinkyMuži B

Vydařené jaro v podání béčka

Ohlédnutí za úspěšnou druhou polovinou sezony naší rezervy

Sdílet

Zimní příprava sparťanského B-týmu se nesla ve znamení neúspěšného podzimu. Béčko se ocitlo ve složité situaci a pozice v sestupovém pásmu se nakonec stala impulsem ke změně. S Petrem Janouškem v roli hlavního trenéra se rezerva nadechla ke spanilé jarní jízdě, díky které si zajistila deváté místo v konečné tabulce druhé ligy. Pojďme se nyní ohlédnout za klíčovými momenty jarní části sezony.
Hned první utkání jarní fáze představovalo pro béčko ostrý test. Rezerva věčného rivala z Vršovic přivezla na Letnou několik posil z A-týmu, ani ty však nedokázaly zastavit ofenzivní trio Karabec-Minčev-Daněk. Poslední jmenovaný talent se postaral o obě branky zápasu, kterému v epet ARENĚ přihlíželo 2 752 diváků. „Pokud tito hráči nebudou k  dispozici, máme dost široký kádr na to, abychom podávali podobné výkony,“ pronesl po vítězství 2:0 trenér Janoušek, přičemž částečně předpověděl, jakým směrem se jarní část bude ubírat.
Kryštof Daněk s Adamem Karabcem se objevili ještě v několika dalších střetnutích, z nichž se jedno důležité odehrálo v Anglii. Po kvalitních výkonech v podzimní skupinové fázi se rezerva probojovala do čtvrtfinále prestižního Premier League International Cupu. Utkání proti jednadvacítce Fulhamu se obzvlášť vydařilo Patriku Vydrovi, který vstřelil dva góly, bohužel ani tento příspěvek nezajistil sparťanům postup mezi nejlepší čtyřku. Výkony letenských však udělaly na ostrovech dojem.
V následujících utkáních druhé nejvyšší soutěže se hráči ještě pod novým trenérem sehrávali. Porážky s Vlašimí a Jihlavou neodvrátila ani nová akvizice, která si postupně budovala svou pozici v kádru. Pape Amath Cissé přesvědčil trenéry na testech během zimní přestávky, kdy se uvedl třemi vstřelenými góly v tradiční Tipsport lize. První soutěžní branku v rudém dresu si připsal po vydařeném protiútoku v utkání proti Vysočině, a přestože na vyrovnání už nezbyl čas, senegalský mladík naznačil svůj potenciál.
Několik ztrát v řadě znovu zkomplikovalo záchranářskou misi, domácí utkání s Táborskem tak představovalo ideální příležitost obrátit vývoj sezony. „Souboj proti Táborsku chceme za každou cenu urvat, není jiná možnost než vybojovat tři body,“ burcoval své spoluhráče Daniel Horák, nový kapitán B-týmu. A nutno dodat, že úspěšně. Sparťané sice už v 10. minutě prohrávali 0:1, ale ve druhém poločase se prosadil Schánělec a šest minut před koncem rozhodl z penalty Vydra. Kromě zápasu tak rezerva dokázala nastartovat obrat celé jarní části.
Tým začal šlapat jako dobře namazaný stroj. Schánělce v útoku podporovali Cissé s Goljanem, střed pole mělo na starost duo Kaštánek-Okeke, na krajích neúnavně rotovali Horák, Váňa či Hodouš a před rozchytaným Nalezinkem si obranu řídili Kukučka s Večerkou. Na béčko Sparty si tak nepřišli favorité ligy z Karviné a Líšně, slezské celky Opavy a Třince, ani Prostějov, Varnsdorf a Dukla. Osmizápasová série bez prohry vystřelila béčko na sedmé místo tabulky.
Někteří hráči – Vydra, Karabec či Daněk – se postupně začali znovu více zapojovat do programu A-týmu. Vytížení ve druhé lize jim pomohlo snadněji převzít důležité role v boji o 37. titul. Tyto hráče posléze doplnil také Tomáš Schánělec, který svou střeleckou formou táhl béčko do vyšších pater tabulky. Nejlepší hráč F:NL za měsíc duben nastřílel během osmizápasové série bez prohry sedm branek, což neuniklo ani Brianu Priskemu, který s mladým útočníkem počítal v závěrečné fázi titulové sezony.
Díky většímu prostoru v sestavě získali první zkušenosti s dospělým fotbalem také talentovaní dorostenci ze strahovské akademie – sedmnáctiletí Daniel Rus, Jakub Tošnar a také Roman Mokrovics, který do Sparty přestoupil v lednu z olomoucké Sigmy. Béčko zároveň představovalo ideální možnost pro návrat dlouhodobě zraněného Ondřeje Čelůstky, který nastoupil do soutěžního utkání poprvé od února 2022! „Mít za sebou zkušeného řídícího stopera je pro mladé hráče velká pomoc a vzpruha,“ popsal Čelůstkův přínos Janoušek.
Hlavní trenér společně s asistenty Timem Sparvem a Lukášem Váchou, který před posledním utkáním s béčkem Sigmy ukončil hráčskou kariéru, dovedl tým ze sestupového pásma až k záchraně. Béčku se však kromě toho podařilo připravit hráče na boj o titul v nejvyšší soutěži a zároveň zapojit další sparťanské odchovance do programu druhé ligy. I v příští sezoně se tak můžeme těšit na atraktivní zápasy našeho béčka v druhé nejvyšší soutěži!

Další novinky