Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeMuži B

Prohra na úvod

Béčko podlehlo Dukle 1:4

Sdílet

Třetí sezonu v druhé nejvyšší soutěži odstartovala sparťanská rezerva zápasem proti pražské Dukle, jednomu z adeptů na postup. První poločas se béčku výsledkově nepovedl podle představ, a přestože ve druhé části snížil Schánělec, na vyrovnání už nezbylo sil. Sparťané v prvním utkání nového ročníku druhé ligy prohráli s klubem z Julisky 1:4.
Premiéru za béčko v soutěžním zápase si odbyla letní posila z Opavy Vojtěch Hranoš a v základní sestavě se objevil také Michal Ševčík, který se na Letnou přesunul ze Zbrojovky Brno. Oba hráči byli od prvních minut vidět. Už po šestnácti vteřinách hry si po kombinaci Goljana s Hranošem připsal střelu Kaštánek a gólman Šťovíček musel poprvé na zem. Záhy se na pravé straně hřiště uvolnil Ševčík a jeho technická rána mířila těsně nad branku Dukly.
Navzdory aktivnímu začátku letenských udeřili poprvé hosté. Po standardní situaci Sparty ze čtvrté minuty byl do brejku vyslán Moulis a svůj sprint od poloviny hřiště zakončil stříleným centrem, který byl tečován za záda Nalezinka – 0:1. Po centru Ullmana se pak k hlavičce probojoval Matějka, s nedůrazným pokusem ale neměl Nalezinek problém.
Ve 14. minutě poslal Váňa do vápna Dukly přetažený centr, který stihl zasáhnout Schánělec. Po několika odrazech se dostal k míči osamocený Goljan, bránu však přestřelil. O dvě minuty později Ševčík z vlastní poloviny narýsoval perfektní přihrávku na za obranu nabíhajícího Goljana, jehož střelu Šťovíček pokryl.
Poté začala určovat tempo hry Dukla, prudkou hlavičku Matějky zlikvidoval Nalezinek. Ve 30. minutě převzal míč na půli hřiště Ullman, který si to středem namířil až na hranici vápna, vtěsnat balon mezi tři tyče se mu ale nepodařilo. Podobným způsobem to záhy zkusil Kozel, kterého sparťanská defenziva ještě zastavila. Následnou střelu Matějky ale Nalezinek vyrazil směrem k nehlídanému Zeronikovi a posila Dukly měla velmi jednoduchou práci – 0:2.
Na samém konci poločasu viděli diváci šance na obou stranách. Nejprve se dostal na hranici vápna ke střeleckému pokusu Moulis, ale mířil nad. V zápětí uvolnil Ševčík průnikovou přihrávkou naběhnuvšího Schánělce, ani jeho střela se však mezi tři tyče nevešla. Po první půli tak do šaten odcházeli spokojenější hosté.
Druhé dějství otevřela aktivněji Dukla. V 50. minutě se v obrovské příležitosti objevil Matějka, zakončil však jen těsně vedle pravé tyče Nalezinkovy branky. O šest minut později dvakrát v krátkém sledu vystřelil Zeronik, první ránu zblokoval Vydra na roh a druhá si cestu mezi tři tyče nenašla. Ofenzivní hráč Dukly byl však nadále při chuti, v 60. minutě znovu zkusil štěstí ranou zpoza vápna a jeho pokus zaplul přesně k pravé tyči – 0:3.
Sparťané se snažili vypracovat si gólové šance, jenže defenziva týmu trenéra Rady byla velmi dobře zformovaná. V 70. minutě zahrávala Dukla rohový kop, balon se ale příhodně odrazil ke Kaštánkovi, který se vydal do protiútoku. Letenský záložník obešel hned několik hráčů ve žlutém a před Šťovíčkem předložil balon volnému Schánělcovi, který zapsal první gól béčka v letošní sezoně!
V 77. minutě sprintoval na pravé lajně Váňa, míč posunul Rusovi, který mu ho ideálně vrátil do běhu, následnou střelu ale obránci Dukly zblokovali. Místo pokračujícího tlaku přišla studená sprcha. Peterka předal balon na levé straně Matějkovi, jehož centr mířil přesně na volného Červenku. Útočník Dukly vrátil svému týmu tříbrankový náskok a za stavu 1:4 utkání také skončilo.
K dalšímu zápasu odcestuje béčko na jih Čech, v pátek 28. července se střetne s Táborskem. Další domácí utkání čeká rezervu v neděli 6. srpna, kdy přivítá Chrudim, ještě předtím se však ve středu 2. srpna představí na hřišti Prostějova.
Vyjádření trenéra Petra Janouška:
„Hodnocení nemůže být z hlediska výsledku pozitivní. Věděli jsme, že Dukla bude čekat organizovaná v bloku a bude využívat brejky, víceméně to takhle i dopadlo. V prvních dvou minutách neproměníme velké šance a pak doplatíme na chybu z poloviny hřiště, když propadneme v obranné fázi. Od toho momentu jsme defenzivu pojali trochu hekticky, ale v poločase jsme se zklidnili a znovu jsme se dostali do šancí. Jenže zase přišlo „nedáš – dostaneš.“ Takže spokojenost určitě nepanuje. Budeme muset pracovat jako loni, mladí kluci ročníku 2006 získávají první zkušenosti a starší hráči jim musí mnohem více pomoci.“
1 / 79
AC Sparta Praha B – FK Dukla Praha 1:4 (0:2)
Branky: 70. Schánělec – 4. Kukučka vl., 32. a 60. Zeronik, 85. Červenka. ŽK: 34. Vydra, 54. Večerka. Rozhodčí: K. Rouček – P. Kotalík, M. Pfeifer. Návštěva: 1 061.
Sestava Sparty: Nalezinek – Vydra, Kukučka, Večerka (67. Ševínský) – Goljan (46. Hodouš), Cissé (67. Mokrovics), Kaštánek, Váňa – Hranoš (46. Holoubek), Schánělec, Ševčík (75. Rus).
Sestava Dukly: Šťovíček – Ludvíček, Jeřábek, Hašek, Ullman – Kozel (87. Barac), Peterka – Zeronik (71. Šebrle), Špatenka (71. Červenka), Moulis (83. Douděra) – Matějka (87. Škoda).

Další novinky