Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryWU-9

Rozhovor s Petrem Silovským

O nové funkci manažera akademie a dívčí mládeži

Sdílet

Sparta k 1. 7. 2023 získala statut Dívčí klubové fotbalové akademie, jejímž manažerem se stal Petr Silovský. A právě s ním přinášíme následující rozhovor.
Petře, popište nám prosím na úvod Vaši fotbalovou minulost. 
S fotbalem jsem začínal na Motorletu, kde jsem byl podstatnou část dětství. Ve čtrnácti letech jsem přestoupil do ABC Braník, tam jsem jako hráč strávil patnáct let, půl roku jsem byl na Karlštejně a teď hraji okresní přebor za Kazín. Oproti mým kolegům má hráčská kariéra nestojí za řeč (úsměv). 
Poměrně brzy jsem začal také trénovat, již někdy v šestnácti na Braníku. Chytlo mě to a věděl jsem, že to chci dělat. Zároveň mě zajímal i chod klubu jako takový, proto jsem začal pomáhat ve výboru až jsem byl po pár letech zvolen předsedou klubu. Vzdělával jsem se v obou směrech, jak po trenérské stránce, tak po stránce manažerské. Trenérsky jsem působil také ve Slavii a ve Slovanu Liberec na pozici ředitele akademie mládeže necelé čtyři roky. 
A jak se zrodil Váš příchod na Spartu? 
Byli jsme v kontaktu již dříve s Hanou Výmolovou a Dušanem Žovincem. Věděli, že jsem sparťan, a že je mým cílem jednou pro Spartu pracovat. Zároveň s tím, jak se dívčí fotbal neustále rozvíjí, vznikají klubové akademie a s tím i nové příležitosti, mi v souvislosti se získáním statutu klubové akademie a mým předchozím zkušenostem manažera akademie byla tato pozice ve Spartě nabídnuta.  
Co je Vaší náplní práce?  
Vytvářet ve spolupráci managementem ženského úseku strategii fungování celé akademie s návazností do našeho A-týmu. Ta zahrnuje personální otázky, dále tréninkovou a zápasovou koncepci, skauting, administrativu, finance, investice, propagační a sportovní projekty, vzdělávání a spoluvýchovu hráček a tak dále. Je to více segmentů, není to jen samotný sport, ale i organizace mimo hřiště. Lídrem za sportovní stránku je navíc šéftrenér Marek Uhrin, který je bez svého týmu a má tak prostor a kapacitu přenášet tréninkovou a herní koncepci na každodenní bázi všem trenérům a hráčkám. Za tohle nastavení a propojení jsem velmi rád.  
Pokud jsem rodič a chtěl bych, aby má dcera začala hrát fotbal ve Spartě, co pro to mám udělat?  
Můžete se obrátit rovnou na mě (silovsky@sparta.cz). V Satalicích nám vznikne nová kategorie WU7, která bude fungovat od září. Pro rodiče dívek ve věku pět až sedm let chystáme tuto všeobecnou (i gymnastickou, atletickou...) sportovní přípravu se zaměřením na fotbal. Tudíž nejjednodušší cestou je přivést dceru na takový trénink, aby si ho mohla vyzkoušet. I v rámci naší strategie chceme mít v této věkově kategorii co nejvíce dívek, pro které by do budoucna mohl být fotbal sportem číslo jedna. A nejbližší sparťanský nábor proběhne 5. září v Tréninkovém centru na Strahově.
Přibližme čtenářům, jak je to nyní s kategoriemi v dívčí mládeži ACS? 
V tuto chvíli máme mládežnické kategorie WU9, WU11, WU13, WU15 a WU18. Vznikne zmíněná WU7. Naším cílem je určitě dále zvyšovat počet kategorií. Očekáváme, že to půjde ruku v ruce s rozvojem ženského fotbalu obecně a vzrůstajícím počtem dívek, čemuž bychom chtěli výraznou měrou přispívat. 
Nyní jsou kategorie po dvou ročnících: Ve WU15 jsou hráčky ve věku 14 a 15 let, ve WU13 zase 12 a 13leté a tak dále. V kategorii WU18 dokonce po třech ročnících. Tudíž v týmu jsou vždy hráčky s nějakým věkovým a samozřejmě i biologickým rozdílem. I proto chceme v rámci tréninkového procesu dbát na větší individualizaci, aby docházelo k nejlepšímu možnému rozvoji a pro každou hráčku k optimální výzvě.  
Takže cílem je mít akademii po jednotlivých ročnících? 
Ano, bylo by skvělé se tam jednou dopracovat. Cílem je, aby struktura dívčí akademie se v budoucnu vyrovnala té chlapecké - to znamená po ročnících, zároveň s očekávanou kvalitou. 
A jaké jsou další cíle akademie, zejména co se týká samotných hráček? 
Chci, aby se v naší akademii cítily dobře, stejně tak jako naši trenéři a trenérky a všichni, kteří se podílejí na chodu dívčí akademie. Přeji si, abychom nastavili takové prostředí, ve kterém se budou cítit bezpečně, ale zároveň na sobě budou chtít pracovat a budou cítit ke klubu silnou vazbu. 
Top cílem je produkovat hráčky do základní sestavy A-týmu a pro reprezentaci, tak aby jejich role byla co neplatnější směrem k týmu. Nejen z pohledu sportovního, ale také ekonomického. Cílem je také každý rok vychovávat hráčky pro dospělý fotbal na úrovni první a druhé ligy a osoby, které budou chtít v prostředí ženského fotbalu zastávat jakoukoliv funkci a přispívat k jeho rozvoji. Sparta je tady a musí do budoucna být stále pro oba cíle, protože jedno bez druhého nebude fungovat. Sparťanka není jen budoucí hráčka, ale také trenérka, manažerka, fyzioterapeutka, kondiční trenérka. Je na nás, abychom každé pomohli najít a zvolit tu nejlepší možnou cestu.   
Je ještě něco, co byste chtěl říct závěrem? 
Máme velkou podporu v klubu, která není samozřejmostí a které si velmi vážíme a děkujeme za ni. Budu velmi rád, když budou sparťani plnit epet ARENU i na zápasy ženského fotbalu, a že se pro co nejvíce rodičů stane sport pro jejich děti důležitým prvkem v jejich dětství, a že budou fotbal vnímat pro své syny i dcery bez rozdílu jako jeden z nejdostupnějších, nejkrásnějších a nejrozšířenějších sportů na světě.

Další novinky