Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

NovinkyU-10

U9 a U10 startují domácí soutěže

Představení kategorií

Sdílet

Tento týden začíná liga už i nejmenším sparťanům. V prvním článku se podíváme na kategorie U9 a U10, které hned na úvod přivítají na Strahově Slavii. V textu se dozvíte složení hráčských a realizačních týmů a najdete zde také rozhovory s hlavními trenéry.
U10
Sparta odstartovala přípravu 1. srpna a do prvního mistrovského zápasu nastoupila na osm přátelských utkání. Kromě toho odehrála turnaje v Kroměříži, kde obsadila 9. místo, a v Mostě, odkud se vrátila se zlatými medailemi. Během tohoto období také absolvovala čtyřdenní soustředění v Nymburku.
Realizační tým:
Hlavní trenér: Adam Gaisler.
Asistenti trenéra: Marek Nezbeda, Matěj Radoch.
Trenér atletiky: Tomáš Belada.
Trenér brankářů: Lukáš Kocourek.
Hráčský tým:
Sebastian Arient, Matěj Čanecký, Jan Češka, Samuel Dočkal, Thomas Hroník, Eric Juráš, Sebastien Kadlec, Pavel Karnolt, Martin Kůtek, Vojtěch Lipper, Milan Pátek, David Psota, Filip Růžička, Štěpán Straka, Filip Struneček, Jiří Šalplachta, Jan Švingr.
Hráči na dlouhodobý kontakt: Tomáš Arabasz, Mikuláš Bulánek, Filip Havlíček, Daniel Křivák.
Rozhovor | trenér Adam Gaisler
Jak zatím hodnotíte přípravu?
Máme za sebou měsíc od začátku nové sezony a díky tomu, že není období školního roku, bylo jednodušší domluvit přátelská utkání a další zajímavé konfrontace i během týdne. Tudíž jsme odehráli spoustu zápasů a všichni hráči měli kvalitní herní vytížení. Z tohoto pohledu, i s tím, jak se kluci zatím prezentují, můžeme být určitě spokojeni.
Co vám ukázala příprava a zápasy, které jste během ní odehráli?
Potvrdila nám, že rozvoj hráčů je nejlepší v herních podmínkách. Pokud chceme být v kvalitních herních vytíženích úspěšní, je potřeba, aby všichni hráči ukázali to nejlepší, co v nich je a na základě toho se mohou všichni nadále zlepšovat. Zápasové prostředí jim tyto podmínky nastavuje přirozeně.
Kategorii jste přebral přes léto. Měl jste už dost času na to poznat kluky?
Vzájemné poznávání bude zcela určitě ještě nějakou dobu probíhat. Na druhou stranu jsme ale společně absolvovali soustředění či další vícedenní akce, které pomáhají tomu, jak se více vzájemně poznat. V neposlední řadě jsme také společně naplánovali teambulding v rámci společného fandění A-týmu na stadionu při zápase proti Dinamu Záhřeb.
Do této sezony jste působil na Spartě jako asistent. Teď vás čeká nová výzva v podobě hlavního trenéra. Jak se na to těšíte?
Těšil jsem se moc, a to samé platí na vše, co se týče celé sezony. Je pravdou, že dny na Strahově mi utíkají velmi rychle:)
Na které aspekty se chcete v práci s kluky nejvíce zaměřovat?
Vzhledem ke kategorii, ve které se nacházíme, nás nejvíce zajímá individuální rozvoj hráčů. Zároveň chceme kluky rozvíjet komplexně jako tým a také zlepšovat určitou formu týmové spolupráce. Ovšem důraz a hlavní priorita je nadále zaměřena na výše zmíněný individuální rozvoj.
Přibližte mi váš nejbližší program.
Program máme náročný, čekají nás zajímavá herní vytížení. Ať už se jedná o dvoudenní miniturnaj v Olomouci či o týden později v Bratislavě. Vše doplňují také mistrovská utkání hraná v týdnu. Kvalitních duelů máme tedy dostatek a očekávám napínavé zápasy s dobrými soupeři.
Cíle do sezony?
Cíle se ztotožňují s tím, jak chceme jednotlivé hráče rozvíjet a zlepšovat. Zajímá nás především individuální rozvoj, abychom co nejlépe připravili kluky do dalších kategorií v rámci sparťanské akademie.
Rád bych na závěr poděkoval všem rodičům za podporu, fandění a servis, který svým dětem dávají a v neposlední řadě za příjemnou spolupráci.
U9
Devítka se poprvé sešla 8. srpna a během tří týdnů se kromě pravidelných tréninků zúčastnila pětidenního soustředění v Blšanech a turnaje v Českých Budějovicích, kde startovala se dvěma týmy a dosáhla 1. a 7. místo.
Realizační tým:
Hlavní trenér: Adam Novotný.
Asistenti trenéra: Pavel Kovacsik, Jakub Kříž.
Hráčský tým:
Tomáš Pařík, Matyáš Kasík, Kryštof Pavlica, Tobin Atan Arden, Tomáš Fafek, Malik Magomedov, Almir Hotar, Bořek Kačena, Tomáš Štěpán, Sebastian Jaroš, Šimon Brosch, Eliáš Ducár, Michal Jebbiou, Michal Girman, Lukáš Topinka, Eliáš Aouichaoui.
Rozhovor | trenér Adam Novotný
Jak zatím hodnotíte přípravu?
Příprava u dětí je vždy velice krátká. Náplň v ní se nijak zvlášť neliší od zbytku sezony. Hlavním úkolem, pro nás trenéry, bylo děti co nejrychleji poznat a pokračovat v jejich individuálním rozvoji.
Co vám toto období ukázalo?
Z mladších kategorií nám hráči přišli perfektně připravení. Bez pochyby se bude jednat o další, velice talentovaný ročník.
Kategorii jste přebral přes léto. Měl jste už dost času na to poznat kluky?
Času na poznání bylo málo, proto jsme se s trenéry připravili již před začátkem přípravy a o všech hráčích jsme si podstatné informace zjistili dopředu. Osobní seznámení pak už proběhlo bez problému.
Do této sezony jste působil na Spartě jako asistent. Teď vás čeká nová výzva v podobě hlavního trenéra. Jak se na to těšíte?
Je to pro mě hlavně obrovská změna. Přecházím od kategorie U16 ke kategorii U9 a je to pro mě v tomhle směru velice těžké. Náš realizační tým ale funguje výborně a se vším mi obrovsky pomáhá. Očekávání jsem asi žádná významná neměl a stále nemám. Převažuje zejména respekt k funkci. Každým dnem fungujeme líp a líp. Nepochybuji tedy, že si vše sedne velice rychle. Je skvělé být hlavním trenérem v tak velkém klubu. Zatím jsem s tím měl zkušenosti zejména z mládeže našeho partnerského klubu Admiry, kde jsem několik let působil, a to se dá jen málo porovnávat. 
Na které aspekty se chcete v práci s kluky nejvíce zaměřovat?
V kategorii U9 jde převážně o rozvoj jednotlivců. Našim cílem je naučit je široké spektrum pohybových i specifických fotbalových dovedností a rozvíjet pohybové schopnosti v souladu s jejich biologickým vývojem. Rozvíjíme spolupráci jednotlivců ve skupině na hřišti i mimo něj a komplexně působíme na rozvoj osobnosti.
Přibližte mi váš nejbližší program.
Máme již za sebou první úspěšný turnaj. Ve středu 30.8. nás čeká první mistrovský zápas proti Slavii a o víkendu 2.-3.9. vyrážíme na mezinárodní turnaj na Moravu.
Cíle do sezony?
Cíl je jediný. Pomoct dětem budovat základy pro jejich budoucí kariéry a životy.

Další novinky