Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-19

V Youth League proti Maccabi Haifa

U19 v mládežnické Lize mistrů

Sdílet

V úterý 5. září proběhl ve švýcarském Nyonu los vyřazovací fáze Youth League. Česko v něm mělo zastoupení v podobě Sparty, která si vybojovala místenku na základě triumfu v domácí ligové soutěži v sezoně 2022/2023. Los nám přisoudil izraelské Maccabi Haifa. Kromě toho jsme se dozvěděli, že v případě postupu narazíme na úspěšnější tým z dvojice Pafos FC a MŠK Žilina.
Mládežnická Liga mistrů známá pod názvem Youth League napíše tuto sezonu svou jubilejní desátou kapitolu. Její součástí bude 64 týmů, které byly rovnoměrně rozděleny do větve Ligy mistrů a větve domácích šampionů.
Účast ve větvi Ligy mistrů, která má podobu skupinové fáze, se dá vybojovat jen skrze působení A-mužstva v nejprestižnější evropské pohárové soutěži. V případě, že se seniorský tým kvalifikuje do skupiny, jeho mládežnický výběr nastoupí proti stejným soupeřům a kopíruje jeho zápasy v ní.
Dalších 32 šampionů svých domácích soutěží se zúčastní větve domácích šampionů, kam byly nasazeny podle žebříčku zemí UEFA a jejich koeficientů. V této fázi se ocitla i sparťanská devatenáctka, které se před losem zúžil okruh možných soupeřů podle geografického kritéria na sedm, a to na FC Nantes, FC Ruch Lvov, Pafos FC, Maccabi Haif FC, Lech Poznaň, MŠK Žilina a FK Sarajevo.
V Nyonu nám byl vylosován izraelský tým Maccabi Haifa, se kterým odehrajeme zápasy prvního vyřazovacího kola, které jsou naplánovány na 3./.4.10. a 24./25.10. Začínat budeme doma, přičemž naše utkání odehrajeme na stadionu FK LOKO Vltavín. O konkrétních dnech a časech vás budeme ještě informovat. Naše podzimní část pavouka se skládá ze dvou kol. V případě postupu přes Haifu narazíme na lepšího z dvojice Pafos FC/MŠK Žilina. Tyto souboje budou na programu 7./8.11. a 28./29.11. I v tomto případě bychom začali dvojzápas doma.
Trenér U19 Lukáš Bláža reaguje na Maccabi Haifa: „Jedná se o atraktivního a kvalitního soupeře. Půjde pro nás o zajímavou konfrontaci, protože nemáme zkušenosti s mužstvy z této oblasti. Všichni v týmu se na tuto soutěž a zápasy v ní velmi těšíme a věřím, že postoupíme, co nejdále.“
Soutěž bude následně pokračovat až na jaře, kde dojde ke spojení obou větví. Vítězové jednotlivých skupin se kvalifikují přímo do osmifinále. Druhé celky v tabulce se utkají s postupujícími týmy z větve domácích šampionů a rozdají si to o místenky mezi nejlepší šestnáctku. Potom už následuje klasický pavouk až do finále. Semifinále a finále se budou hrát na neutrální půdě v rozmezí pár dní.
Sparta se naposledy zúčastnila Youth League v sezoně 2021/2022, ve které ve vyřazovací fázi soupeřila s MTK Budapešť. Souboje s maďarským klubem jsme ale po gólových přestřelkách nezvládli a po remíze 3:3 a prohře 1:3 jsme se se soutěží rozloučili.
Úřadujícím šampionem je AZ Alkmaar. Nejúspěšnějšími týmy jsou Chelsea a Barcelona, které získaly dva tituly a nejdekorovanější zemí je Španělsko se třemi vítěznými trofejemi.

Další novinky