Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

Novinky

Před 100 lety se narodil Václav Ježek

Vzpomínka na jednu z největších sparťanských trenérských legend v klubové historii

Sdílet

Před 100 lety se narodila jedna z největších sparťanských trenérských legend v naší 130 let dlouhé historii. Václav Ježek získal s klubem šest mistrovských titulů a byl vyhlášen nejlepším českým fotbalovým trenérem 20. století.
141 trenérů zvolilo v roce 2001 Václava Ježka nejlepším českým trenérem 20. století. Kouč, který dovedl Spartu k šesti mistrovským titulům a národní tým k dosud jedinému titulu kontinentálních šampionů, tehdy vyhrál před lodivodem vicemistrů světa a majitelem šesti mistrovských vavřínů se Slavií Rudolfem Vytlačilem. Odkaz, který Václav Ježek zanechal v historii českého fotbalu, je stále hluboký i téměř třicet let od jeho smrti.
Ve fotbale často platí, že úspěšný fotbalista se po konci kariéry stane úspěšným trenérem. V prvním století fotbalové historie to platilo ještě více než dnes. To ale není případ Václava Ježka, který žádné věhlasné hráčské kariéry nedosáhl. Hrál za Jaroměř, Bánskou Bystrici, Dvůr Králové, Úpici, Hradec nebo Liberec. Přesto ale odehrál téměř tisícovku zápasů a vstřelil tři stovky gólů. Bez debat ale jeho úspěchy přišly až z trenérské lavičky.
Na Letnou přichází v roce 1963 a brzy mění zavedené pořádky. Zavádí dvoufázové tréninky, intervalové tréninky a individuální úkoly jednotlivým hráčům. V mužstvu má Václava Maška, Ivana Mráze, Vladimíra Táborského nebo Andreje Kvašňáka, hráče, kteří teprve letenskému publiku ukáží své schopnosti. Rychle je dostává na svou stranu. Václav Ježek kromě nesporných trenérských schopností ovládal také psychologii. Věděl, kdy je třeba přitvrdit, kdy je naopak lepší ubrat. Výsledek prvního působení? Dva mistrovské tituly, Československý pohár a po téměř třiceti letech vítězství ve Středoevropském poháru.
V roce 1969 odchází Václav Ježek do Nizozemska, kde působí v Haagu. O tři roky později se stává trenérem československé reprezentace, kterou v roce 1976 dovedl k již zmíněnému titulu mistrů Evropy. Následně trénoval Feyenoord Rotterdam. Fanoušci v obou nizozemských klubech ho milovali a přemlouvali ho, aby neodcházel. V roce 1982 se ale vrací do Sparty a v polovině sezony přebírá funkci trenéra.
Původně plánoval, že pouze dokončí ročník. Nakonec si své druhé působení na Letné protáhl na rok a půl. Během toho stihl vyřadit Real Madrid z Poháru UEFA, oslavit titul a vyhrát Český i Československý pohár. V týmu měl tehdy Jana Bergera, Jozefa Chovance, Ivana Haška nebo Júliuse Bielika. Následovala další zahraniční štace. Tentokrát ve švýcarském Curychu. Po dvou letech se trenérský mág vrátil zpět do Sparty.
V klubu působil dva ročníky. V sezonách 1986/1987 a 1987/1988 Sparta na domácí scéně jasně dominovala. V obou případech získala titul i Český pohár a zásobovala konta soupeřů přídělem branek. Naposledy se Václav Ježek ujal trenérské taktovky ve složitém období na začátku 90. let, kdy klub opustili Ivan Hašek, Tomáš Skuhravý, Jan Stejskal a celá řada opor. V sezoně 1990/1991 přesto získal se Spartou svůj poslední titul. Václav Ježek zemřel 27. srpna 1995 ve věku nedožitých dvaasedmdesáti let. Navždy ale zůstane v srdcích všech sparťanů i ve fotbalových kronikách jako nejúspěšnější trenér 20. století.
A právě dnes, 1. října 2023, by oslavil 100. narozeniny. Sparťani, věnujme mu naši dnešní vzpomínku.

Sdílet

    Další novinky