Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-19

Spojení týmů U18 a U19

Od sezony 2023/2024 vznikl na Strahově nový projekt

Sdílet

Mládežnický sektor Sparty si během léta prošel několika změnami, které se mimo jiné týkaly vedení, koncepce či nastavení fungování kategorií. To se dotklo i týmů U18 a U19, které se od nové sezony spojily a vedou je hlavní trenéři Jan Kopáňko a Lukáš Bláža. O fungování tohoto projektu, kooperaci mezi trenéry či rozdělení hráčů do zápasů Celostátní ligy dorostu a České ligy dorostu nám více v rozhovoru řekl trenér Lukáš Bláža.
Jaké byly začátky projektu propojení U18 a U19?
Na začátku přípravy jsme spojili týmy U18 a U19 plus přišli hráči na zkoušku. Začali jsme v počtu 43 kluků, což bylo opravdu hodně, ale zase je třeba říct, že jsme na to byli čtyři trenéři. Postupem času docházelo k vyřazování a do sezony jsme vstoupili s počtem 30 hráčů a 3 brankářů.
Jak jste se jako trenéři vypořádali s takovým počtem?
Na tento tým jsme byli a stále jsme dva hlavní trenéři, dva asistenti a jeden kondiční trenér. Základem je hlavně plánování tréninků a dělání cvičení na skupinky. Hráči byli nuceni bojovat o své místo, protože došlo k citelnému zúžení kádru.
Jaký dopad mělo zmíněné zúžení na tréninkový proces?
Určitě pozitivní. Ve Spartě je vždy cílem soustředit tu nejlepší kvalitu u sebe a na počátku byly nůžky hodně otevřené. To se změnilo a na druhou stranu do budoucna chceme, aby konkurence v týmu byla ještě větší a více hráčů z druhé poloviny tlačilo na ty výkonnostně lepší.
Nové věci si vždy sedají postupně. Vidíte posun oproti začátku? Je to už tam, kde by to mělo být?
Posun určitě vidíme, ale těch změn je mnoho a ještě si vše nesedlo k ideálu. Změnili jsme časy tréninků, razantně i výživu a pitný režim. Také došlo ke změně herního rozestavení, díky čemuž se tréninky více podobají A-týmu a B-týmu. To je jen krátký seznam těch hlavních změn. Vše chce více času, než jsme si mysleli, ale věříme, že cesta, po které jsme se vydali, je správná.
Jak vypadá klasický tréninkový týden v tomto projektu?
Pondělí věnujeme škole a studiu a trénink nemáme. V úterý a ve středu trénujeme všichni společně. Ve čtvrtek ráno již řešíme s trenérem Janem Kopáňkem sestavy směrem k víkendu. Poté absolvujeme tréninkový proces odděleně a každý se připravujeme na svůj víkendový zápas.
Jak je to s rozdělením trenérů?
Sice jsme v této kategorii dva hlavní trenéři, ale od čtvrtka se já věnuji výběru U19B, který hraje nedělní zápas České ligy dorostu. Trenér Kopáňko zase připravuje tým U19 hrající Celostátní ligu dorostu.
Jak to vypadá přímo na hřišti při společných trénincích? Kdo má hlavní slovo?
Když plánujeme tréninky, tak si vždy s trenérem Kopáňkem přizveme kondičního trenéra Tomáše Hašlera a všichni tři domluvíme náplň a kondiční nároky tréninkových jednotek. Na hřišti se často dělíme na skupiny, kde má každý trenér vždy něco na starosti. Pokud jsme ale v jedné skupině, tak má hlavní slovo trenér Kopáňko.
Jak to funguje s hráči a jejich starty v týmu U19 a U19B?
Asi je nám všem jasné, že tým hrající celostátní ligu má přednost výběru hráčů a vždy se snaží nastoupit s tím nejlepším, co máme k dispozici. Tým U19B slouží více k vytěžování a rozehrání kluků. Za tento tým chodí někteří hráči stabilně a doplňují je kluci z U19, kteří neodehráli patřičný počet minut. Při nedostatku hráčů využijeme pomoc týmu U17. Mužstvo U19B primárně slouží k rozvoji hráčů a ti v něm musí prokázat patřičnou výkonnost a říct si o svoje místo v U19. Naopak fotbalisti U19 musí opakovaně ukazovat kvalitu, jinak je čeká pád do týmu U19B, kde si musí o svou šanci znovu říct.
Mají oba týmy stejné nároky a ambice?
Ambice ve Spartě jsou vždy nejvyšší. Všichni chceme vyhrávat, ale důležitější je pro nás rozvoj hráčů, který máme na prvním místě. Především však chceme do dospělého fotbalu posouvat kluky připravené po všech stránkách. Nároky na svěřence máme oba stejně velké. Všichni víme, že jen tvrdá práce, poctivost a zodpovědnost vede ke zlepšování hráčů i celého týmu, a to je i naším cílem.

Další novinky