Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyU-19

Ohlédnutí se za podzimem U19B

Statistiky a rozhovor s trenérem

Sdílet

Sparťané mají za sebou první polovinu sezony 2023/2024. Nabitý ligový program přinášel i anglické týdny a naši kluci celkem odehráli 19 soutěžních soubojů. V textu se o jejích podzimu dozvíte více a naleznete v něm také různé statistické údaje a rozhovor s hlavním trenérem.
Mužstvo odstartovalo letní přípravu v první polovině července s vysokým počtem hráčů, jelikož došlo k propojení týmů U18 a U19 do jednoho. V průběhu přípravného období se postupně vykrystalizovalo, kteří kluci budou nastupovat na zápasy v I. Celostátní lize dorostu U19 a kteří v České lize dorostu U19. Úzké propojení znamenalo, že mnoho z nich během podzimu nastoupilo v obou soutěžích. O tom, jak tento systém trenéři nastavili, si přečtete zde.
Sparťané odstartovali ligovou sezonu skvělým způsobem, když zaznamenali sérii čtyř výher. Z následujících čtyř konfrontací však získali jen bod za remízu. Po dvou výhrách v řadě ale znovu přišlo slabší období, kdy se v pěti soubojích netěšili z plného bodového zisku ani jednou. V závěrečných čtyřech vystoupeních dosáhli naši kluci dvě výhry, remízu a prohru. Tyto výsledky nám vynesly 10. pozici v tabulce.
Ligová bilance ACS | 19 zápasů: 8 výher, 4 remízy, 7 proher – 28 bodů, skóre: 36:28, 10. místo.
Kompletní ligovou tabulku najdete zde a přehled našich výsledků zde.
Sparta má třetí nejlepší defenzivu v soutěži, když inkasovala 28krát. V tabulce domácích mužstev zaostává tři body za první Bohemkou. Venku nám to ale nevycházelo podle představ a v této statistice jsme až na patnácté příčce.
Góly:
36 branek si mezi sebou rozdělilo 14 střelců. Nejvíce zatížil konto soupeřů Damián Kotrba s osmi přesnými zásahy.
Střelec Góly
Damián Kotrba 8
Patrick Slanina 6
Jaroslav Vaněk 5
Matěj Diviš 2
Robert James Fritz 2
Ondřej Pavlík 2
Simon Pavlo 2
Teo Sandev 2
Lukáš Váňa 2
Jan Reitmeier 1
Vojtěch Sedláček 1
Jakub Steiner 1
Jakub Šetka 1
Jakub Tošnar 1
Brankáři:
Joeri Jesse Heerkens a Tobiáš Souček si mezi sebou podělili zápasovou zátěž. V jednom utkání dostal příležitost Samuel Karas. Mezi třemi tyčemi se představil i Martin Stoulil, který nastoupil na hřišti RMSK Cidlina v 59. minutě, kdy nahradil zraněného Součka.
Jméno Zápasy Čistá konta
Joeri Jesse Heerkens 9 4
Tobiáš Souček 9 2
Samuel Karas 1 0
Martin Stoulil 1 0
Hráči:
Ve sparťanském dresu jsme mohli během podzimní části vidět 36 hráčů. Do každého z duelů zasáhl kapitán Vojtěch Sedláček. Nejvyšší počet minut odehrál Jakub Šetka (1373).
Kromě hráčů spadajících do U19B zaznamenali starty ve sparťanském dresu i někteří kluci z U17, U19 a také Jakub Tošnar z B-týmu.
Jméno Zápasy
Vojtěch Sedláček 19
David Svoboda 18
Jakub Šetka 18
Robert James Fritz 17
Filip Princ 16
Teo Sandev 16
Jan Reitmeier 15
Lukáš Váňa 15
Damián Kotrba 13
Patrick Slanina 13
Matěj Diviš 12
Jakub Steiner 12
Ondřej Pavlík 11
Jan Kačer 10
Jan Liška 10
Martin Cettl 7
Nicholas Anthony Demmer 7
Jaroslav Vaněk 5
Simon Pavlo 4
Šimon Tesař 4
David Boháč 3
Vojtěch Havelka 3
Jakub Havrlík 3
Adam Ondrášek 3
Jeremy Rebibo 3
Štěpán Jaroslav Vodolán 3
Aleš Hrubý 2
Filip Kacper Kaczmarek 2
Nicolas Piralić 2
Marián Weber 2
Vilém Holinka 1
Dennis Krpálek 1
Radoslav Mikuš 1
Lukáš Moudrý 1
Petr Střeska 1
Jakub Tošnar 1
Závěr článku tvoří rozhovor s hlavním trenérem, ve kterém se Lukáš Bláža ohlédl za podzimem.
Jak hodnotíte podzimní část sezony?
Podzimní část měla svá pozitiva i negativa. Pokud bychom hodnotili výsledky, tak ty měly být určitě lepší v mnoha zápasech. Za mě je ale hlavní rozvoj hráčů, hrát v utkáních nebojácně a dle koncepce ACS. To se myslím z velké části dařilo.
I přesto je však 10. pozice v lize asi za očekáváním a potenciálem tohoto týmu...
To určitě ano. Z různých důvodů jsme poztráceli mnoho bodů a byly utkání, kde jsme si opravdu zasloužili vyhrát, ale naší hloupostí či velkými individuálními chybami jsme tyto souboje nedokázali dotáhnout do vítězného konce.
Ve více zápasech vás zradila také koncovka, díky čemuž jste ztratili další body. Jaké vidíte řešení tohoto problému?
Řešení je jednoduché. Neustále se chtít zdokonalovat v tréninku, vystavovat v něm hráče do herních situací a řešit s nimi správné rozhodnutí. V samotném zápase se už často rozhodujete intuitivně, a proto je důležitá tréninková příprava.
Venku jste v devíti zápasech získali jen 7 bodů. Čím si myslíte, že to bylo?
Každý proti Spartě hraje na více než 100 %. Vždy tam přijde nejvyšší domácí návštěva, protihráči i trenéři mají vždy větší motivaci nás porazit. A někdy i terén nenahrával naší kombinační hře. Na druhou stranu, tohle život ve Spartě přináší a je potřeba se s tím vyrovnat lépe, než se nám to občas stalo.
Co vás potěšilo během podzimu?
Zlepšení mnoha hráčů, kteří rychleji navnímali, co po nich chceme. Jsem rád, že se i někteří začali prosazovat do sestavy U19. Také mě těší zlepšení herních součinností v rozestavení 3-4-3.
Na čem je třeba zapracovat směrem k jarní části?
Pracovat je třeba na všem. Neustále se zlepšovat v technicko-taktické stránce hry. Individuálně hlavně na rychlosti a síle. Také si někteří kluci musí uvědomit, že samotné zapojení v týmu U19/U19B zdaleka neznamená, že mají ve fotbalové kariéře vyhráno. To, co stačilo před rokem, již teď nestačí. Limity se pořád zvedají a je důležité, aby teď využili každý trénink ke zlepšení, protože se blíží jejich přechod do dospělého fotbalu, kde se poprvé budou setkávat se spoluhráči a protihráči, kteří nejsou stejně staří, ale naopak mohou být o 10 let starší a zkušenější. A víme, že až samotný dospělý fotbal je měřítko, zda je hráč úspěšný ve své sportovní kariéře nebo ne.
Mnoho kluků se do týmu posunulo z loňské U17. Jak se vypořádali s přechodem do U19?
Je to individuální. Někteří prokázali, že již teď mohou nastupovat pravidelně v U19, jiní že ještě potřebují čas se adaptovat na vyšší rychlost, důraz i kvalitu.
Chcete ještě něco doplnit?
Napadají mě dvě věci. Zaprvé mě nemile překvapilo, jaká negativní atmosféra vůči nám panovala na některých soupeřových hřištích, kolik nadávek jsme slyšeli apod. Pořád by mělo jít o mládežnický fotbal, který je spíše hra než souboj o velké peníze. Měli by k tomu tak přistupovat i rodiče, fanoušci a funkcionáři. Bohužel často to bylo velmi nepřátelské a mrzelo mě to za kluky i jejich rodiče, co si museli vyslechnout.
Druhá věc se týká soupeřů. Vždy po zápase dokážu pochválit tým, který proti nám vysoko presoval, snažil se hrát od branky i v mezihře. Bez ohledu na výsledek je tohle rozvíjející pro oba týmy než jen sledovat odkopy či nákopy a hrát proti nim. Bohužel jsem často nechválil a setkávali jsme se spíš s druhou variantou, kdy hrál soupeř pouze na výsledek. Moc bych si přál, aby se český mládežnický fotbal ubíral více formou rozvoje, než hraním na výsledky. V konečném důsledku nám přeci jde hlavně o rozvoj hráčů na jejich fotbalové cestě.
Od ledna se posouváte do pozice asistenta B-týmu. Jak jste vše přijal?
Bylo to hrozně rychlé, ze dne na den mi bylo nabídnuto místo asistenta B-týmu a samozřejmě jsem byl za tuto možnost rád. Sice jsem nechtěl opustit kluky v mládeži, ale tohle je pro mě velká výzva a určité ocenění za dosavadní práci.
Jsem rád, že ze 4 zápasů u béčka jsme 3 vyhráli a nálada v týmu se zvedla. Samozřejmě, je to více zásluha Tima Sparva a dalších členů realizačního týmu, ale je to hezký pocit dosáhnout vítezství ve druhé lize či na hřišti Leedsu United. Pár let zpátky jsem o tomto ani nesnil. Jinak pracovat v B-týmu mi dává mnoho zkušeností, více pracujeme s daty i se zátěži v jednotlivých cvičeních. Je pro mě zajímavé, jaké detaily řešíme a tyto zkušenosti mi dodávají další náhled na fotbal. Spartě za tuto nabídku velmi vděčím.
Tým se znovu sejde 3. ledna na Strahově, kdy začíná zimní příprava.

Další novinky