Ligová fotbalová asociaceChance Liga
RozhovoryMuži B

Těžký podzim nás stmelil

Nejlepší střelec rezervy Tomáš Schánělec v rozhovoru po první části sezony

Sdílet

Podzimní část sezony je u konce pro A-tým i sparťanskou rezervu. Nejlepším střelcem rezervy je Tomáš Schánělec. Právě s jednadvacetiletým útočníkem, který mnohdy béčko vedl s kapitánskou páskou, si nyní můžete přečíst rozhovor.
Tomáši, začneme zlehka jak se momentálně máš?
Mám se dobře, všechno je v pohodě.
Jak bys popsal svoji sezonu v béčku z pozice nejlepšího střelce týmu?
Bylo to nahoru dolů. Po týmové stránce to nebylo jednoduché období, protože se nám výsledkově od začátku úplně nedařilo. Ale myslím si, že to nás všechny hodně posunulo jako tým. Také nás to dost spojilo. Pro mě osobně to byly velké zkušenosti do budoucna a budu z toho čerpat i nadále. Jsem moc rád, že jsem mohl pomoci góly, které si myslím, že tým potřeboval.
V minulé sezoně FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY jsi zapsal ve 26 zápasech osm gólů. Teď jich máš sedm jenom za podzim. Čím si vysvětluješ svou střeleckou fazónu?
Myslím, že to bylo i tím, že chodím trénovat s A-týmem. Hodně času jsem také strávil individuálním tréninkem s trenérem Michalem Vávrou. To mi podle mě nejvíc pomohlo, protože o tom to je. Trénovat zakončení a všechno ostatní. Osobně jsem se cítil mnohem lépe než v minulé sezoně. Po fyzické stránce i celkově. Myslím, že to má velkou roli v tom, že se mi potom dařilo v koncovce a dával jsem góly.
Trénuješ s áčkem. V čem vidíš ze svého pohledu největší přínosy?
Pro každého mladého hráče je to hrozně moc zkušeností najednou. Myslím, že když je hráč pobere, je to prostě pro něj nejvíc. Hráče to dokáže hodně posunout. Mě osobně si myslím, že to posunulo tím, že jsem si víc věřil, a hlavně kvalita v A-týmu je úplně někde jinde. Člověk se snaží dát rychleji balon a začne hrát i kvalitněji. V tomhle směru je to hodně znát.
Jaké to pro tebe je, když se celý týden připravuješ s áčkem, ale pak jdeš hrát za béčko?
Zápasy v béčku a celkově v druhé lize jsou hrozně specifické oproti zápasům nebo tréninkům v první lize. V druhé lize je to hodně o soubojích a tvrdé hře. Nechci soutěž nějak snižovat, to vůbec ne. Ale je jasné, že tam není tolik kvality a techniky. Mně osobně ty tréninky s A-týmem hrozně moc dávají. Zápas je pro mě potom přepnutí do režimu B-týmu. Člověk musí co nejrychleji přepnout a nepřemýšlet nad tím, že je to něco jiného než v A-týmu nebo celkově v první lize.
Řekl bys, že i nastavení kabiny a celkové atmosféry je úplně jiné v áčku a béčku?
To bych zase neřekl. Jiné to podle mě není. Je samozřejmě vidět, že v A-týmu jsou celkově nastavení trošku jinak, není to ale úplně diametrálně odlišné. Je to dané tím, že A-tým Sparty je prostě úplně jiný level. V béčku je nás hodně mladých hráčů. V áčku jsou tam starší a zkušenější kluci. Tak to si myslím, že hraje velkou roli a je to hrozně znát tahle zkušenost a kvalita hráčů.
Je ti pořád teprve jednadvacet let, bereš to tak, že je lepší hrát, než kdybys třeba sledoval celé zápasy z lavičky, byť třeba za áčko?
Já to určitě beru tak, že upřednostňuju, abych hrál. V tomhle věku je nejdůležitější, aby mladý hráč měl pořád zápasový režim. Jsem hrozně rád, že mohu trénovat s A-týmem a zároveň můžu chodit hrát za rezervu. To mi pomohlo, protože jsem měl nejen tréninkovou praxi, ale i herní.
Už jsi to trochu zmínil v úvodu, bylo to pro tebe náročné se přenést přes zápasy, kdy ses prosadil střelecky, ale o body jsme přišli v závěru?
Samozřejmě to je vždycky těžké, protože ve Spartě jsou kluci, kteří neradi prohrávají. Myslím, že to bylo hodně o tom si to nastavit v hlavě, abychom to začali zvládat výsledkově. Pro mě osobně to bylo tak, že jsem hrozně chtěl pomoct týmu góly, i když jsem věděl, že to třeba nestačí na body. Každopádně jsem věřil tomu, že přijde čas, kdy se to zlomí. Věděl jsem, jak kluci pracují. Bojujeme jeden za druhého. Věřil jsem každý zápas, že se to zlomí a výsledkově to zvládneme.
Co se změnilo poté, kdy se týmu ujal Tim Sparv jako hlavní trenér?
Byl to pro nás pro všechny takový impuls. Zároveň se vytvořila ještě intenzivnější spolupráce mezi A-týmem a B-týmem. Navázalo se na ty režimy a celkově to začala být jiná jízda. Já jsem z toho sám byl překvapený ve smyslu, že jsme udělali za pár dní takový pokrok. Měl jsem z toho výborný pocit. Každý vlastně začínal od znova, chtěl se ukázat trenérovi, že na to má. Byl jsem za to rád, že jsme ten konec takhle zvládli.
Tim Sparv je také kouč ze Skandinávie. Vidíš u něj podobné prvky jako u Briana Priskeho u áčka?
Myslím, že bylo hrozně znát, že se navazovala spolupráce a tréninky se hodně podobaly A-týmu. Intenzita se ještě víc blížila tomu, jak to funguje v áčku. To byly podle mě hlavní důvody, proč si myslím, že jsme udělali ke konci tak dobré výsledky a proč jsme posbírali tolik bodů.
Novým trenérem B-týmu se stane dosavadní asistent u áčka Luboš Loučka. Co tomu říkáš?
S trenérem Loučkou se znám už delší dobu, takže jsem moc rád, že se domluvili a trenér bude koučem B-týmu. Věřím, že se ještě víc naváže na cestu A-týmu a všem mladým hráčům to hrozně pomůže.
S béčkem hrajete v této sezoně Premier League International Cup. Jsou to pro tebe cenné zkušenosti
Zkušenosti z Premier League Cupu jsou pro mě nejvíc. Pro každého z nás je to hrozně moc a všem nám to dá hodně. Jsem rád, že takové zápasy můžeme hrát.
Jaké osobní cíle si kladeš do druhé poloviny sezony?
Uvidím, jak to se mnou bude dál. Určitě bych se chtěl prosadit v přípravě s áčkem. Chci přípravu zvládnout co nejlépe a uvidíme, jak to bude dál. Hlavně potřebuju být zdravý, makat na sobě a uvidíme, co čas přinese.
Na čem třeba konkrétně pracujete ještě s trenérem Vávrou?
Hlavně na zakončení, které je pro útočníka to nejdůležitější. Pak hra tělem, zády k bráně, první dotek a takové věci. Myslím, že to je pro mě nejdůležitější. Když tyhle věci dělám, tak se v nich cítím lépe a lépe a jsem v tom jistější.
Jaký vztah máš s klukama v kabině béčka a jak se ti s nimi spolupracuje na hřišti?
V béčku je skvělá parta. Jak se nedařilo, tak se to hrozně semklo. Máme mezi sebou skvělý vztah, s trenéry i spoluhráči. Myslím, že poslední půlrok byl za mě ohledně party skvělý. Užíval jsem si to každý den a zažil jsem tam hromadu srandy.
Jak jsi prožíval postup Sparty v Evropské lize?
Prožíval jsem to doma u televize a byl jsem hrozně rád za kluky, protože s nimi trávím čas a vím, jak se na to připravovali a jak moc to bylo pro Spartu důležité. Už je to pár let, kdy Sparta v Evropské lize nebyla. Myslím, že pro Spartu je to hrozně moc, hlavně pro ty kluky. Všichni si to zaslouží, takže jsem byl hrozně rád.
Spartu čeká na jaře turecký Galatasaray. Jak jsi spokojený s losem vyřazovací fáze Evropské ligy?
S losem Evropské ligy jsem spokojen. Myslím si, že je to celkem přívětivý soupeř se skvělými fanoušky. Každý sparťan se má na co těšit a věřím, že společně s našimi fanoušky tenhle dvojzápas zvládneme.

Další novinky