Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

RozhovoryU-13

Kvalitní konfrontace pro U13 během podzimu

Rozhovor s hlavním trenérem

Sdílet

Kategorie U13 je velmi specifická, jelikož kromě domácí soutěže nastupuje i na souboje Interligy a také hraje mnoho přípravných zápasů, které byly doplněny o dva větší turnaje. O tom, jak se ji na všech těchto frontech dařilo, si přečtete v následujícím textu, který zakončuje rozhovor s hlavním trenérem.
Tým od léta přebral trenér Jan Šabacký, který v uplynulé sezoně působil v pozici asistenta u kategorie U17. Sparťani odstartovali přípravu 24. července a hned v její úvodu absolvovali čtyřdenní soustředění v Benešově.
Během první poloviny sezony nastupovali kluci na vybrané mistrovské zápasy v České lize žáků U13. Ostatní souboje v této soutěži odehrála naše o rok mladší kategorie. Sparťanům momentálně patří v tabulce 7. pozice. Důležitou část kalendáře tvořila mezinárodní Interliga, ve které ACS dosud nastoupilo na deset duelů, ve kterých zaznamenalo 8 výher, 1 remízu a 1 prohru. V tabulce se díky této bilanci nachází na 1. místě.
Volný prostor během podzimu vyplnilo několik přípravných zápasů, mezi nimiž vynikaly konfrontace s Bayernem, Gdaňskem či Slavií. Zapomínat nemůžeme ani na turnaje, na kterých jsme dosáhli skvělých výsledků. Na Memoriálu Josefa Šurala o pohár starosty města Modřice jsme získali zlaté medaile. Dobrou zkušeností byl i kvalitní Number One Cup ve Vratislavi, na kterém startovalo 36 mužstev z patnácti zemí. Naši kluci se po skvělých výkonech dostali na bednu za zisk 3. příčky.
Více o první polovině sezony nám v rozhovoru prozradil trenér Jan Šabacký.
Jak hodnotíte podzimní část sezony?
Toto období musím rozdělit na dvě části. První byla adaptační. Klukům se po třech letech změnil hlavní trenér i celý realizační tým. Více jsme začali hrát na velké hřiště ve formátu 10+1 a změnily se rozměry branek pro věkovou kategorii U13 i v menších formách fotbalu. Postupem času bylo vidět, že kluci si zvykají na velkou náročnost i větší vzdálenosti v krátkém časovém horizontu. 
Ve druhé části byla vidět větší adaptace na principy, které poté hráči použijí při přechodu na velké hřiště. Zápasů bylo opravdu velké množství, jak v domácí soutěži, tak v Interlize či turnajích, které byly pro tým skvělým doplňkem. Celkově hodnotím první půlrok kladně. Udělali jsme spoustu práce, na kterou se bude dobře navazovat v jarní části sezony.
Nastupovali jste v domácí soutěži, Interlize, měli jste tam i více přípravn ých zápas ů a také turnaje. Jak se kluci vypořádali s takovou zátěží?
Zátěž to je relativně velká, ale proto máme tak široký kádr. Někdy si pomůžeme hráči na dlouhodobí kontakt. K domácí soutěži musíme říct, že zápasy za nás často hraje mladší kategorie. My naopak hrajeme některé zápasy za kategorii U14. Vše je o hledání ideální motivace a obtížnosti pro daný tým. Interliga je skvělá hlavně formátem 10+1 a konfrontací se zahraničními týmy. Turnajově bych vypíchnul akci v Modřicích, kde jsme bez jediné prohry prošli celým turnajem a také Number One Cup ve Vratislavi, kde jsme skončili 3. po skalpech Sportingu Lisabon, Spezie Calcio, Parmy a ostatních velkých zahraničních týmů.
V čem vidíte výhody takového pestrého programu?
Určitě v minutáži a pestrosti zápasových formátů. Za krátký časový interval střídáme formáty 7+1, 8+1 a 10+1. Každý z nich má své specifika a jiné podmínky pro herní situace, které musí hráči řešit. I pro nás trenéry je to zvláštní ale rozvíjející režim.
Jak zatím hodnotíte vaše působení v Interlize?
Zatím se nacházíme na průběžném prvním místě, ale některé týmy ještě nemají dohrané zápasy. Krom zápasu s Górnikem Zabrze jsme vše zvládli jak herně, tak i výsledkově, ale opět je to hlavně učící proces pro hráče při přechodu na velké hřiště.
S čím jste byl spokojen na podzim?
Hlavně s fungováním jako tým! Klukům v celé akademii vtloukáme do hlavy, že nic není více než tým, než Sparta. Když se nám někdo zranil, měli jsme připravené stejně kvalitní hráče na daný post. Určitě si hodně cením turnajových úspěchů, ale nejdůležitější je pro nás individuální rozvoj hráče v rámci týmu.
Na čem je třeba zapracovat směrem k jaru?
Nejdůležitější je neustoupit z nastavené cesty a snažit se z každého dostat maximum. Stále budeme pracovat na technicko-taktických dovednostech. Při zápasech chceme každého přehrávat a na hřišti dominovat. Musíme zapracovat na finálním řešení situací a zakládání útoků od brankáře, kde nás čeká ještě spousta práce.
Jaký máte nejbližší program?
V průběhu zimní přestávky nás ještě čekají kvalitně obsazené duely Interligy a přípravná utkání s českými i zahraničními celky. Vzpomeňme zápasy proti Lechu Poznaň, Austrii Vídeň, MŠK Žilina nebo Viktorii Plzeň. U našeho ročníku nedělíme části na přípravné a soutěžní, důležitý je správný vývoj hráče a tomu optimalizované výzvy a zatížení.
Chcete ještě něco doplnit?
Určitě chtěl bych poděkovat celému svému realizačnímu týmu. Hlavně mým asistentům Jirkovi Prokopovi a Ondrovi Valentovi, kteří dělají pro rozvoj našich kluků maximum. 
Našim hráčům popřeji hlavně zdraví v novém roce, vše ostatní přijde s pokorou, pracovitostí a vůlí, kterou do fotbalu dávají.

Další novinky