Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

RozhovoryMuži B

Původně jsem byl gólman

Radek Šiler po polovině jarní části

Sdílet

Na Letnou dorazil z třetiligové Admiry teprve v lednu. Rychle se ale zabydlel v kádru béčka a začal střílet góly. Ve druhé nejvyšší soutěži už má Radek Šiler na kontě čtyři přesné zásahy a dvě asistence navíc. Proč se neuchytil ve sparťanské mládeži dříve? A v čem vidí největší rozdíly mezi fotbalem a futsalem, který také hrál na vysoké úrovni?
Radku, o  takovém začátku nového angažmá se ti snad ani nesnilo, co  říkáš?
Zatím je to fantastický. Teď jsme sice prohráli s Opavou, ale jinak se nám daří a herně je to podle mě velmi dobré. Byla to pro mě samozřejmě trochu změna. Ve Spartě jsem ale působil už dřív a většinu kluků ze stejných ročníků jsem znal. Třeba Lukáše Penxu nebo Pepu Stárka. Měl jsem to tak trochu snazší, nemusel jsem se tolik seznamovat.
Proč to tehdy v  mládeži Sparty nevyšlo?
Ze začátku jsem tady hrál v poli, ale také chytal. Původně jsem totiž přišel jako gólman. Jenže jsem nebyl moc vysoký a ke konci už mě fotbal upřímně ani nebavil. Nakonec bylo dobře, že mě tu jako brankáře nechtěli, protože jsem po měsíci v Dukle začal zase pořádně hrát. Spartu jsem ale sledoval dál. Jsem sparťanem po rodičích, s nimi jsem chodil na Letnou.
Vzpomeneš si, s  jakými pocity jsi po  lednovém přestupu odjížděl do  Anglie na  Premier League International Cup?
Hodně jsem se těšil, a to nejen na stadion Blackburnu a jeho okolí. Anglie je snem snad pro každého, všichni si tam chceme zahrát. Bylo fantastické se tam podívat.
Člověk se nedokáže ubránit nějakému srovnání s  Tomášem Čvančarou. Oba  pocházíte z  Neratovic, hráli jste za  Admiru i  Meteor…
Je to fantastický hráč. Na Spartě se mu moc dařilo a potom následoval velký přestup. Takovému posunu bych se nebránil. Nikdy jsme se sice nepotkali, ale sleduju ho. Stejně jako Leverkusen a kluky, kteří Spartou prošli.
Po   podzimní části jsi byl druhým nejlepším střelcem v   ČFL. Popsal bys krátce své působení v   Admiře?
Minulou sezonu jsem měl po podzimu sezení s trenérem áčka, který mi řekl, že s nimi půjdu do přípravy a uvidíme. A pak už jsem tam prostě zůstal. Ze začátku se nám moc nedařilo, ale pak jsme najeli na šňůru a hezky si to sedlo.
V   čem vidíš své nejsilnější stránky?
V tom dávat góly.
Na vysoké úrovni jsi hrál také futsal. Co   sis z   něho do   své kariéry odnesl?
Fotbal je hodně o rychlosti a kondici. Za to ve futsalu se hráči rychleji střídají, hraje se na malém prostoru. Je to celkově techničtější. Na mém postu to dost stálo na tom, abych si dokázal udržet hráče na zádech, což mi určitě dost pomohlo.
Víš naopak o něčem, co   bys potřeboval zlepšit?
Myslím si, že ještě trochu fyzičku. Když jsem přicházel, bylo to pro mě trochu těžší. Teď už jsem něco nabral, ale ještě to může být lepší. Zároveň bych měl vypilovat levou nohu.
Jak jsi prožil své první starty ve   druhé lize?
Úplně první zápas jsme hráli proti Prostějovu. Hned na začátku jsme dali pár gólů, na které jsem nahrával. Nervózní jsem ale nebyl. Na jaře jsme zatím vyhráli čtyři zápasy ze šesti. Bodů jsme sice mohli uhrát i víc, ale zatím se nám po herní stránce daří.
Poprvé jsi byl pozván také na   sraz reprezentace do   20   let.
Z něho jsem si přivezl další zkušenosti. Hráli jsme proti Portugalsku a Anglii. Šlo o těžké zápasy, bylo to zase něco nového. Reprezentace funguje na trochu jiném režimu. Zaměřujeme se spíš na taktiku, protože za dva dny se jde hned do zápasu. V tomto ohledu je to rychlejší.
Jaké máš cíle do   zbytku sezony?
Získat co nejvíc bodů, abychom se v klidu zachránili. K tomu přidat co nejvíc gólů. A v budoucnu bych se samozřejmě rád posunul do A-týmu.

Další novinky