Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

ReportážeMuži B

Výhra na Letné

Béčko porazilo Viktorii Žižkov 2:0

Sdílet

Rezerva se podruhé v sezoně představila na Letné, kde vyzvala Viktorii Žižkov. Sparťanští mladíci potvrdili dobrou jarní formu, o své výhře rozhodli už v prvním poločase. Nejprve hlavou otevřel skóre Lukáš Penxa. Krátce před přestávkou pak zužitkoval Ševčíkovu nabídku Radek Šiler, jehož gól určil konečný stav utkání 2:0.
Úvod zápasu patřil hostům. Ti se neúspěšně pokusili otevřít skóre dvěma pokusy Jiráska. Po pěti minutách hry Sixta využil chybu v rozehrávce a zkusil štěstí z půlky hřiště, Nalezinek si dokázal poradit. První pokus o zakončení v podání sparťanského béčka přišel po deseti minutách. Balon si na střelu rovnal Mokrovics. Ten ho předal Šilerovi, jehož technická rána trefila obránce.
Do zajímavé šance se zanedlouho dostal hostující Muleme, zakončení ale skvělým zákrokem zblokoval Jakub Uhrinčať. Hosté nadále zůstávali aktivnější, v šestnácté minutě se Sodoma ocitl volný mezi obránci a šel sám na Nalezinka. Sparťanský brankář předvedl skvělý zákrok. Ve 25. minutě se ale dostali do vedení sparťané! Hodouš vyslal přízemní centr do pokutového území. Obránce hostů přizvedl míč, který doletěl až na zadní tyč. Tam využil pozdní reakce brankáře Bajzy Penxa a hlavou poslal balón do sítě - 1:0!
Domácí se úvodním gólem dostali do tempa. Jen dvě minuty po vstřelené brance střílel ze střední vzdálenosti Vydra. Bajza tentokrát vytáhl míč mimo tři tyče. Vzápětí šel Ševčík z levé strany úplně sám na bránu Žižkova, ale Bajza znovu úspěšně zasáhl. Ševčík měl také k dispozici volný přímý kop z hranice pokutového území, nezamířil však přesně.
Ve 38. minutě o sobě znovu dal vědět Sodoma. Ten se dostal ke střele zpoza vápna, která šla ale vysoko nad bránu Nalezinka. Čtyři minuty před koncem první půle mohl navýšit skóre Vydra, když si naběhl na přihrávku Ševčíka, z první mířil vedle tyče. Chvíli poté už se ale fanoušci na Letné radovali podruhé. Žižkov vyrobil chybu v rozehrávce. Míče se zmocnil Ševčík, který ho předložil Radku Šilerovi. Sparťanský útočník se nemýlil a poslal sparťanské béčko do dvougólového trháku!
Hosté do druhé půle vstoupili s jednou změnou. Na hřiště přišel Brazilec Bernardo Rosa, který se ihned zapojil do útočného snažení Žižkova. V 50. minutě se ocitl v zajímavé šanci, v pokutovém území se ale nedokázal dostat do zakončení díky včasnému zásahu obrany. Poté vyvezl balón z obrany Ševínský. Přesnou přihrávku dostal před svatyni soupeře Ševčík, ovšem nevystřelil přesně.
Po hodině hry o sobě dali vědět po kratší odmlce znovu hosté. Hlavičkový pokus po rohovém kopu mířil mimo tři tyče. V 67. minutě ve středu pole vystihl rozehrávku Žižkova Vydra, který centrem našel na zadní tyči Ševčíka. Ten akrobaticky zakončil, trefil však jen před ním stojícího obránce. Pár desítek sekund poté zakončil kombinaci béčka na jeden dotek znovu Ševčík, tentokrát jen provětral rukavice brankáře Bajzy.
Čtvrt hodiny před koncem základní hrací doby Horák vysunul velmi aktivního Ševčíka, který si připravil míč na pravou nohu. Brankář Žižkova si poradil, stejně jako o chvíli později proti dalekonosné ráně Šilera. V 83. minutě si na přihrávku v pokutovém území naběhl střídající Lukáš Váňa. Míč chtěl ještě posunout pod sebe, tam byl však připravený bránící hráč. Necelou minutu poté mohli hosté snížit. Přihrávku mezi obránce dostal Adam Toula, Nalezinek skvěle zakročil. Proti následné hlavičce Rosy pak zasahovat nemusel.
Sparťanského gólmana prověřil také Kovinič z hranice pokutového území. Hosté v posledních minutách mysleli hlavně na ofenzivu, což se jim mohlo vymstít. Béčko totiž přešlo do protiútoku čtyři na jednoho, jenže Hranošovo zakončení z blízkosti zamířilo nad. V samém závěru ještě mohl pečetit vítězství Daniel Rus, jeho přízemní zakončení však skončilo na rukavicích brankáře, a tak béčko porazilo Žižkov 2:0.
AC Sparta Praha B – FK Viktoria Žižkov 2:0 (2:0)
Branky: 25. Penxa (Hodouš), 44. Šiler (Ševčík). ŽK: 41. Penxa, 54. Vydra, 82. Uhrinčať – 31. Klusák, 41. Richter, 45+2. Sodoma, 82. Toula. Rozhodčí: J. Petřík – J. Šimáček, V. Ježek. Návštěva:  1 811.
Sestava Sparty: Nalezinek – Uhrinčať, Ševínský, Večerka – Penxa, Vydra, Horák, Hodouš (76. Váňa) – Ševčík (76. Rus), Šiler (76. Michl), Mokrovics (76. Hranoš).
Sestava Žižkova: Bajza – Klusák, Divíšek, Broukal, Richter – Jirásek (61. Hönig), Petrák (80. Kozojed) – Muleme (46. Rosa), Sixta, Quintero Batioja (61. Kovinič) – Sodoma (61. Toula).

Další novinky