Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Novinky

První letní posila

Do Sparty přichází kosovský křídelník Ermal Krasniqi

Sdílet

Do Sparty přestupuje pětadvacetiletý křídelník Ermal Krasniqi. Kosovský reprezentant přichází na Letnou z Rapidu Bukurešť, kde za uplynulý půlrok vstřelil šest gólů a přidal tři asistence.
 „Ermala přivádíme kvůli jeho typologii. Je to pohyblivý, dynamický hráč. V některých zápasech, zejména v soutěžích UEFA, jsme cítili, že nám chybí více rychlosti – a Ermal nám v tomto ohledu pomůže,“ vysvětluje první příchod před sezonou 2024/2025 sportovní ředitel AC Sparta Praha Tomáš Rosický. „Je to tahový, náběhový fotbalista, který je zvyklý hrát na více pozicích v ofenzivě. Pro soupeře je nebezpečný také tím, že umí gól dát i připravit.“
Ermalův debut v seniorském fotbale se datuje do ročníku 2018/2019. Tehdy osmnáctiletý mladíček zapsal deset startů v dresu K.F. Ferizaj a hned dal o sobě vědět, nasázel totiž hned šest branek.
Povedený start vynesl ofenzivnímu univerzálovi přesun na prestižnější adresu, Krasniqi se v létě roku 2019 stěhoval do FC Ballkani. U trojnásobného kosovského šampiona se vcelku rychle zabydlel, a nakonec zde strávil čtyři sezony, během kterých stihl nastoupit do 105 zápasů, vstřelit 39 branek a přidat 17 asistencí.
Spolupráce to byla vskutku úspěšná, jelikož v jejím průběhu Krasniqi spolu se svými spoluhráči získal mistrovský titul. V šampionské sezoně sehrál opravdu výraznou roli, podepsal se pod ni šestnácti přesnými trefami a třemi gólovými přihrávkami.
Sezonu na to se Ballkani probojovali do evropských pohárů. V jedenácti utkáních Konferenční ligy zapsal 188 centimetrů vysoký fotbalista solidních osm kanadských bodů za shodný počet gólů a asistencí, čímž se dostal do hledáčku zahraničních klubů.
V některých zápasech, zejména v soutěžích UEFA, jsme cítili, že nám chybí více rychlosti – a Ermal nám v tomto ohledu pomůže.
Po třech a půl letech tak Ermala čekal další přesun, tentokrát už do ciziny. V zimě 2023 si plácl s rumunskou Kluží, tedy s týmem, kterému čelil ve skupině Konferenční ligy. Klub s lokomotivou ve znaku ovšem v létě změnil trenéra a Krasniqi vypadl ze základní sestavy.
 Po roce tak hledal novou výzvu, kterou objevil v hlavním městě. V dresu Rapidu Bukurešť nasázel během půl sezony šest branek a přidal tři asistence. Mezi přednosti dynamického ofenzivního hráče patří rozhodně driblink a síla v osobních soubojích. Za zmínku stojí i jeho čísla v kategorii progresivního vedení míče, kde s hodnotou bezmála 80 patří do top 10 rumunské ligy.
Nyní bude své přednosti rozvíjet ve Spartě.
Vítej, Ermale! Věříme, že nám budeš servírovat spoustu krásných okamžiků!

Další novinky