Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA

Nový domácí dres pro sezonu 24/25 už nyní v prodeji!

Novinky

Brian Priske odchází ze Sparty

Dánský trenér získal během dvou let u týmu tři trofeje

Sdílet

Brian Priske se loučí se Spartou. Trenér týmu, jenž během dvou sezon vybojoval tři trofeje, navrátil mistrovský titul zpět na Letnou, získal double a obhájil ligové prvenství po dlouhých třiadvaceti letech, míří do Feyenoordu Rotterdam.

DÍKY, BRIANE! | Letná will be part of me forever

„Brian dal Spartě dva krásné roky, ve kterých jsme byli opravdu úspěšní. Získali jsme tři trofeje a v druhé sezoně jsme se úspěšně prezentovali i v Evropě. Máme za sebou období, které nás všechny obohatilo, posílilo a přineslo spoustu radosti,“ uzavírá etapu Briana Priskeho v klubu sportovní ředitel Tomáš Rosický.
„Měli jsme jasnou představu, jak se v této situaci zachovat, protože zájem o Briana jsme vnímali už v minulosti. Klíčem je kontinuita v našem jasně nastaveném systému, a to jak v dodržování standardů dennodenní práce všech složek A-týmu, tak i v dalším budování na základě jasných herních principů,“ doplňuje Rosický.
Léto 2022. Na Letnou přichází nový trenér. Hned v úvodu nového angažmá musí se svými svěřenci kousat těžké chvíle: vypadnutí z předkola Konferenční ligy, sérii pěti remíz nebo prohru v derby.
Sezona, která v očích mnohých expertů byla už ztracena, se však začala otáčet k lepšímu. Vítězství v Plzni a vysoká výhra nad Slováckem byly pomyslnými vlaštovkami, které indikovaly, že by jaro mohlo být úspěšné. Před startem druhé poloviny ročníku mimo jiné doplnil trenérský štáb Lars Friis, který si vzal pod křídla ofenzivní část hry.
Se začátkem roku 2023 přišla i ligová série bez porážky, která skončila až v posledním kole nadstavby. To ovšem nikoho nemuselo výrazněji mrzet, jelikož po závěrečném hvizdu byla na programu korunovace šampionů z Letné. Sparťané po devíti letech vrátili titul na Letnou.
Následující sezonu byla Sparta úspěšně hned na třech frontách. V živé paměti máme velká vítězství v Evropě, ať už heroickou postupovou otočku s Dinamem Záhřeb, nebo úžasné bitvy se sevillským Betisem a Galatasarayem Istanbul.
Měli jsme jasnou představu, jak se v této situaci zachovat, protože zájem o Briana jsme vnímali už v minulosti. Klíčem je kontinuita v našem jasně nastaveném systému.
Na konci ročníku 2023/2024 došel tento tým po dlouhých třiadvaceti letech k obhajobě titulu a ovládl také MOL Cup. Získal tedy pověstný double, a navždy se tak zapsal do sparťanské historie.
„První titul provázela určitá nejistota, která byl způsobená tím, že jsme čekali dlouhých devět let. Museli jsme tedy být hodně odolní. V druhé sezoně jsme ovšem jasně ukázali, že jsme nejlepším týmem v Česku. Byli jsme po celou dobu dominantní, hráli skvělý fotbal, vybojovali double a zapsali rekordních ligových 87 bodů. Jsme neskutečně hrdí na to, že kluci titul obhájili. S podobným úspěchem jsem se ve své kariéře doposud nesetkal, stejně tak jako mnoho mých kolegů,“ shrnul sedmačtyřiceti letý Dán nesporné úspěchy svého týmu.
Nyní se Brian Priske vydává za novou výzvou.
„Přejeme Brianovi hodně štěstí a já osobně mu děkuju za vše, co pro Spartu odvedl,“ popřál Tomáš Rosický trenérovi do nového angažmá.
Děkujeme za úžasné dva roky, Trenére, a přejeme Vám v novém působišti spoustu dalších úspěchů. Byla to skvělá jízda!

Sdílet

    Další novinky