Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyInformaceU-19

NEXTGEN CUP: PŘEDSTAVENÍ SKUPINY B

West Ham, Austria Vídeň a Slavia Praha se spolu potkají v základní fázi

Sdílet

Na blížícím se NEXTGEN CUPu se představí šest týmů, které byly rozděleny do dvou skupin. Po představení mužstev skupiny A se nyní podíváme detailněji na anglický West Ham, rakouskou Austrii Vídeň a českou Slavii Praha, které proti sobě zvedou souboje v rámci skupiny B.
West Ham United FC
Během své historie, která sahá až do roku 1895, West Ham United FC nikdy nevyhrál nejvyšší anglickou soutěž. Londýnský klub třikrát vyhrál FA Cup, naposledy však v roce 1980. Největší úspěch novodobé historie se datuje k roku 2023, kdy v Praze dokázali zvítězit v Evropské konferenční lize UEFA.
Na mládežnické úrovni působí West Ham U18 v nejvyšší anglické soutěži, která má 26 členů a je rozdělena na dvě skupiny – jižní a severní. V té jižní „Kladiváři“ v uplynulé sezoně skončili na úctyhodném druhém místě, když před nimi skončila pouze Chelsea. Úspěch zaznamenali také v ročníku předtím, kdy triumfovali v mládežnické verzi FA Cupu.
Hlavní tréninkové zázemí „The Academy of Football“, jak se akademie West Hamu nazývá, se nachází v městské části Beckton na východě Londýna. Mezi nejslavnější odchovance klubu patří například Bobby Moore, Frank Lampard nebo Declan Rice.
Poslední zkušenosti West Hamu na mládežnické úrovni se datuje ke konci června roku 2023. V rámci skupinové fáze CEE Cupu tehdy vyzvali Angličané Spartu. Proti té nakonec prohráli 0:3, když se za ACS prosadili už v první půli Weber, Říha a Rus.
FK Austria Vídeň
Klub z hlavního města Rakouska byl založen v roce 1911 a ve své zemi je držitelem nejvyššího počtu získaných trofejí, i když ligových primátů má více městský rival Rapid. Poslední roky „fialek“ byly však horší a od roku 2013 čekají na další přírůstek do klubové vitríny. V sezoně 2022/2023 obsadily v nejvyšší domácí soutěži 5. a uplynulý ročník 7. příčku. Už tento týden se tým představí v kvalifikaci Evropské konferenční ligy, kde vyzve finské Ilves.
Mládežnický systém v Rakousku funguje trochu jinak jak u nás. Austria má své kategorie rozdělené do Juniorské fotbalové akademie (U7-U14) a Prémiové fotbalové akademie (U15-U18). Hráči s největším potenciálem se pak přesunou do rezervy hrající třetí ligu pod názvem Young violets, odkud vede už přímá cesta do A-týmu.
Na NEXTGEN CUPu bude startovat tým U18, který působí v domácí nejvyšší mládežnické soutěži ÖFB JL U18. Poslední dva ročníky bylo pořadí na prvních třech místech stejné, když tituly získal Salcburk, druhý byl Rapid a třetí Austria. Jedním dechem ale třeba podotknout, že Red Bull je suverénem soutěže, kterou v posledních šesti letech pokaždé vyhrál s propastným náskokem před pronásledovateli.
Zázemí akademie The Wiener Ballsportgymnasium se rozprostírá nedaleko centra města v oblasti Erdbergstraße a pod svou střechou sdružuje více sportů pro středoškolské studenty.
Zdroj foto: FB: FK Austria Wien Akademie
SK Slavia Praha
Tým z Vršovic působí v kategorii U19 v nejvyšší české dorostenecké soutěži, stejně jako ACS. V uplynulé sezoně obsadil v ligové tabulce konečnou čtvrtou příčku s odstupem jedenácti bodů na mistrovskou Spartu. Kromě domácí soutěže se Slavia zúčastnila mezinárodního turnaje Abtal Cup, ve kterém se probojovala až do finále. Tam podlehla portugalské Benfice Lisabon.
Vstupenky lze zakoupit pouze online přes platformu ENIGOO.

Další novinky