Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Představení soupeře: Shamrock Rovers

Ve druhém předkole narazíme na irského mistra

Sdílet

V úterý 23. července vstoupíme na hřišti Shamrocku Rovers do kvalifikace o Ligu mistrů. Irský šampion slaví v letošním roce 125 let od svého založení. Pojďme si krátce představit našeho soupeře ve druhém předkole milionářské soutěže.
Shamrock je jedním z nejúspěšnějších fotbalových klubů v Irsku. Své domácí zápasy hraje na Tallaght Stadium s kapacitou přes 10 tisíc diváků. Založen byl v dublinské čtvrti Ringsend už v roce 1899. Od té doby posbíral 21 ligových titulů a vyhrál 25 domácích pohárů.
Jméno klubu souvisí s místem založení, ulicí Shamrock Avenue. Shamrock je současně jeden z týmových prvků. Jde o trojlístek, který se objevuje také v klubovém znaku a je zároveň jedním ze symbolů celé země.
„Hoops“, jak se někdy Shamrocku přezdívá, zanechali stopu také v Evropě. Jako první irský celek se probojovali do skupinové fáze jednoho z evropských pohárů. V sezoně 2011/12 Rovers narazili ve skupině na řecký PAOK, ruskou Kazaň a anglický Tottenham. Nezískali však ani jeden bod. O něco lépe se Shamrocku dařilo v sezoně 2022/23, do vyřazovací fáze Evropské konferenční ligy ovšem nepostoupil.
Irská liga se hraje systémem jaro-podzim. Shamrock už tak má v letošním ročníku za sebou 23 odehraných kol. Momentálně figuruje na čtvrtém místě tabulky, třináct bodů za vedoucím Shelbournem. Před Rovers je ještě spoustu práce, pokud chtějí prodloužit svou úspěšnou sérii. Od roku 2020 totiž irská liga nepoznala jiného mistra než Shamrock.
Do druhého předkola Ligy mistrů postoupil Shamrock přes islandský Vikingur. V úvodním zápase se neprosadil ani jeden z týmů. Začátek odvety patřil domácím Irům, kteří si v prvním poločase vytvořili dvoubrankové vedení. Vikingur však dokázal snížit a v samém konci nastavení měl k dispozici pokutový kop. Jenže Hansen trefil pouze tyč, a Shamrock se tak mohl radovat z postupu.
Nejlepším střelcem Rovers v této sezoně irské ligy je s deseti přesnými zásahy Johnny Kenny. Jedenadvacetiletý útočník, který v Shamrocku hostuje ze skotského Celticu, se postaral o oba góly svého týmu proti Vikinguru. Kapitánskou pásku pak nosí dvaatřicetiletý obránce Roberto Lopes, který za Shamrock kroutí už osmou sezonu.
Výkop úvodního souboje dvojzápasu s dublinským soupeřem je stanoven na úterý 23. července ve 21:00. Utkání můžete sledovat živě na Sport 2.
FOTO: Shamrock Rovers

Sdílet

    Další novinky