Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Informace

Co navštívit v Dublinu?

Připravili jsme pro vás několik tipů, kam se před zápasem vydat

Sdílet

Dublin, hlavní město Irska, je mimo jiné domovem jednoho z nejúspěšnějších irských celků, Shamrocku Rovers. Právě na jeho stadionu zahájíme naši cestu evropou v nové sezoně. S naším partnerem Alexandrií pro vás nyní přinášíme pár tipů na místa, které zde rozhodně stojí za vidění.
Trinity College a Kniha z Kellsu
Trinity College je nejstarší a nejprestižnější univerzita v Irsku, založená v roce 1592 královnou Alžbětou I. a nachází se v srdci Dublinu. Kampus univerzity je velmi rozlehlý a plný budov, nádvoří a zahrad. Mezi nejvýznamnější budovy v tomto komplexu patří Campanile – zvonice z roku 1853, Front Square – hlavní nádvoří a Old Library – historická knihovna, která je domovem slavné Knihy z Kellsu. Právě Kniha z Kellsu je jedním z největších lákadel této univerzity. Jedná se o nádherně ilustrovaný rukopis z 9. století, který je považován za mistrovské dílo středověkého umění.
Guinness Storehouse
Tato sedmipatrová atrakce nabízí interaktivní expozice o historii a výrobě slavného irského piva Guinness. Návštěvníci mohou zakončit prohlídku v Gravity Baru, odkud je nádherný výhled na celé město a mohou si tak vychutnat pintu svěžího piva. Guinness Storehouse se nachází v historické pivovarské čtvrti St. James's Gate, kde se pivo Guinness vaří od roku 1759. Prohlídka se postupně rozvíjí přes sedm podlaží, z nichž každé nabízí různé interaktivní expozice, které jsou rozděleny takto: 1. patro – Ingredience, 2. patro – Proces výroby, 3. patro – Doprava, 4. patro – Reklama, 5. patro – Guinness Academy, 6. patro – Historie a kulturní dědictví, 7. patro – Gravity Bar. Zajímavost je, že Arthur Guinness podepsal v roce 1759 smlouvu o pronájmu nevyužitých částí pivovaru na 9 000 let za 45 liber ročně.
Dublinský zámek (Dublin Castle)
Jedná se o jednu z nejvýznamnějších historických památek v Dublinu. Tento rozsáhlý komplex budov má bohatou historii, která sahá až do 13. století. Dublinský zámek, popřípadě Dublinský hrad, je klíčovým místem irské historie, politiky a kultury. Zámek byl sídlem britské vlády v Irsku až do roku 1922. Dublin Castle byl postaven v roce 1204, aby sloužil jako obranná pevnost a správní centrum anglické vlády v Irsku. Zajímavostí je, že se pod hradem nachází síť podzemních chodem, které byly dříve používány pro různé účely. Za návštěvu určitě stojí Normanská věž, Královská kaple anebo knihovna Chestera Beattyho.
Katedrála svatého Patrika
Největší katedrála v Irsku, která byla založena v roce 1191, je důležitým náboženským a historickým místem. Katedrála je zasvěcena svatému Patrikovi, patronu Irska a nabízí krásnou architekturu. Katedrála byla založena na místě, kde podle tradice svatý Patrik křtil místní obyvatele v 5. století. Jedná se o impozantní stavbu s nádhernou gotickou architekturou a mezi její nejvýznamnější prvky patří: hlavní loď, západní vět, transept a kaple svatého Patrika.
Kilmainhamská věznice
Bývalé vězení, ze kterého je dnes muzeum, nabízí fascinující pohled na irskou historii, zejména na boj za nezávislost. Věznice byla místem uvěznění a popravy mnoha irských povstalců, včetně vůdců Velikonočního povstání v roce 1916. Věznice byla postavena v roce 1796 a původně sloužila jako vězení pro kriminálníky, ale během své dlouhé historie se stala místem, kde byli vězněni a popraveni političtí vězni, kteří bojovali za irskou nezávislost. Cely v Kilmainhamské věznici jsou zachovány v autentickém stavu. Jednou z nejvýznamnějších místností věznice je hodnostářská místnost, kde byly vůdci povstání v roce 1916 odsouzeni k smrti. Věznice je symbolem odvahy a odhodlání irského lidu v boji za svobodu a nezávislost.
Ha'Penny Bridge
Ikonický most přes řeku Liffey, který byl postaven v roce 1816 jako první železný most v Dublinu. Jeho původní název pochází z doby, kdy bylo nutné zaplatit poloviční peníz za přechod přes most. Most je znám svým oblým tvarem a kovovou konstrukcí, která je typická pro období georgiánské architektury. Jedná se o ikonickou památku a symbol Dublinu.
Temple Bar
Tato živá čtvrť je srdcem dublinského nočního života. Je plná tradičních hospod, restaurací, uměleckých galerií a obchodů. Temple Bar je znám pro svou bohémskou atmosféru s častými kulturními akcemi a pouličními umělci. Historie Temple Baru sahá až do vikingských dob, kdy oblast sloužila jako obchodní
centrum. Název „Temple Bar“ pochází pravděpodobně ze 17. století, kdy sir William Temple, významný politik a učenec, vlastnil nemovitosti v této oblasti. V 80. letech 20. století se toto místo proměnilo z opomíjené oblasti na živé kulturní centrum. Ikonou čtvrti je Temple Bar Pub. Každou sobotu se v Temple Baru koná několik trhů, včetně trhu s potravinami.
Phoenix Park
S rozlohou přes 700 hektarů se jedná o jeden z největších městských parků v Evropě. Phoenix Park je ideální místo pro odpočinek a rekreaci. V parku se nachází rezidence irského prezidenta, americká ambasáda a také dublinská zoo. Park byl založen v roce 1662 jako lovecký park pro místní šlechtu. Park je domovem mnoha druhů zvířat, včetně stád jelenů, která volně pobíhají po parku.
Lihovar Jameson (Jameson Distillery)
Jedná se o historický lihovar v Dublinu, který je domovem slavné irské whisky Jameson. Palírna byla založena v roce 1780 Jamesem Jamesonem a nachází se na adrese Bow Street a je jednou z nejstarších a nejvýznamnějších distilerií v Irsku. Palírna prošla mnoha změnami a renovacemi během své dlouhé historie. Přesto si ale uchovala svůj historický charakter a tradiční výrobní postupy. Jameson Distillery nabízí návštěvníkům interaktivní prohlídky, během kterých se dozví o historii a procesu výroby Jameson whisky.
Dublinská jehla (Spire of Dublin)
Jedná se o moderní architektonickou dominantu Dublinu, která je 121 metrů vysoká a která nahradila v roce 2003 dřívější Nelsonův sloup, který byl zničen v roce 1966. Tento monument má kuželový tvar a je umístěna na malém čtvercovém půdorysu. Spire of Dublin má reprezentovat a symbolizovat novou éru v irské historii, a také se jedná o symbol obnovení a modernizace Dublinu. V noci je toto místo osvětleno různými barvami, což mu dodává výrazný vzhled.

Sdílet

    Další novinky