Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyRozhovoryU-19

Kopáňko: Chceme uspět nejen výsledkově, ale hlavně herně

Rozhovor s trenérem U19 před startem NEXTGEN CUPu

Sdílet

Sparťanská U19 vstoupí do NEXTGEN CUPu už tuto sobotu, když v 15:00 vyzve na Strahově dánský Odense Boldklub. Ve skupině ji následně v pondělí prověří také polská Legie Varšava. S hlavním trenérem ACS Honzou Kopáňkem jsme v rozhovoru rozebrali tento turnaj, cíle Sparty, ale zjistili jsme více i o letní přípravě naší nejstarší mládežnické kategorie.
Máte za sebou úvodní dva týdny přípravy, jak jste s nimi spokojen?
Myslím, že kromě krátké virózy, která týmem proběhla a na pár dní vyřadila některé hráče z tréninku, probíhá podle očekávání. Byli jsme na krátkém soustředění ve Františkových Lázních, nyní se připravujeme na NEXTGEN CUP a zatím je vše tak, jak má.
Splnilo soustředění vaše očekávání?
Veškeré zázemí, které jsme měli k dispozici, bylo na nejvyšší úrovni. Až na zmiňovanou virózu jsme měli všechny hráče zdravé, což přineslo očekáváný efekt, a hlavně jsme byli jako tým spolu, což je důležité, protože se v létě znovu tvoří nové mužstvo, jako každý rok. Kluci se navzájem poznávali, my se poznávali s nimi, a i v tomto ohledu jsme udělali velký kus práce. Z mé strany dělám vše proto, aby všichni v týmu k sobě našli cestu. To trvá u každého různě dlouho, ale myslím, že jsme na správné cestě.
Jak jste již zmiňoval, tak přibylo hodně hráčů z U17. Jaký na vás udělali dojem?
Ještě je příliš brzo toto hodnotit. Nejsem zvyklý na to, dělat závěry po dvou týdnech. Chci se všemi hráči pracovat a mám k nim důvěru. Jak jsem je zatím stihl poznat, tak každý má určitou výši potenciálu, která je zajímavá. Ovšem kam až se dostanou záleží na nich a jejich nastavení v hlavě.
V sobotu vstoupíte do NEXTGEN CUPu, kdy ve skupině potkáte Odense a Legii Varšava. Jak se těšíte na porovnání s dánským a polským fotbalem?
Stále to bereme jako přípravu, mezinárodní konfrontace je ale velké zpestření a zároveň ukázka vyspělosti našich hráčů a jejich kvality. Bereme to tedy jako turnaj, na kterém chceme být úspěšní, zároveň se ale chceme porovnat se zahraničními týmy. To je pro nás v rámci nějaké zpětné vazby ten nejvýznamnější přínos.
Půjde o vaše první zápasy v přípravě, bude tedy prostor na zkoušení nových věcí, formací, či pozic hráčů?
Většina hráčů zná svou pozici, kdy všechny máme zdvojené. Tým připravujeme na náročnou sezonu, budeme hrát Youth League a samozřejmě domácí soutěž. Chceme tedy, aby náš kádr byl dostatečně široký. To, že hráči budou alternovat na různých pozicích je zcela běžné, i to si tedy mohou vyzkoušet. Jdeme tedy do turnaje s tím, abychom si některé věci vyzkoušeli, zároveň ale chceme poznat, jak na tom jsme se silnými soupeři.
Jaké jsou vaše cíle na NEXTGEN CUPu?
Turnaj pořádáme my, určitě tedy chceme uspět. Nejen výsledkově, ale hlavně herně. To je pro nás asi více důležité. Těším se na konfrontace s dánským a polským fotbalem ve skupině a poté na zápas o umístění. Jsem zvědav na kvalitu našich hráčů v porovnání se soupeři a věřím, že naše dovednosti budou stačit na to, abychom na turnaji byli úspěšní. Chceme být úspěšní, už první zápas s Odense nás prověří a ukáže, jak na tom jsme.
Přijďte podpořit naše kluky na Strahov. Vstupenky na NEXTGEN CUP jsou k dispozici zde.

Další novinky