Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyMuži A

Albion Rrahmani.

Na Letnou přichází třiadvacetiletý kosovský reprezentant

Sdílet

S kosovským Ballkani získal dva tituly a stal se nejlepším střelcem tamní ligy. V rumunské nejvyšší soutěži si za Rapid Bukurešť připsal osmadvacet startů, ve kterých nastřádal 18 branek a 6 asistencí. V loňské sezoně pětkrát nastoupil za národní tým Kosova. Nyní se Albion Rrahmani stává naší novou posilou.
„Albion má ve svém věku velký potenciál se nadále rozvíjet. Odpovídá typologii, kterou si u útočníka v našem způsobu hry představujeme,“ říká sportovní ředitel AC Sparta Praha Tomáš Rosický. „Dokáže být velmi produktivní, což dokládají jeho statistiky z posledních dvou sezon. Zároveň umí připravit šanci pro spoluhráče. Využitelný je jak v postupném útoku, tak při brejkových situacích. Věříme, že se v našem herním stylu bude ještě zlepšovat.“
Albion je produktem akademie týmu KF Llapi, který sídlí v jeho rodném městě Podujevu. Na začátku své kariéry prostřídal několik kosovských celků hrajících nižší soutěže. Konkrétně se jednalo o Minatori, Bashkimi a Malishevu. Z posledního jmenovaného klubu se v létě 2021 přestěhoval do prvoligového Ballkani.
V první sezoně nastupoval Albion převážně z lavičky. První gól v kosovské Superlize vstřelil svému bývalému zaměstnavateli z Malishevy. Mimochodem, výhru 2:0 pojistil proměněnou penaltou jistý Ermal Krasniqi. Právě v Ballkani se tito dva ofenzivní hráči poprvé potkali. Tehdy možná netušili, že se ještě několikrát sejdou ve stejném dresu. Sezonu korunovalo Ballkani ziskem historicky prvního mistrovského titulu.
Ročník 2022/23 se pro celý tým nesl ve znamení úspěšné obhajoby. Albion se naplno prosadil do základní sestavy, s jednadvaceti góly se stal nejlepším střelcem kosovské ligy. K tomu přidal dalších sedm tref v úspěšné kvalifikaci Evropské konferenční ligy.
Ve skupině Ballkani narazilo na Kluž, Sivasspor a našeho rivala z Edenu. Ve všech zápasech byl kosovský mistr více než vyrovnaným soupeřem, čtyři body ale na postup nestačily. Albion si ve skupinové fázi připsal dvě asistence, jednu z nich na gól Korenicy proti Slavii.
Vydařená sezona vynesla Albionovi angažmá v Rapidu Bukurešť. V rumunské nejvyšší soutěži pokračoval ve střelecké formě. Za Rapid v minulém ročníku nasázel sedmnáct branek, ke kterým přidal pět asistencí. Od října do prosince přitom devět zápasů musel vynechat kvůli zranění kotníku.
V lednu 2024 se znovu setkal s Ermalem Krasniqim, který do Rapidu přestoupil z Kluže. Společně dovedli celek z hlavního města Rumunska ke druhému místu po základní části. Kvalitními výkony si Albion řekl také o pozvánku do národního týmu Kosova. První minuty nasbíral v kvalifikaci na evropský šampionát proti Rumunska a Andoře.
Během přestupového období měl Albion hned několik nabídek. Svůj potenciál však bude naplňovat v rudém dresu.
Vítej na Letné, Albione! Ať se ti u nás daří.

Další novinky