Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Novinky

Šedesátiletá cesta pohárovou Evropou: díl čtvrtý

Postup přes Real Madrid v první polovině 80. let

Sdílet

Než se Sparta v roce 1984 po předlouhých sedmnácti letech stala znovu mistrem ligy, tleskalo se jí na mezinárodní scéně. V další části našeho putování evropskými poháry si připomeneme zápasy z první poloviny 80. let.
1980 – Pohár vítězů pohárů
Sparta – Spora Lucemburk 6:0 a 6:0
Branky:
Berger 3, Chaloupka, Kotek a Raška – Jarolím 2, Pospíšil, Slaný, Berger, Horváth
Obě utkání s tímto amatérským soupeřem byla jen otázkou skóre.
Sparta – Slavia Sofia 2:0 a 0:3
Branky:
Vdovjak 2
V domácím utkání jsme sice dvakrát skórovali, přesto jsme mohli ještě lépe vyjádřit naši herní převahu. Na půdě soupeře jsme pak v závěru prvního poločasu inkasovali během sedmi minut tři góly. Přes rychlost a tvrdost Bulharů jsme se v závěru prosazovali marně. „V Praze i v Sofii jsme ve druhých poločasech měli několik velkých šancí, ale nedokázali jsme je proměnit,“ vzpomínal dvougólový střelec Vdovjak. Tehdejší trenér Jiří Rubáš viděl hlavní příčinu porážky v nedisciplinovanosti hráčů při plnění stanovených úkolů, nedostatečné koncentraci, pochybování o síle soupeře a v přehnaném sebevědomí.
1981 – Pohár UEFA
Sparta – Xamax Neuchatel 0:4 a 3:2
Branky:
Griga 2 a Jarolím (pen.)
O porážce v prvním utkání na švýcarské půdě s tímto téměř neznámým soupeřem bylo rozhodnuto už ve 25. minutě, kdy domácí vedli 3:0. Ani v pražské odvetě, které přihlíželo pouhých 2500 diváků a byla už jen formalitou, se nám dlouho nedařilo. Teprve v poslední půlhodině jsme vstřelili tři góly, čímž se skóre otočilo v náš prospěch. To byla však jen malinká náplast na předchozí čtyřbrankový debakl. „Trochu jsme je podcenili. Byli rychlí a v týmu měli několik velice kvalitních fotbalistů,“ netajil Jarolím.
1983/1984 – Pohár UEFA
Sparta – Real Madrid 3:2 a 1:1
Branky:
J. Chovanec, Procházka, Griga – Skuhravý
Sestava Sparty pro domácí zápas: Olejár – Hašek, Straka, Chovanec, Bielik – Jarolím (Berger), Calta, Lavička – Denk (Drahokoupil), Griga, Procházka.
„Lepší by byl soupeř se slabší výkonností, ale na druhou stranu – Sparta slaví devadesátiny a normálně bychom Real Madrid do Prahy nedostali. A přání? Vyhrát v Praze a pak se uvidí.“ To byla slova trenéra Václava Ježka po curyšském losu, který nám určil jedno z nejslavnějších poválečných mužstev Evropy. Samotné utkání pak přineslo velký fotbalový zážitek a cenné vítězství.
Sparta vedla od 27. minuty, kdy Chovanec prudkou střelou z trestného kopu poprvé rozvlnil síť španělské branky. Poté Procházka nastřelil tyč. Neproměněnou šanci vzápětí po Olejárově chybě Real potrestal vyrovnávací brankou. V 53. minutě Lavička uvolnil Procházku, který tentokrát nezaváhal – 2:1. Uprostřed dalšího sparťanského náporu hosté podruhé vyrovnali, nicméně Sparta se nevzdala. Calta našel Grigu, který se báječně zbavil stoperů a upravil na konečných 3:2. „Jsem spokojen pouze na 90 %. Jeden zbytečný gól jsme dostali a z těch mnoha možností měl aspoň ještě jeden míč skončit ve španělské síti,“ řekl Ježek.
V odvetě se našemu týmu moc šancí nedávalo. Ve srovnání s prvním utkáním Jarolíma a Denka vystřídali v základní sestavě Beznoska a Skuhravý, od 49. minuty jsme však hráli bez vyloučeného Beznosky. A přece se nakonec stalo to, co čekal jen málokdo. Běžela 74. minuta, když Skuhravý dostal ideální míč od Bergera a srovnal skóre na 1:1. Šokovaní Španělé znervózněli, náš tým měl také další šance, ale stav už se nezměnil. A tak se dne 28. září 1983 zrodila největší senzace pohárové středy. „Téměř přesvědčen o našem postupu jsem byl po Skuhravého vyrovnávacím gólu. Nezapomenutelné pro mě zůstane rozloučení s madridským obecenstvem a doslova bouřlivý potlesk pro naše mužstvo,“ dodal Ježek.
Sparta – Widzew Lodž 0:1 a 3:0
Branky:
Procházka, Griga a Skuhravý
„Je to mužstvo, které nemá věhlasné jméno, ale o to je nebezpečnější. Šance na postup je, ale bude to daleko těžší, než si mnozí představují,“ hovořil Ježek o našem dalším soupeři. Jeho slova se potvrdila. V první půli měli polští fotbalisté více ze hry a zaslouženě se ujali vedení. Po přestávce byla sice „na koni“ Sparta, ale výborný brankář Mlynarczyk byl doslova neprůstřelný a skóre už se nezměnilo. Po odvetě se však o našem výkonu mluvilo v superlativech. Lavičkovo břevno už v 7. minutě předznamenalo velké fotbalové divadlo. Nadšení diváci slavili první dva góly ve 32. a 39. minutě. Třetí pak přišel sedm minut před koncem. Za výkon snů v první půli i za kázeň a vůli v poločase druhém jsme si postup plně zasloužili. „Obdivuji tempo i nasazení obou týmů. Bylo na úrovni špičkových evropských mužstev,“ zdůraznil Ježek.
Sparta – Watford 3:2 a 4:0
Branky:
Berger, Griga, Ščasný – J. Chovanec, Beznoska, Skuhravý, Jarolím.
Téměř neuvěřitelná zpráva přišla z Londýna, když Sparta dosáhla prvního vítězství československého týmu v pohárových soutěžích na britských ostrovech. Podala výtečný i disciplinovaný výkon a v mnoha směrech Angličany předčila. Na půdě Watfordu jsme si vypracovali dvoubrankové vedení a nesložili jsme zbraně ani po vyrovnávacím gólu domácích. Naopak, dva střídající hráči Denk a Ščasný zařídili udivující vítězství. V Praze pak Spartě stačilo jen devět minut k postupu do čtvrtfinále. Po dalším dvoubrankovém vedení rozehrála nevídaný koncert, v němž přidala další dva góly. Druhý poločas už se obešel bez gólů. „Sparta hrála v první půli vynikající fotbal a potřebovala lepšího soupeře než nás. Zvítězilo po všech stránkách lepší mužstvo,“ netajil trenér hostí G. Taylor. „Vydařil se nám celý první poločas,“ doplnil ho Ježek.
Sparta – Hajduk Split 1:0 a 0:2 po prodloužení.
Branka:
Hašek.
Sparta v obou utkáních potvrdila svoji kvalitu. Ve vzácně vyrovnaných střetnutích se o jejím vyřazení rozhodlo teprve minutu před koncem prodloužení, kdy po střele z trestného kopu a chybě brankáře Olejára inkasovala osudný gól. Postoupilo šťastnější mužstvo, a proto naši fotbalisté mohli z evropské scény odejít se zdviženými hlavami. Odevzdali maximum, dřeli do úmoru, sáhli až na dno svých sil. „V Praze to bylo těžší utkání než proti Realu, protože Jugoslávci mají výbornou obranu. Ve Splitu nám chybělo střelecké štěstí. Šancí jsme měli víc než v Madridu, ale nevyužili ani jedinou. Škoda,“ netajil Ježek své zklamání.

Sdílet

    Další novinky