Ligová fotbalová asociaceChance Liga
Rozhovory

David Bujnovský: Priorita je udržet hráče zdravé

Rozhovor s vedoucím výkonnostního oddělení strahovské akademie

Sdílet

Kondiční stránka je v moderním fotbale stále důležitější. Ve strahovské akademii se o ní, mimo jiné, stará PhDr. David Bujnovský, Ph.D., který na začátku července nastoupil na pozici vedoucího výkonnostního oddělení. Co tato pozice znamená a co obnáší? To se dozvíte v níže přiloženém rozhovoru.
Co máte na starosti jako vedoucí výkonnostního oddělení v akademii Sparty?
Tato pozice by měla pro hráče zajistit takové podmínky, aby po kondiční stránce podávali co nejlepší výkony. Dá se říct, že dnešní fotbal je hlavně o rychlosti, intenzitě a síle celkově. Mým, nebo naším úkolem tedy je, abychom pro ty hráče udělali takové podmínky, aby se v těchto aspektech dokázali posouvat. Za naše oddělení se tedy jedná o nastavení správné zátěže do tréninku a zařazení jednotlivých cvičení pro rozvoj kondičních složek, které by tam neměly chybět. Také musíme hráčům dát možnost, aby mohli dostatečně regenerovat. Musí mít dostatečnou edukaci, jak nakládat se spánkem, či jak se stravovat.
Dále se snažíme vytvářet preventivní programy, abychom hráče udrželi co nejdéle zdravé. Musíme si ale nalít čistého vína, že každý profesionální či výkonnostní sport je nějak zdravotně závadný a my se snažíme nastavit takové programy, abychom to co nejvíce minimalizovali. Samozřejmě, když už ke zranění dojde, tak musíme hráči vytvořit takovou podporu, abychom ho co nejdříve dostali zpět na hřiště. To už je poté tedy ve spolupráci se zdravotnickým úsekem.
Jak to v případě zranění probíhá?
Ta prvotní fáze je v gesci lékaře, nebo fyzioterapeuta. Následně máme určené postupy, kdy si kondiční trenéři, případně oddělení sportovní vědy, ty hráče přebírají do své péče. Záleží, o jaké zranění se jedná, v jaké fázi zranění se hráč nachází a podle toho se proces rekondice nastavuje. Tedy podle jeho individuální potřeby.
U těch starších kategorií se snažíme únavu zjišťovat, a předejít tak zraněním, pomocí pravidelné diagnostiky. Pokud vidíme, že hráč na nějakých testech při diagnostice má rapidní pokles výkonu při zvoleném testu, tak je to pro nás podnět, abychom upravili jeho program. Buď ho nepustíme vůbec do zápasu, případně ani do tréninku. Je to z důvodu zvýšené prevence, abychom předcházeli poranění.
Pro nás je prioritní aspekt udržet hráče zdravého. Když bude hráč zdravý, tak může být na hřišti, může se rozvíjet a posovat svou úroveň výše. Ten sekundární je celkově rozvoj kondiční složky jedince. Aby hráč byl rychlý, silný a aby dokázal pracovat ve velké intenzitě. To znamená, že je tam požadavek na aerobní procesy z pohledu rychlého zotavení a tak dále.
Kterých kategorií se Vaše podpora týká?
Týká se všech týmů s tréninky a zázemím na Strahově, tedy od nejmenší kategorie U8 po U19. Pokud se bavíme o kondičních přístupech, které po hráčích vyžadujeme, tak se jedná týmy U12 a starší.
Kdo všechno je součástí vašeho oddělení?
Z pohledu správného nastavení zatížení do toho nejvíce spadá oddělení sportovní vědy, které nastavuje celkově zatížení v rámci tréninku. Dále nastavují programy návratu u hráčů po zranění, což je jedna z nejdůležitějších pozic v té struktuře výkonnostního oddělení. Dále jsou zde kondiční trenéři pro jednotlivé kategorie, ti mají na starosti řízení a rozvoj jednotlivých kondičních složek. Spadají sem také nutriční specialisté a v rámci prevence také silový trenér. V budoucnu bychom chtěli ještě obsadit pozici rehabilitačního trenéra, který by se staral o hráče s dlouhodobějšími poraněními. Z pohledu zdravotní stránky sem samozřejmě spadají také fyzioterapeuti.
Jakými způsoby sledujete zátěž hráčů v tréninku?
Nejvíce objektivní pro nás externí zatížení, které sledujeme pomocí čipů, které mají hráči při každém tréninku a zápase na sobě a máme z nich daná data. Bavíme se tu o jednoduchých metrikách, které se používá. Ať je to uběhnutá vzdálenost, pokrytá vzdálenost ve sprintu, či počet akcelerací a decelerací. To jsou základní metriky, které se sledují, ale pracujeme na základě toho, že si dopředu zvolíme zatížení, které v následujícím týdnu chceme splnit. Trenéři dostanou od sportovních vědců jasné „noty“, které by se měly dodržet a po každém týdnu si společně zhodnotíme, jestli jsme to dodrželi.
V akademii působíte od začátku července, jak jste se aklimatizoval?
Plno věcí tu bylo správně nastaveno už před mým příchodem. Samozřejmě je to pro mě nové prostředí, tak jsem si pro sebe říkal, jak do něj zapadnu. Ale ve fotbale se pohybuji už delší dobu, tak jsem většinu trenérů, kteří zde působí, znal. Přišel jsem za podmínky odbornosti, která je tady, dle mého názoru, obrovská. V tomto ohledu jsem se jen v uplynulých třech měsících ujistil, že to tak opravdu je i v praxi.
Jaké jsou Vaše zkušenosti v tomto oboru?
Dělal jsem doktorát v laboratoři sportovní motoriky, kde moje práce byla hodně zaměřená na diagnostiku a rekondiční programy. Dostávali se ke mně hráči, jako například Bořek Dočkal, Jan Kliment, či David Hovorka. Tímto způsobem jsem se dostával do podvědomí širšího spektra lidí, na základě čehož jsem působil v konkurenčním klubu. Po čtyřech letech jsem přijal nabídku přesunout se do akademie Sparty.
Co Vás vedlo k pozici kondičního trenéra?
Dá se říct, že se do téhle pozice profiluji téměř celý život. Na vysoké úrovni jsem dělal atletiku, zároveň jsem hrál fotbal 12 let v Rakousku, i když na nižší amatérské úrovni. Ale z tohoto prostředí pocházím. Vystudoval jsem FTVS, zároveň jsem pokračoval na doktorském studiu u Tomáše Malého a profesora Františka Zahálky. Takže můj posun na tuto pozici bylo takovým logickým vyústěním. Měl jsem to jasně dané už několik let zpátky, že se tímto směrem chci vydat.
Zmiňoval jste pana Tomáše Malého, kondičního trenéra A-týmu. Jste s ním, po svém příchodu, v kontaktu?
Tomáš Malý je pro mě nejbližší osoba v klubu, takže jsem s ním v každodenním kontaktu. Myslím, že právě na základě jeho referencí jsem dostal od Christiana Clarupa nabídku jít sem. To byl jeden z těch největších důvodů mého příchodu do Sparty.

Sdílet

    Další novinky