Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na utkání MOL cupu proti Zbrojovce Brno v prodeji zde.

Novinky

Rus prodloužil smlouvu

Osmnáctiletý odchovanec Sparty zůstane i v dalších letech na Letné

Sdílet

V červnu 2022 si tehdy jako šestnáctiletý dorostenec začal zvykat na tempo v nejvyšší mládežnické soutěži, s čímž souviselo také prodloužení stávajícího kontraktu. Po dvou a půl letech se Daniel Rus opět rozhodl spojit svou budoucnost se Spartou.
Daniel Rus dorazil do strahovské akademie ve svých jedenácti letech. Své první starty v českých mládežnických reprezentacích si připsal už v sezoně 2020/21, kdy naskočil do přípravných utkání se Slovenskem. V dalším ročníku se plynule přesunul nejen do reprezentační šestnáctky, ale v jarní části také do první dorostenecké ligy. Za deset zápasů si tehdy šestnáctiletý forvard připsal čtyři branky.
V sezoně 2022/23 se naplno zabydlel v základní sestavě sparťanské devatenáctky i českého výběru do 17 let. Se svými spoluhráči ze Strahova mohl na konci sezony oslavit zisk mistrovského titulu. Jeho výkony mu vynesly pozvánku do sparťanského B-týmu, za který si připsal první minuty v dospělém fotbale, a také cenu za nejlepšího mladšího dorostence roku 2022.
Na začátku minulého ročníku pendloval mezi devatenáctkou a béčkem. Až po jeho říjnovém představení v Líšni, kde si připsal premiérový gól a asistenci, si zajistil pevné místo ve druholigové rezervě. „Zatímco na repre jsem měl úplně čistou hlavou, tady jsem byl před penaltou hodně nervózní. Nakonec to se štěstím dopadlo dobře,“ okomentoval Rus svou penaltovou dorážku. Druholigovou sezonu nakonec zakončil s bilancí 5 gólů a 6 asistencí.
I díky tomu se Rus připojil k A-týmu na letním soustředění. Ještě předtím se však poprvé představil v dresu áčka na Letné. V přípravném zápase proti stockholmskému AIK odehrál celý druhý poločas s kapitánskou páskou na ruce, jak už to tak u nováčků bývá.
Do letošní sezony vkročil ve velmi dobré formě. V prvních sedmi utkáních béčka nastřádal čtyři úspěšné trefy. S devatenáctkou už má na kontě několik startů v UEFA Youth League. V říjnové reprepauze se pak se svými spoluhráči Mokrovicsem, Hranošem nebo Tošnarem podílel na důležité výhře nad Finskem, která českou devatenáctku posunula do další kvalifikační fáze o postup na ME do 19 let.
Dane, přejeme ti hodně štěstí v tom nejkrásnějším dresu!

Další novinky