Ligová fotbalová asociaceChance Liga

Vstupenky na odvetu s Shamrock Rovers jsou stále k dispozici na Enigoo.

ReportážeŽeny A

Ligové jaro úspěšně zahájeno

Sparťanky zaslouženě porazily pátou Plzeň

Sdílet

Fotbalistky Sparty zahájily ligové jaro vítězstvím, pátou Plzeň v rámci 12. kola doma na Strahově porazily 4:0. Počasí ale jaro ještě nepřipomínalo, teplota se pohybovala kolem nuly a sněžilo.
Plzeň v zimním přestupovém období přivedla slovenskou mládežnickou reprezentantku Nikolu Pajunkovou a tato šestnáctiletá hráčka hned figurovala na hrotu útoku v základní sestavě Viktoriánek. I díky tomu měla Plzeň v zahajovací jedenáctce více cizinek než Sparta (4:3), což nebývá zvykem.  
Sparta vyměnila oproti minulému týdnu (pohár v Liberci) polovinu sestavy: Kožuriková je s českým národním týmem WU17 na kvalifikaci, takže v bráně si odbyla premiéru Schneider. Nově hrály také Dědinová, Paulenová, Jaleca a Chang; ze sestavy vypadly Dlasková, Stárová, Tripp a Martínková.
První gól utkání padl v 19. minutě: zakončení Cvrčkové ještě Holíková vychytala, ale z dorážky již poslala Spartu do vedení Jaleca – 1:0. Portugalka Mariana Jaleca se trefila znovu hned za další tři minuty a tím jen podtrhla klíčovou pasáž utkání. Sparťanky s vědomím dvougólového náskoku mohly hrát bez nervozity svou hru, Plzeň vysoko presovat a tím nutit hostující hráčky v tísni pouze k dlouhým nákopům.
Sparťanská defenziva hrála jistě, nakopnuté balony hned sbírala a Plzeň se tak do šancí nedostávala, Schneider žádným střelám čelit nemusela. Hrálo se na plzeňské polovině hřiště a bylo otázkou času, kdy přijdou další góly. Jeden padl ještě před koncem poločasu: Dědinová si z pozice levého obránce našla odražený balon a tvrdou ranou překonala Holíkovou - 3:0.  
Po hodině hry Sonntagová utekla plzeňské obraně, přihrála do zakončení Polcarové, její střela ještě neprošla, ale následně se trefila Cvrčková - 4:0. Jaleca útočila dokonce na hattrick, její tečovaný pokus po rozehrané standardce ale gólem neskončil. Z dálky napřáhla ke střele zajímavě Paulenová, Holíková však dokázala míč vytěsnit na roh.  
Při tečovaném zakončení střídající Ducháčkové zase Plzeň od inkasované branky uchránila tyč. V samém závěru utkání se v šanci zjevila Janka Lukáčová, čestný plzeňský úspěch ale nezaznamenala, její slabá střela nenadělala Schneider žádné problémy. A tak si Sparta v prvním jarním ligovém zápase připsala tři body za výhru 4:0.  
1. liga žen, 12. kolo 
AC Sparta Praha – FC Viktoria Plzeň 4:0 (3:0) 
Branky: 19., 22. Jaleca, 45. Dědinová, 60. Cvrčková 
ŽK: 57. Pajunková, 58. Hudeček (oba Plzeň) 
Sparta: Schneider - Vyštejnová (63. Dlasková), Bertholdová, Pochmanová, Dědinová - Sonntagová (77. Stárová), Paulenová, Polcarová - Jaleca (84. Ducháčková), Cvrčková (63. Frazier), Chang (77. Tripp) 
Plzeň: Holíková - Radová, Markelová, Mrázová, Z. Lukáčová - J. Lukáčová, Pelikánová (73. Tauberová), Horáčková (84. Šottová), Pacandová, Knödlová (55. Kochanová) - Pajunková (73. Navrátilová) 
4-5-1, Mrázová netypicky na stoperu, Pajunková v útoku. Nepřekvapil nový plzeňský trenér Hudeček v něčem sparťanského lodivoda Masaryka? „Plzeň nepřekvapila. Měli jsme ji nasledovanou, jak by mohla hrát, a to se i splnilo. My jsme se zodpovědně připravovali na to, co chceme hrát. Chvíli nám to nevycházelo, ale jednoznačně jsme byli lepší a zaslouženě získali tři body.” 
V sestavě Sparty bylo provedeno pět změn, oproti Liberci bylo jiné složení obrany, zálohy, útoku a vynuceně byla jiná také brankářka. „Každá naše jednotlivá hráčka je velmi důležitá. A každá je připravená kdykoliv nastoupit a ukázat svůj talent. Rozhodili jsme se udělat pár změn, abychom do dalšího období měli více alternativ pro naši hru,” vysvětluje Martin Masaryk. 
Slibný výkon předvedla Mariana Jaleca. A nemuselo zůstat jen u dvou gólů. „Těší mě, že se prosadila, určitě jí to pomůže do dalšího rozvoje. Mohla dát nejen hattrick, ale dokonce i další góly. Je to ofenzivní hráčka, která má svou kvalitu, ale stále chci od ní ještě víc.” 
V bráně se představila zimní posila Sydney Schneider. „Neměla tam těžkou situaci, co se týče střel, protože naše defenziva fungovala velmi dobře. Ale byla důležitá z hlediska výstavby útoku, co odehrála nohou, to bylo stoprocentní a v tomto nám pomohla,” chválil ji trenér. 

Další novinky