Ligová fotbalová asociaceChance Liga
NovinkyRozhovoryU-19

Ohlédnutí se za jarem U19B

Podívejte se na působení Sparty v České lize dorostu U19

Sdílet

Kategorie U18 a U19 se před sezonou spojily do jednoho týmu, který ale hrál dvě soutěže – první a druhou nejvyšší dorosteneckou ligu. Mužstvo působící v České lize dorostu U19 jsme označovali jako U19B a nastupovali v něm kluci z U16, U17 a U19. V následujícím textu najdete zajímavosti, statistiky a rozhovor s trenérem.
Sparťané odstartovali ligovou sezonu skvělým způsobem, když zaznamenali sérii čtyř výher. Potom ale začaly být naše výsledky kolísavé, což bylo způsobeno zejména slabou střeleckou efektivitou a mužstvo zakončilo podzim na 10. příčce. V první polovině ročníku odpovídal za celek Lukáš Bláža, který se ale posunul do B-týmu a výběr tak dál vedla dvojice Dominik Michalanský a Michal Hladík.
Devatenáctka absolvovala na přelomu ledna a února pětidenní soustředění v Nymburku a také několik přípravných zápasů. Vstup do jarní části nebyl ideální, když jsme v prvních šesti soubojích naplno bodovali jen jednou. V týmu se v důsledku nahuštěného programu U19, reprezentačních srazů či zranění začalo točit větší množství hráčů ze tří kategorií a výkony byly nevyrovnané. Sezonu jsme tak zakončili sedmi duely bez výhry.
Ligová bilance ACS | 38 zápasů: 11 výher, 11 remíz, 16 proher – 44 bodů, skóre: 66:60, 14. místo.
Kompletní ligovou tabulku najdete zde a přehled našich výsledků zde.
Sparta dosáhla v soutěži nejvíce remíz. V defenzivní činnosti jsme byli pátý nejlepší celek, na domácím trávníku inkasovaly méně gólů než my jen tři týmy. Problém nám však dělala ofenzíva a střílení gólů, což způsobilo, že mnoho výsledků skončilo nerozhodně a sparťané se nacházeli po posledním kole ve druhé polovině tabulky.
Góly:
V průběhu ligového ročníku se prosadilo 21 střelců mezi které bylo rozděleno 66 gólů. Nejvíce přesných zásahů dosáhl Damián Kotrba, který se prosadil devětkrát v sedmnácti konfrontacích.

Střelec

Góly

Damián Kotrba

9

Marián Weber

8

Patrick Slanina

6

Jaroslav Vaněk

5

Teo Sandev

5

Vojtěch Sedláček

4

Lukáš Váňa

4

Vojtěch Pančev

3

Ondřej Pavlík

3

Jakub Šetka

3

Robert James Fritz

3

Matěj Diviš

2

Simon Pavlo

2

Jakub Steiner

2

David Boháč

1

Šimon Hrodek

1

Jan Kačer

1

Jeremy Rebibo

1

Jan Reitmeier

1

Šimon Tesař

1

Jakub Tošnar

1

Brankáři:
Šest gólmanů se v průběhu sezony postavilo do sparťanské brány. Nejvíce toho odchytal Souček, za nímž v těsném závěsu byli Karas a Heerkens. Poslední jmenovaný zaznamenal nejvíce duelů s čistým kontem.

Jméno

Zápasy

Čistá konta

Tobiáš Souček

14

3

Samuel Karas

11

1

Joeri Jesse Heerkens

9

4

Martin Stoulil

2

0

Lukáš Franc

1

0

Leonard Jakisch

1

0

Hráči:
Ve výběru U19B se představilo 54 hráčů z týmů U16, U17 a U19. Jediný zápas za celou sezonu vynechali David Svoboda a Jakub Šetka, kteří se stali železnými muži. Co se týká odehraných minut, tak v tomto ohledu dominoval Svoboda, který jich absolvoval 3001.

Počet zápasů

Hráč

37

David Svoboda, Jakub Šetka

31

Teo Sandev

30

Vojtěch Sedláček, Lukáš Váňa

25

Jakub Steiner, Filip Princ

24

Nicholas Anthony Demmer

23

Ondřej Pavlík, Jan Reitmeier

21

Jan Kačer

20

Robert James Fritz

17

Damián Kotrba

15

Martin Cettl

14

Patrick Slanina

13

Marián Weber

12

Matěj Diviš, David Boháč

11

Jan Liška, Vojtěch Pančev, Štěpán Duška

7

Simon Pavlo

6

Šimon Hrodek

5

Štěpán Jaroslav Vodolán, Jaroslav Vaněk, Šimon Tesař

4

Jeremy Rebibo, Aleš Hrubý, Vojtěch Havelka, Šimon Wölfl, Adam Ondrášek

3

Jakub Havrlík, Vilém Holinka, Filip Kacper Kaczmarek, Radoslav Mikuš, Dennis Krpálek, Nicolas Piralić

2

Hubert Kořínek, Matěj Fejfar, Petr Střeska, Samuel Raban, Jiří Pospíšil

1

Jiří Brabec, Tobiáš Vaňkát, Maxim Kotíšek, Jonáš Topič, Radek Ondroušek, Josef Port, Lukáš Moudrý, Karel Rožánek, Lukas Saal, Jakub Tošnar, David Lášek, Jonáš Hocek

Závěr článku tvoří rozhovor s hlavním trenérem, ve kterém se Dominik Michalanský ohlédl za sezonou.
Jak hodnotíte sezonu 2023/2024?
Rozdělil bych ji na dvě části. Co se týče výsledků, tak tam nejsme úplně spokojeni. Mrzí mě zápasy, kdy jsme byli vyrovnaným a často i lepším týmem a nedotáhli jsme je do plného bodového zisku. Nicméně to hodnotím i z druhé strany. Jsem rád, že za U19B pravidelně nastupovali hráči kategorií U16 a U17 a podávali proti starším soupeřům dobré výkony.
Přes zimu došlo ke změnám v rámci realizáku a vy jste spolu Michalem Hladíkem začal odpovídat za tým U19B. Změnilo se něco v dosavadním nastavení?
V zimě odešel trenér Bláža do B-týmu, ovšem v naší spolupráci v rámci kategorií U19 a U19B se toho moc nezměnilo. Převážně jsme si stanovili kompetence, aby vše probíhalo tak jak má.
Váš tým byl složen z kluků od U16 do U19, kteří se neustále měnili. Pomáhal vám jednotný systém mládeže k tomu lépe zvládat nesehranost hráčů?
Jistě, v rámci dorosteneckých kategorií máme stanovené principy hry, které chceme dodržovat. Pro hráče je poté jednoduší přicházet do nového týmu a lépe si zvyknout na náročnější prostředí.
Přes podzim vás trápila koncovka, viděl jste v této oblasti na jar zlepšení?
Z pohledu výstavby a mezihry se nám dařilo i v zápasech proti těžkým soupeřům. Nicméně naše kvalita finální či předfinální fáze byla v některých utkáních ovlivněna horší sehraností. To bylo ovšem dáno naším cílem zapracovávat do týmu i mladší hráče.
Jaká jsou pro vás pozitiva za tuto sezonu?
Určitě to je zabudovávání hráčů kategorií U16 a U17. Jsem velice rád, že všichni kluci, kteří nastoupili do zápasů U19B podali vždy minimálně srovnatelný výkon. Zároveň mě těší, že někteří z nich podávali velmi dobré výkony a stali se stabilní součástí kádru U19, kde plní v současnou chvíli důležitou roli.

Další novinky