Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Buďte k sobě ohleduplní

Rozhovor s kapitánem Sparty Bořkem Dočkalem

Sdílet

V souvislosti s nařízením vlády o omezení volného pohybu Sparta v pondělí přerušila sportovní činnost všech svých týmů. Nařízení se dotklo také A-týmu. Přečtěte si, jak aktuální situaci vnímá kapitán Sparty Bořek Dočkal.
Bořku, co jsi dělal o uplynulém víkendu, kdy se měl původně hrát zápas s Plzní?
Ještě v pátek jsme trénovali. Víkend jsme nakonec dostali volný. Už jsem ale nic zásadního nepodnikal. Sledoval jsem, co se děle okolo a tušil, že přijdou další opatření. Strávili jsme čas doma s rodinou. Bylo hezké počasí, tak jsme se šli projít, ale sledovali jsme zprávy a čekali, jaké budou další opatření a jestli v pondělí pojedu na Spartu. Nakonec se potvrdilo, že na trénink ani nepojedeme.
Od pondělí není možné trénovat spolu s týmem. Jak se budeš připravovat?
Kondiční trenéři mají za úkol připravit nám individuální plány. Potřebuju se stavit na Spartě a vyzvednout si věci, které budu potřebovat. Musím mít u sebe sporttester, aby byl z tréninků záznam, který se dá zkontrolovat a podle kterého se můžu kontrolovat já. Nezbývá mi nic jiného než trénovat individuálně, jít si zaběhat, dát si kolo a podobné věci. Naštěstí jsem na to trochu vybavený a můžu si zatrénovat individuálně, aniž bych potřeboval jet na nějaké sportoviště. Nic jiného nám nějakou dobu nezbývá, než se připravovat takhle a doufat, že všechno půjde dobře. Teď jsou důležitější věci ve světě než je fotbal, ale samozřejmě mi bude chybět i to být na hřišti a doufám, že se na něj zase brzy vrátíme.
Jak budete trávit společný čas s rodinou vzhledem k omezení volného pohybu?
Já si myslím, že tohle jsou věci, bez kterých se dá v pohodě krátkodobě obejít. Pokud vydrží počasí, které je teď a bude možnost si zajít si ven na procházku a být někde venku, tak je to fajn. Samozřejmě ale není možné se potkávat s lidmi a být s nimi v bližším kontaktu. Opatření se mohou ještě zpřísnit a člověk nebude moci opustit své bydlení vůbec. Z mého pohledu je důležité, že může člověk z domu na chvilku vyjít.
Jsi v kontaktu se spoluhráči v z nároďáku, kteří jsou v zahraničí? Říkali ti o tom, jaká je situace u nich?
Jsme v kontaktu přes naše skupiny. Řešily se organizační věci. Potvrzovalo se, že padá reprezentační sraz v Americe. Ještě před nedávném nikdo nečekal, že opatření půjdou tak rychle a striktně. Klukům v zahraničí to nezávidím. Kdyby teď byla možnost odcestovat, tak už to moc nedává smysl. Po příjezdu čtrnáct dní karanténa, pokud by se vraceli zpět, čekalo by je asi to samé znovu. Je to pro ně složitější. My jsme aspoň doma, kde to známe, máme okolo sebe rodinu, které můžeme pomoct nebo se postarat o prarodiče. Oni tu možnost mít nebudou.
Co bys vzkázal našim fanouškům?
Buďte k sobě ohleduplní, berete to zodpovědně a nepodléhejte panice. Je to test společnosti, jak k sobě dokážeme být ohleduplní a nezatahovat do rizika lidi okolo sebe. Pokud někdo neposlechne nařízení nebo nastavená pravidla, není žádný hrdina. Neohrožuje jen sebe, ale okolí a rodinu. Byl bych rád, aby lidi uposlechli výzvy, které jsou a chovali se podle toho. Aby to nezašlo někam, kam nechceme a naopak to mělo co nejhladší průběh a mohli jsme se zase co nejrychleji věnovat tomu, co máme rádi.

Další novinky