Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Rozhovory

Chceme mít výsledky i vychovávat hráče pro velký fotbal

Rozhovor s vedoucím strahovské akademie Miroslavem Kriegem

Sdílet

Když se řekne Sparta, neměl by se vám vybavit jen A tým, ale také velké množství mládežnických týmů, které se připravují v jedné z nejlepších akademií v Evropě na Strahově. S vedoucím této akademie Miroslavem Kriegem jsme si povídali o tom, jak se v aktuální sezóně daří sparťanským dorosteneckým týmům.
Jak jste spokojený s tím, jak dorostenecké výběry vstoupily do aktuální sezóny.
Jsme spokojení pouze částečně, protože vždy jde dělat něco lépe. Co se týče obou „A mužstev“, což je z našeho pohledu tým U19 a U17, tam chceme být co nejlepší i výsledkově. Obě družstva jsou v polovině podzimní části soutěže s minimální ztrátou na druhém místě. Kromě výsledků je ale stejně zásadní i to, abychom v týmech měli hráče, kteří mají předpoklady dostat se do vrcholového fotbalu dospělých. Všechno naše společné úsilí musí směřovat k tomu, abychom měli v elitních soutěžích dospělých co nejvíc odchovanců.
Tým do devatenácti let pod vedením Ericha Brabce většinu zápasů vyhrál, ale zažil také domácí porážku s Hradcem Králové. Čím si vysvětlujete tuto nevyrovnanost?
Starší dorost zvládl celou řadu těžkých utkání. Ale jak říkáte, měl i výpadky a nezvládl zápasy, které zvládnout měl. Nechci říkat, čím to bylo, to náleží trenérům, navíc zajíci se budou počítat až po honu. Byli bychom ale rádi, abychom na tom po podzimní části soutěže byli ještě lépe než teď. Znovu ale zdůrazním, že zásadní pro nás je, že máme v obou týmech kvalitní fotbalisty, díky kterým jsme se vyrovnali i s odchody některých hráčů. Máme ty nejvyšší cíle a naši hráči jsou zcela určitě schopni je naplňovat.
Platí Sparta pořád za jednu z nejlepších fotbalových akademií v Evropě?
Samozřejmě, na tom se nic nemění. Podle oficiálních statistik Mezinárodního centra pro sportovní studia máme 7. nejlepší mládežnickou akademii v Evropě. To je pro hráče, kteří k nám míří, velké lákadlo, ale především motivace rozvíjet svůj sportovní potenciál. Atraktivní je i to, že nejlepší fotbalisté z dorostu mají možnost zapojit se i do tréninků nebo přátelských duelů A týmu.
Pociťujete ale, že konkurence se v Česku zvyšuje?
Se vznikem Regionálních a Klubových mládežnických akademií se konkurenční prostředí zvedlo a zdaleka už to není tak, že bychom se mohli na ostatní dívat s velkým odstupem. Z hlediska celého českého fotbalu je to ale dobře, protože se zvyšuje celková kvalita i konkurenční prostředí, které je hlavním hnacím motorem sportovního růstu hráčů. O to cennější jsou naše úspěchy, i z mezinárodního pohledu. Kluby zvenčí se na nás dívají jinak, když vědí, že jsme nejlepší, než kdybychom byli jen jedni z nejlepších. Za poslední čtyři roky naše dorostenecké týmy nikdy neskončily v ligových soutěžích horší než druhé a 8x získaly mistrovský titul.
Zastavme se u týmů označených U18 a U16. Jak přistupujete k nim?
My je vnímáme jako „B“ dorost, i když výsledek v soutěži je důležitý, není pouze hlavní a jedinou prioritou. I u těchto fotbalistů musí samozřejmě hrát roli kvalita, pořád jsou to reprezentanti Sparty. Zohledňujeme ale u nich hlavně dva faktory. Tím prvním je, že chceme, aby hráči, kteří v „A“ dorostech nemají dostatečné herní vytížení, měli tuto možnost v dalších utkáních. Tím druhým, že do těchto mužstev posíláme často mladší hráče, než napovídá označení týmu. Tím jim záměrně nastavujeme počáteční handicap, se kterým se musí fotbalovými dovednostmi vypořádat.
Jak hráči souboje se staršími soupeři zvládají ?
Není to pro ně jednoduchá situace, ale v drtivé většině zápasy se staršími soupeři naplňují to, co jsme očekávali. Kvalita i vyrovnanost zápasů tomu často odpovídá. Samozřejmě to vždy není doprovázené vítězstvím, ale náročnost utkání je pro mladší hráče prospěšnější, než kdybychom se za každou cenu snažili hrát na výsledek s věkově rovnocenným soupeřem.

Další novinky