Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Chceme se prezentovat moderním stylem fotbalu

Tomáš Rosický na tiskové konferenci k novému trenérovi

Sdílet

Den po oficiálním představení nového trenéra Sparty se na Letné za účasti novinářů konala tisková konference. Zúčastnili se jí dánský trenér Brian Priske a sportovní ředitel Tomáš Rosický. Pusťte si záznam nebo si přečtete přepis slov sportovního ředitele.

Tiskovka s Tomášem Rosickým po jmenování trenéra

Jak vznikala dohoda s novým trenérem Brianem Priskem? Byla to rychlá akce?
Briana znám dobře a sledoval jsem ho už od doby, kdy vyhrál titul s Midtjyllandem. On už dříve věděl, že v Antverpách po sezoně skončí. Vím, jaký typ trenéra jsme hledali, a jakým stylem chceme hrát. On k nám po této stránce zapadá. Když se tedy otevřela možnost ho získat, tak jsme ho oslovili. Řešil jsem to, ale rychlá akce to nebyla v žádném případě.
Proč jste dospěli k tomu, že jste jednání s novým koučem utajovali před médii?
Nechtěli jsme nic utajit. Pracovali jsme tak, abychom Briana získali. Nebyl cíl něco utajit. Věděli to lidé okolo mě. To, že to zůstalo v klubu, je důkaz, že se na ně mohu spolehnout, Cíl byl přivést Briana do Sparty, ne něco tajit.
Na jak dlouho má smlouvu?
Na dva roky.
Jaké požadavky na trenéra máte? Kladli jste dali důraz na změnu?
Chci, aby přišel s tím, na co je zvyklý a prezentoval se hrou, jakou předváděl předtím. Chceme navázat na tyto věci a udržet jeho podobný styl. Zapadá to do naší klubové filozofie. Věřím, že se to ukáže i na trávníku.
Kolik trenérů jste sledovali? Kolik jste měli variant?
Stejně, jak to bývá s hráči, tak jsme měli užší okruh trenérů, které jsme sledovali. Ve finální fázi jsem osobně mluvil s trenérem Guľou a s Brianem.
Zvažovali jste i českou trenérskou variantu?
Moc jsem nerozděloval Česko a zahraničí. Důležitý byl profil člověka, jeho styl hry a práce.
Jaký styl chcete hrát? Co spojuje předchozí trenéry a ti, co byli v hledáčku teď?
O minulosti se nechci bavit, dívám se do budoucnosti, kterou spojuji s Brianem. Chceme se prezentovat moderním stylem, tedy hrát rychle, mít míč na kopačkách, být rychlí a organizováni. Tak to dělal Brian v Midtjyllandu, a to bychom chtěli i my na Spartě.
Bude mít trenér slovo v procesech chodu klubu, co se týče hráčského kádru, fyzické přípravy, datové analýzy či personálního obsazení?
Určitě bude mít slovo ve všem, co jste jmenovali.
Jste připraven, že změna způsobu hry může trvat nějaký čas a mohou to doprovázet bolesti, nebo věříte tomu, že se dá zvládnout během jednoho přípravného období?
Může nastat, že to chvíli potrvá. Okolo Briana chceme vytvořit tým lidí, kteří jej budou maximálně podporovat, aby byl v komfortu. Do týmu si přivede analytika, na kterého je zvyklý. Cíl, o kterém mluví Brian, tedy vyhrát titul, zde vždycky bude. Všichni víme, jak vypadá moderní fotbal. Dobrý příklad je Liverpool, který se herně posouvá, i když je tam stejný trenér dlouho. Ten progres tam je vidět. Je to o stálém vývoji, rozvoji a týmovém výkonu, aby byly na požadované úrovni.
Jaký typ člověka je Brian?
Brian je pracovitý člověk, který má silnou osobnost. Byl vždy výborně připraven na všechny okolnosti a věci, o kterých jsme diskutovali. Je to bývalý fotbalista, charakterní člověk a velký profesionál.
Když byl ve Spartě poslední zahraniční trenér, tak přišlo mnoho zahraničních hráčů a nastalo v klubu více změn. Budete si dávat pozor na to, aby těch změn teď nebylo příliš?
Brianovi jsem řekl o poslední zkušenosti se zahraničním trenérem, co se tehdy dělo. Můj cíl je nyní spolu s ním vytvořit silný tým kolem něj, abychom byli všichni na jedné vlně, a aby ten tým nebyl vyloženě velký. Chci, aby se vytvořilo úzké pouto spolupracovníků, kteří budou na stejné ose.
Jste přesvědčeni, že současný kádr se podvolí týmu i na úkor svých individuálních ambicí?
Kádr se trochu obmění a přijdou do něj noví hráči. Máme nového trenéra, který přinese do kabiny novou energii a atmosféru. Zda se hráči novému trenérovi podvolí? Je to jednoduché, kdo se nepodvolí, tak nemůže hrát.
Jak jsou na tom hráči s angličtinou? Jste na to připraveni?
Řešíme to, je to věc, která může být problémem. Máme mnoho mladých hráčů, střední generaci a podobně, která je dobře vybavena v této oblasti díky sociálním sítím a dalším podobným aspektům. Z pohledu fotbalového jazyka to půjde rychle a jak jsem říkal, bude to o týmu, který vytvoříme kolem trenéra, aby byl v maximální pohodě. Naším hráčům angličtina jen prospěje.
Jak tým ovlivní odchody Hložka a Dočkala?
Takový je fotbalový život. Trenérovi to bylo líto, ale Adam se potřebuje posunout, aby pokračoval v rozvoji v kariéře. Adam byl jasně nejlepší hráč ligy a nebude ho možné nahradit. Musíme to nahradit týmovým výkonem. V týmu dostanou prostor jiní, kteří se musí chopit šance, utnout si místo a dále růst.
Máte pocit, že české prostředí se od posledního kouče Sparty posunulo v otázce přijetí zahraničního trenéra? Změnila se nálada ve fotbalové komunitě, nebo stále cítíte nějakou nedůvěru vůči tomuto kroku?
Budeme tomu čelit vždy. České prostředí je konzervativní ke všemu novému. Datové analýzy a analytické věci, které Brian chce využívat, jsou v evropských klubech běžné. Tam se chceme řadit i my. Denní monitoring hráčů je třeba otázka peněz. Něco se bude dát zrealizovat, něco ne. Je to o neustálém vzdělávání. Tak to dělají ti nejlepší. V tom jsme v Česku trochu pozadu. Tím nemířím na trenéry. Někteří se samozřejmě mohou cítit uražení, někteří se zamyslí a pomůže jim to v dalším vývoji. Myslím to tak, že lidí v zahraničí z Česka, máme málo. Na něco to odkazuje.

Další novinky