Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Cíle sparťanek: titul, pohár a úspěch v LM

S Hanou Výmolovou o předsezonních cílech a novinkách

Sdílet

Minulá sezona byla úspěšná. Jak ale říká vedoucí úseku žen Sparty Hana Výmolová, nelze usnout na vavřínech. Sparťanky již za sebou mají úvodní týden letní přípravy, na jejímž začátku přivítaly i nové posily (článek). Tým má před sebou jednoznačné úkoly: obhájit mistrovský titul a vyhrát domácí pohár. V Lize mistryň čeká na sparťanské fotbalistky výzva v podobě postupu do skupin. O tom všem a mnohém dalším hovoří na následujících řádcích Hana Výmolová.
O sezoně 2020/2021 
I přes veškerá úskalí spojená s koronavirem, to byla sezona úspěšná. Tým splnil cíle – postup do osmifinále Ligy mistryň a vítězství v lize. Nelze však usnout na vavřínech, naopak musíme pracovat tvrdě dál. Minulá sezona sotva skončila a od pondělí 12. července se tým žen opět připravuje na sezonu novou. 
O letních posilách 
Tým je na začátku přípravy vhodně doplněn a jsme moc rádi, že se nám podařilo přivést jednu z nejlepších obránkyň – Evu Bartoňovou a ofenzivně laděnou Gabrielu Matouškovou, které obě okusily, jak chutná chléb v Itálii. Dále jsme rádi, že se po vleklém zranění vrací opora týmu Irena Martínková a k návratu se také rozhodla brankářka Sára Vršatová, která chce restartovat svoji kariéru a bojovat o post jedničky ve Spartě. Toto jsou základní změny v hráčském kádru, který nyní nastoupil do přípravy v počtu 31 hráček.  
O cílech v nové sezoně 
Naším cílem je porvat se o postup do skupinové fáze Ligy mistryň, v domácích soutěžích je to obhajoba mistrovského titulu a vítězství v poháru. Naše cíle jsou tak stále nejvyšší. Čeká nás hodně zajímavý podzim, nejen pohledem sportovní stránky, ale také organizačně. V neposlední řadě totiž musíme myslet na všechna opatření, spojená s Covidem-19. Protože UEFA v tuto chvíli nahlíží na mezinárodní zápasy pořád optikou nutnosti testování před každým zápasem, v naprosto striktním režimu. 
O Lize mistryň a jejím novém formátu 
Jsem ráda, že se nám, s ohledem na stanovené cíle pro letošní sezónu, podařilo doplnit kádr. Je potřeba říci, že hnacím motorem pro doplňování je především fakt, že UEFA ohlásila změnu formátu Ligy mistryň, kdy poprvé v historii tři týmy z České republiky budou bojovat o co nejlepší výsledky, které přinesou finanční bonus také klubům 1. ligy žen, které evropskou soutěž nehrají.  
Klíčem k úspěchu je postup ze závěrečného 2. předkola do skupinové fáze, která se bude hrát v průběhu podzimu od října do prosince, vždy dvě utkání skupiny v měsíci. Celkem tedy i v případě zvládnutého předkola osm mezinárodních utkání. O postup budeme bojovat se silnými týmy Evropy, které jdou spolu s námi takzvanou mistrovskou kvalifikační cestou. 
O realizačních týmech 
Situace kolem koronaviru je jedním z důvodů, proč musíme posilovat nejen v hráčském kádru. Museli jsme také přizpůsobit složení realizačního týmu tak, abychom byli schopni zvládnout všechna utkání. Je nutné zmínit, že profesionalizujeme podmínky hráčkám, ale nesmíme zapomínat na realizační tým, kdy mnoho kolegů dělá ženský fotbal při zaměstnání. Je potřeba si uvědomit, že pokud by se nám podařilo se do skupinové fáze Ligy mistryň probojovat, odehrajeme na podzim v součtu s domácí ligou a pohárem dvacet soutěžních utkání. A i na toto zápasové vytížení musíme být připraveni, nejen fyzicky (hráčky), ale i personálně.  
I z tohoto důvodu jsme projednali „zastupitelnost“ v rámci tří realizačních týmů, kdy jsme liniově propojili zdravotní divizi (maséři, fyzioterapeuti a kondiční trenéři), abychom sdíleli informace o hráčkách ve třech týmech: A-týmu, B-týmu a WU18. A zároveň, abychom připravili personální polštář pro případné výjezdy s A-týmem na evropská pohárová utkání. Vím, že klíč leží ve dvojzápase na konci srpna, ale děláme vše proto, abychom dosáhli vytouženého postupu do skupiny a mohli se tak poměřit s týmy z Evropy v dlouhodobé soutěži.  
O akademii a výchově hráček 
Nesmíme také zapomínat na to, že produkci hráček pro A-tým zajišťuje celý úsek ženského fotbalu v čele s naší akademií a následně v juniorské kategorii, což je pro nás velmi důležité, a i zde máme na čem pracovat. Období pandemie jsme věnovali také práci na filozofii ženského fotbalu, abychom vytvořili jakousi kuchařku pro výchovu hráček ve Spartě. Věříme, že díky systematickému a cílenému tréninkovému procesu, budeme stejně úspěšní ve výchově jako nyní a bonusem nám bude i větší připravenost pro přechod do vyšších kategorií z hlediska zejména technické vyspělosti hráček a také taktické přípravě s prvky DNA klubu. 

Další novinky