Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Co byste neměli přehlédnout v Lyonu

Chystáte se na zápas a máte pár hodin navíc?

Sdílet

Lyon se nachází ve středovýchodní Francii a leží na soutoku řek Rhôny a Saôny. Přezdívá se mu také srdce Francie a je jedním z největších měst v zemi. V samotném městě žije zhruba půl milionu obyvatel, pokud počítáme i příměstskou aglomeraci, jde o 1 757 000 lidí. Můžete se také podívat na náš Instagram, kde vás Lyonem provede The Johny.
Historie Lyonu sahá dokonce do roku 43 před naším letopočtem. Město založili Římané a bylo významným říčním přístavem. Pokud máte rádi příběhy o Asterixovi, tak právě tehdy zvané Lungdunum bylo hlavním městem Galie. Jestliže se chystáte na zápas a máte ve městě čas navíc, můžete využít několik našich tipů. Všechny navíc zvládnete obejít během zhruba dvou hodin.
Staré město
Největším lákadlem Lyonu je Staré město (francouzsky Vieux Lyon), které najdete na poloostrově mezi Rhônou a Saônou.Nejstarší domy jsou z 15. a 16. století, kdy začal velký rozkvět Lyonu. Tehdy bylo město cetrem financí a zpracovávalo se zde hedvábí. Historická část Lyonu je od roku 1998 na listině světového dědictví UNESCO.
Place Bellecour
Možná by vás ani nenapadlo, že největší náměstí bez zástavby v celé Evropě naleznete právě v Lyonu. Plocha Place Bellecour je 62 tisíc metrů čtverečních a dominantou je jezdecká socha „krále slunce“ Ludvíka XIV. Place Bellecour se nachází v centru Starého města.
Katedrála sv. Jana Křtitele
Další dominantou Starého města je Katedrála sv. Jana Křtitele, kterou najdete na levém břehu řeky Saôny. Stavba trvala z dnešního pohledu neuvěřitelných 300 let a byla dokončena v roce 1481. Dominantou je orloj ze. století, který však, na rozdíl od toho pražského, odbíjí jen mezi 12. a 16. hodinou.
Bazilika Notre Dame de Fouvriere
Nedaleko od katedrály je vrcholek Fouvriere, ze kterého se vám naskytne nádherný výhled na Lyon. Dominantou pak je velkolepá bazilika Notre Dame de Fouvriere. Ta byla vystavěna v letech 1872 až 1896.

Další novinky