Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
ReportážeU-17

Dorostenečtí šampioni

Sedmnáctka porazila Baník Ostrava 4:2

Sdílet

Třicátý ligový zápas sezóny a bitva o všechno. Na Strahov zavítal třetí tým tabulky Baník Ostrava, který chtěl sparťanům, co nejvíce znepříjemnit zisk mistrovské trofeje. Nepodařilo se. Hráči v rudých dresech rozhodli mač čtyřmi brankami a po výhře 4:2 mohli slavit triumf v I. Celostátní lize U17.
Již před úvodním hvizdem sudího Vyhnanovského byla na svěřencích trenéra Havlíčka znát velká koncentrace a odhodlání udělat potřebný poslední krok k titulu. Sparťany vedl s kapitánskou páskou brankář Tůma a ze své šestnáctky mohl již od první minuty sledovat příležitosti svých spoluhráčů. Mladší dorostenci zatlačili v úvodu Baník na vlastní polovinu ve snaze vstřelit vedoucí gól v samotném začátku. V dobré šanci se ocitl Sejka, kterého zpětným pasem z pravého křídla našel Šilhart. Tísněný Sejk však neprocedil střelu skrze obránce. Sparta dále hrozila z rohových kopů, při kterých nejvíce zaměstnávali obranu Ostravy vysocí stopeři Vitík s Dolejšem. Nadýchané míče do malého vápna však dokázal sbírat či vyrážet gólman Matěj. Tedy na jeden, který na zadní tyči uklízel do sítě Dolejš, ale kvůli ofsajdovému postavení nebyla branka uznána.
Následovala pasáž, kdy měl více ze hry Baník, ale převahu utnula vedoucí branka Sparty. Roh z pravé strany našel na zadní tyči volného Schánělce, který z úhlu vracel na lépe postaveného Dolejše. Druhý gól sparťanského obránce byl již uznán a Sparta se 35. minutě ujala vedení – 1:0.
Do poločasové přestávky již ke změně skóre nedošlo a týmy odešly do kabin za stavu 1:0 pro domácí Spartu. O pauze nesáhl ani jeden z koučů ke změně v sestavě a diváci přivítali na strahovském trávníku totožné jedenáctky.
Sparťané aktivně vstoupili do druhé půle a již po deseti minutách slavili podruhé v utkání, když centr z levé strany uklidil umístěnou hlavičkou za Matěje Schánělec a připsal si 26. zásah v sezóně – 2:0.
Ostravský brankář Matěj musel být nadále pozorný, protože útočná snažení letenských neznala konce. V 66. minutě pronikl obranou Baníku Šilhart a sám se řítil na Matěje, který ho při kličce podrazil a rozhodčí Vyhnanovský ukázal jasně – pokutový kop. Míč si na značku postavil Sejk a s přehledem zakončil – 3:0.
Třetí vstřelený gól dostatečně uklidnil všechny v rudém a sparťané byli již velmi blízko zisku trofeje. Trenér Havlíček sáhl i ke třem střídáním. Do hry se postupně dostali Gedeon, Rydval a Vacek.
Baník se přeci jen pokusil ještě o zdramatizování. V 83. minutě snížil Konečný a ostravští vycítili šanci ještě se zápasem něco udělat. Plány však překazil střídající Gedeon, který v 86. minutě vrátil Spartě tříbrankové vedení – 4:1.
Hosté už pouze korigovali brankou Harušťáka z 88. minuty a Sparta tak porazila Baník Ostrava 4:2. Tým trenéra Havlíčka se se ziskem 81 bodů z možných 90 stal mistrem I. Celostátní ligy U17.
1 / 114
AC Sparta Praha U17 – FC Baník Ostrava U17 4:2 (1:0)
Branky: 35. Dolejš, 55. Schánělec, 66. Sejk (pen.), 86. Gedeon – 83. Konečný, 88. Harušťák. ŽK: Vitík – Harušťák, Stoklásek. Rozhodčí: Vyhnanosvký – Melichar, Nejedlý. Počet diváků: 120 diváků.
Sparta: Tůma – Borkovec (80. Rydval), Dolejš, Vitík, Suchomel, Freisinger (66. Gedeon), Lukavský (87. Vacek), Karabec, Šilhart, Sejk, Schánělec (76. Dukay).
Baník: Matěj – Kukučka (66. Říha), Sotorník, Barkov, Konečný, Tamajka (78. Madecki), Drozd, Harušťák, Šmiga, Stoklásek, Šigut (70. Merta).

Další novinky