Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Fanoušci si zasloužili takové vítězství

Tisková konference s trenérem Václavem Kotalem po výhře 5:0 nad Baníkem

Sdílet

Sparta porazila Baník Ostrava 5:0 a postoupila do semifinále MOL Cupu. V utkání podala velmi dobrý výkon a trenér Sparty Václav Kotal předstoupil před novináře po své první výhře v roli hlavního kouče A-týmu.

TISKOVKA | Trenér Kotal po postupu přes Baník

Trenére, je to pro mužstvo velká úleva?
Úleva to určitě je. Hlavně bylo důležité pro hráče, aby si uvědomili, že když budou hrát s takovým nasazením, přinese nám to úspěch. Rozdíl skóre je velký. Věděli jsme, že nesmíme nechat Baník hrát. Hráči to plnili důsledně a z tohoto pohledu jsem spokojený.
Poprvé jste nasadil Láďu Krejčího. Splnilo to vaše představy?
Samozřejmě. Nebyla to zásluha jen jednoho hráče. Z hlediska strategie Ostravy bylo důležité, že se nám Láďa Krejčí vrátil do sestavy. Chtěl bych pochválit také Štetinu, který v minulém utkání udělal chybu. Kdo ji ale neudělá. Kdybychom měli střídat všechny hráče, kteří udělají chybu, tak bychom za chvíli neměli s kým hrát. Jsem rád, že to utkání zvládla celá obrana. Je to první nula po dlouhé době. Pro mě to je strašně důležité. Kluci se přesvědčili, že když budou takto pracovat, přinese jim to úspěch.
Jak moc vás těší první soutěžní výhra pod vaším vedením?
Samozřejmě mě těší. Důležité je ale zopakovat výkon. O výsledku rozhoduje, jestli proměníte šance. Pro trenéry je vždycky důležité, abychom hru zopakovali. Kluci si tentokrát nasadili laťku hodně vysoko. Zopakovat výkon je to nejdůležitější, pokud chcete být dlouhodobě úspěšní.
Nemáte obavu, aby vítězství nestouplo hráčům před derby až moc do hlavy?
Já myslím, že kluci jsou sami tak šťastní, že to konečně zvládli a vyhrálo se. To nebyla jednoduchá situace. Sparta je neustále pod obrovským tlakem. Já jsem rád, že jsme vyhráli a navíc po dobrém výkonu. Já jsem říkal hráčům, že musejí být vnitřně přesvědčení, že pro to udělali maximum. I moje krédo je, že pro výsledek dělám maximum. Realizace je pak na hráčích. Jsem rád, že nám to vyšlo.
Karlsson 1+1. Pozorujete na něm, že roste jeho výkon s herní praxí?
Myslím, že by mohl dokázat ještě víc. Je tam spousta zbytečných zbrklostí v zakončení. Samozřejmě jsem ale za 1+1 rád. Má ale větší předpoklady. Musí zlepšit obrannou fázi. Ukazoval jsem hráčům zápas Baníku s Budějovicemi a to, jak pracuje Potočný ve vlastním pokutovém území. Celé mužstvo musí pracovat dopředu i dozadu. To je strašně důležité v dnešním fotbale. Presuje se a vy musíte pracovat na obě strany.
Hancko dal gól a podal dominantní výkon na stoperu. Je to pro vás nyní lídr obrany?
Já se na to takhle nedívám. Hodnotím výkon hráčů podle aktivity, správného postavení. Měli jsme s hráči hodně diskuzí ohledně správného postavení při bránění. To se mi v některých situacích vůbec nelíbilo. Pracujeme na tom. Samozřejmě tam najdeme chyby. Tentokrát to ale bylo důležité vítězství i pro sparťanské fanoušky, kteří už si to zasloužili. Jsem rád, že se to povedlo nejen výsledkem, ale i výkonem.
Jak moc se změnilo napadání oproti utkání se Zlínem?
My jsme viděli utkání Baníku a věděli jsme, jak uspěl v Budějovicích. Uspěl proto, že mu Budějovice nechaly hodně prostoru, aby vedl útoky až do koncovky. Tomu jsme chtěli zabránit a myslím, že se nám to celkem dařilo. Stihli jsme krýt křižné přihrávky. Kluci si mákli, ale dá se říct, že to celkem plnili. Tím jsme eliminovali přednosti Ostravy a dostávali jsme se do hry.
Nastoupil Dočkal místo Kangy. Proč jste se tak rozhodl?
Máme hodně utkání. Proti Zlínu hrál Kanga, teď jsme zvolili Dočkala. Na pozici defenzivního záložníka hrál mladý Kaloč, kterého jsem měl před třemi lety u nároďáku a znal jsem jeho způsob hry. Věřil jsem, že se přes něj může Dočkal lépe prosadit. Myslím, že lepší výkon podal až ve druhé půli, ale splnil to, co jsme chtěli.
Jste v semifinále MOL Cupu. Je pohár nyní vaší prioritou?
Je tam Plzeň, Olomouc a Liberec. Bude záležet na losu. Chceme všechna utkání hrát na maximum. Máme dostatek hráčů. Ti budou vytížení. Spoustě hráčů končí v létě smlouva a hrají o její prodloužení.
Zúžila se vám marodka. Jak je to pro vás důležité?
To je vždycky důležité, když máte dostatek hráčů, kteří jsou fit. Konkurence v týmu je strašně důležitá.
S čím Sparta půjde do derby?
David Karlsson čeká rodinu a odletí do Švédska. Uvidíme, kdy se vrátí. Do derby jdeme vždycky s pokorou. Respektujeme sílu Slavie. Je to tým, který vede tabulku. Bude záležet na našem výkonu a na tom, jak kluci zvládnou hru, kterou zvolíme. To je vždy strašně důležité. S Baníkem dokázali zahrát to, co jsme chtěli. Z tohoto pohledu si zanalyzujeme utkání Slavie. Poslední utkání asi ne. Bude tam hrát čtyři až pět jiných hráčů. Uvidíme.
Půjdete vy osobně do utkání klidnější?
Já nejsem před žádným utkáním klidný. Až podle jeho vývoje.
Bude obranná čtveřice stejná?
My moc možností nemáme. Kaya sotva začíná hrát. Hrál modelové utkání za béčko, aby dostal herní praxi. Mandjeck hrál před tím proto, že měl největší praxi na stoperu. Je to složité.

Další novinky