Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Generálka s Malmö

Poslední příprava před ligou 6. února od 15:30

Sdílet

Spartu čeká ve čtvrtek 6. února poslední příprava před startem jarní části FORTUNA:LIGY. Naším soupeřem bude čerstvý švédský vicemistr Malmö FF, v jehož týmu nalezneme i českou stopu. Generálku můžete sledovat od 15:30 živě na https://live.sparta.cz/. Po skončení utkání oba týmy odehrají ještě tréninkový modelový zápas na 45 minut, z něj už stream vysílaný nebude.
Z týmu našeho soupeře v létě přišel do Sparty Andreas Vindheim. „Proti Malmö to bude speciální utkání, byť to jde jen o přípravu. Chceme přenést do praxe to, co cvičíme na tréninku a já mám tedy ještě motivaci navíc.“
Švédská liga se hraje systémem jaro-podzim a nabídla pořádně dramatický ročník 2019. Malmö do posledního kola bojovalo o titul. Potřebovalo ale ztrátu vedoucího Djurgardenu. Ta nepřišla a Malmö chyběl k mistrovské koruně jediný bod. Mrzet musí zejména porážka se třetím Hammarby tři kola před koncem. Malmö totiž za celou sezonu ztratilo už jen dva další ligové zápasy. Nakonec ale mohlo skončit i třetí. Hammarby totiž mělo stejný zisk 65 bodů.
Malmö se dařilo také na evropské scéně. Do hlavní fáze Evropské ligy se probilo z prvního předkola. Postupně vyřadilo Ballymena United, Domžale, Zrinjski Mostar a Bnei Jeduha. A úspěšné bylo i ve skupině, kterou Malmö vyhrálo před FC Kodaň, Dynamem Kyjev a Luganem. Na jaře pak Švédy čeká Wolfsburg.
Sparta se s Malmö utkala v nedávné době a není to hezké vzpomínání. Ve 3. předkole Ligy mistrů v sezoně 2014/15 jsme sice doma vyhráli 4:2, jenže venku přišla porážka 0:2 a vyřazení.
Roli náhradního brankáře v klubu plní šestatřicetiletý Čech Dušan Melichárek. O góly se v uplynulé sezoně staral především Markus Rosenberg, který vstřelil 13 branek v lize a osm v Evropské lize. Sedmatřicetiletý bývalý hráč Brém nebo Ajaxu ale po sezoně ukončil kariéru.
Ze současného kádru dali nejvíc branek Guillermo Molins a Sören Rieks. Prvně jmenovaný se trefil šestkrát v lize a čtyřikrát v Evropské lize. Rieks dal devět gólů v lize a jeden v EL. Zajímavým hráčem je také Islanďan Arnor Traustaso, který si zahrál na EURO 2016 i MS 2018. Trenérem Malmö je dánský legendární střelec a dvojnásobný vítěz Ligy mistrů John Dahl Tomasson.

Další novinky