Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyŽeny A

Hostování, odchody a konce hráček

Kádr ženského A-týmu doznal během léta řady změn

Sdílet

Kádr ženského A-týmu doznal během léta řady změn; několik hráček pověsilo kopačky na hřebík, další odešly do jiných klubů. Přinášíme kompletní přehled odchodů.
Natálie Kavalová stráví sezonu 2022/23 na hostování v prvoligové Dukle Praha. Třiadvacetiletá defenzivní univerzálka už jednou na Julisce hostovala, získat by zde měla především větší herní vytížení. 
Také útočnice Karolína Křivská ve Spartě nebyla stabilně členkou ideální jedenáctky, a tak za zápasovou praxí odchází do Slovanu Liberec, kde i ona již v minulosti působila. Společně s Křivskou modrobílý liberecký dres v příští sezoně oblékne i záložnice Kateřina Bužková. K tomu je momentálně na severu Čech na testech i Michaela Harvilová.  
Jako Sparta máme v české reprezentaci pravidelně osm až devět hráček. Včetně Kavalové, Křivské a Bužkové, které jsou členkami širšího kádru. Tímto krokem se tedy chováme zodpovědně i směrem k národnímu týmu. Cílem je, aby tyto hráčky měly větší minutáž a nejezdily na repre srazy z lavičky,” vysvětluje Hana Výmolová, šéfka sparťanského ženského úseku.  
Do Plzně v minulém ročníku odešly mladé obránkyně Kateřina Šrámková s Adélou Radovou, které zde ve svém angažmá budou pokračovat.  
Do nové sezony s týmem nevstoupila Jitka Chlastáková, čeká ji stěhování do Austrálie. Po šestnácti letech se rozešly cesty Sparty a Markéty Ringelové. Dvaatřicetiletá útočnice se rozhodla neprodloužit smlouvu a zvolit angažmá v cizině. V ACS nepokračuje ani Tereza Kubíčková, která se rovněž rozhodla zkusit štěstí v zahraničí.  
Čtyři konce kariér 
Hned čtyři členky loňského kádru A-týmu se rozhodly ukončit svou fotbalovou kariéru. Lucia Ondrušová rudý dres oblékala v letech 2007-2012 a znovu pak nyní v období 2020-2022. Teď už bývalá slovenská reprezentantka se bude věnovat trénování ve své fotbalové akademii. 
Brankářka Hana Sloupová do Sparty přišla v roce 2009, během té doby již kariéru dvakrát přerušila kvůli mateřství. Nyní jí definitivní stopku vystavily problémy s ramenem. V organizaci ACS však zůstává i nadále, nově je trenérkou brankářek v B-týmu. 
Gabriela Matoušková za Spartu hrála od léta 2014, s jednoročním intermezzem v italském Bari. Stejně jako Sloupová se během své hráčské kariéry prosadila až do národního týmu. Nyní bude novou technickou vedoucí a kondiční trenérkou “béčka”. Po dlouhých letech končí také záložnice Tereza Koubová. I ona se z role hráčky přesunuje do realizačního týmu B-týmu - a to jako asistentka trenéra. 
Jsem velmi ráda, že se mi podařilo dohodnout další spolupráci v rámci klubu, což je naší dlouhodobou strategií: aby bývalé hráčky měly možnost pokračovat v klubu v jiné pozici. Mohou tak dále pracovat na svém profesním rozvoji jako trenérky,” říká Hana Výmolová. Kompletní přehled novinek na trenérských postech v ženském úseku zveřejníme brzy v samostatném článku. 

Další novinky