Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Jsem rád za třetí zápas s nulou

Trenér Sparty Václav Kotal po výhře nad Boleslaví

Sdílet

Trenér Václav Kotal odkoučoval 200. ligový zápas jako hlavní trenér. Sparta porazila Boleslav 1:0 a ani ve třetím ligovém duelu roku neinkasovala. Podívejte se na rozhovor pro Sparta TV nebo si přečtěte přepis tiskové konference.

KOTAL | Jsem rád za třetí zápas s nulou

Trenére, viděl jste zlepšení po utkání s Opavou?
Určitě tam byl posun v tom, že jsme chtěli hrát odzadu. Soupeř nás velmi dobře napadal. Měli jsme s tím hlavně v začátku problémy, po 15. minutě se to zlepšilo. Dokázali jsme se dostat kombinací do útočné fáze. Škoda, že jsme v prvním poločase nedali gól. Hanousek tam měl obrovskou šanci. To bylo jen o tom trefit branku. Další dva tři centry jsme nedokázali zrealizovat. Z tohoto pohledu musím být rád za to, že jsme třetí utkání v řadě nedostali gól. Chceme hrát zodpovědně z obranné fáze a pak nám jeden gól na vítězství stačil.
Mluvil jste, že začátek nebyl ideální, podobně to bylo ve druhém poločase. Máte pro to vysvětlení?
Boleslav hrála jedno utkání, my jsme měli v nohách třetí zápas v osmi dnech. Nechci se na to vymlouvat. Někteří kluci už si stěžovali a z toho důvodu jsme střídali tři hráče. Sáček, který odehrál oba zápasy, toho měl dost. Z tohoto pohledu nebyly vstupy ideální. Myslím si ale, že po úvodu jsme se do toho vždycky dostali. Pak nás podržel NIta vynikajícím zákrokem. My měli další možnosti, které jsme bohužel nevyužili.
Dal jste šanci Karabcovi. Splnil to, co jste od něj očekávali?
Už jsem mluvil o tom vytížení. Máme širší kádr, někteří hráči mají odtrénováno víc, někteří méně. Bylo vidět, že Pavelka toho má dost a někteří hráči taky. Sestavu dáváme dohromady vzhledem k různým zraněním a epidemii. Takže to není jednoduché. Prakticky dvě utkání za sebou nehrajeme ve stejné sestavě. Musíme se s tím vypořádat. Někteří hráči jsou víc zatížení, někteří míň. Pro mě je rozhodující, že vzadu hrajeme zodpovědně. Je to další utkání, kdy jsme nedostali gól. Ze hry už jsme nedostali gól víc zápasů. To je podstatné. Efektivita dopředu nám vyšla v Opavě, tady jsme dali jen jeden gól, ale ten nám stačil ke třem bodům.
Velmi dobrý výkon podal Vitík. Co byste k němu dodal?
Je mu čerstvě osmnáct let. Nechci, aby okolo něj byla velká publicita. Je to výborný kluk, je skromný, pracuje na sobě a nedělá chyby. To je jeho nejlepší vlastnost, ale já bych to ale nerad přivolal. Většinou, když něco takhle ohodnotím, tak se to otočí proti nám. Musím říct, že na to, jak je mladý, tak v utkáních nedělá chyby a je silný v soubojích. Na postu stopera ve trojici je to strašně důležité.
Mladá Boleslav netradičně nastoupla se třemi stopery. Vnímáte, že to soupeři proti vám častěji používají?
Je to vždy otázka kvality. Soupeř nás velmi dobře napadal. Měli jsme problémy se zakládáním. Po patnácti minutách jsme kombinovali celkem dobře. Měli jsme konečně i střely z dálky. Jsem rád, že naše hra dopředu se zlepšila. Pořád tam ale máme výpadky. Karlsson střídá výborné momenty s momenty, které nejdou komentovat. Vypíná při hře, a to vám chybí při zakládání útoků soupeře. Taková ta koncentrovanost na obě fáze. Zase ale dal gól. Musíme to respektovat. Snažíme se s ním komunikovat. Také byl dlouho zraněný. U něj je to hodně kondiční problém. Neustále hledáme nejlepší složení. Důležité jsou nuly vzadu, a kromě Ostravy jsme byli efektivní dopředu.
Chválil jste Nitu, budete apelovat, aby ho klub udržel?
Přál bych se, aby zůstal. To je ale otázka filozofie klubu, tu dělá sportovní úsek. Tím, že jsme Nitu zařadili do sestavy, vzal odpovědnost na sebe, podává výborné výkony a je to pro nás v současné době strašně důležité.
Odtrénoval jste 200. ligový zápas. Jak se změnila vaše filozofie?
Moc se nemění. Pořád si myslím, že důležitější je výběr místa a pak teprve míč. Kvalitním výběrem místa si vytváříte pozici pro převzetí míče, náběhy a tak dále. Hráči jsou většinou zvyklí reagovat až na přihrávku, na ni ale reaguje i soupeř a dostáváte se pod tlak. Neustále se snažím hráčům vysvětlovat, že nejdůležitější je pohyb bez míče. Nechci říct, že to je pohodlnost hráčů, ale v určitých momentech ano. Základem je rychlá kombinace. Potřebujete rychlou kombinaci, kterou založíte útok. Jakmile je pomalá, soupeř vám stačí vykrývat prostory a tak dále. Základek je rychlá kombinace i bez atakování soupeře, abyste si vy vytvořili situaci na útočnou akci. Nám se to celkem dařilo. Máme druhý nejvyšší počet vstřelených gólů společně s Jabloncem. Takže i my jsme celkem efektivní. Při hře na dva útočníky byla efektivita vždy vyšší a snažíme se ji udržovat.
Neproběhla v kabině hádka o to, kdo vstřelil gól? V televizi to vypadalo, že se balonu dotkli Juliš i Karlsson.
Hráči řekli, že to dal Karlsson a já jim věřím. Já si taky myslel, že to dal Juliš. Když kluci koukali na video, řekli, že to byl David Karlsson.
Můžete zhodnotit vstup do jara po rekordně krátké zimní přípravě?  Byl byste pro, aby to tak bylo i v dalších sezonách?
Myslím, že nejdůležitější je kvalita hřišť. Jak jsme viděli v Jablonci, tak tam určitě nebylo kvalitní. To byla síla, v jaké vánici tam hráli. To s fotbalem nemá potom nic společného. Na fotbal by měly být podmínky. Kdyby se to hrálo v hale, dejme tomu. U nás je ale zima složitá a myslím, že je lepší, když se hraje v počasí, ve kterém nehrozí to, co bylo v Jablonci. Mužstva na severu mají problém s hracími plochami. Pak hrozí zranění hráčů. Úroveň fotbalu také samozřejmě odpovídá hrací ploše.

Další novinky