Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

K rukám Václava Kadlece

Otevřený dopis pro střelce 64 gólů v ACS

Sdílet

Milý Vašku,

je to pár dní, co jsi některým z nás oznámil, že budeš muset podstoupit další operaci. Věděli jsme, co to znamená… Asi jako všichni, kteří teď čtou naše řádky. Je nám to moc líto, ale teď Ti píšeme dopis k ukončení Tvé profesionální kariéry. Bude to trochu osobnější, snad to nevadí. Za dvanáct let, které jsme s přestávkami strávili společně, o Tobě hodně víme. Sparta důvěrně poznala Tebe, Ty zase Spartu. Můžeš o ní hodiny, dny a týdny povídat. Teď ale budeme vyprávět my o Tobě.

Rok 2008. Na Letnou jsi jezdil tramvají, byl jsi vlastně ještě dítě. Někdy Tě doprovázel táta. Měl jsi zodpovědnost jen sám za sebe.
Rok 2020. Na stadion přijíždíš autem a už určitě nejsi dítě. Máš vlastního potomka, krásnou dceru. Sám jsi teď táta. A s Renatou, Tvojí životní partnerkou, spřádáte spoustu plánů do budoucna. Zodpovědnost máš za celou rodinu.
Za těch dvanáct let se toho stalo strašně moc. Dal jsi 64 gólů v soutěžních zápasech v rudém dresu. Získal jsi ocenění pro Talent roku. Stal ses nejmladším střelcem v historii české reprezentace. Hrál v Německu, Dánsku… Slušný, co?
Za poslední rok a půl jsi věnoval spoustu úsilí návratu na hřiště. Nic jsi nevzdal, není to Tvoje prohra. Porážky přišly na hřišti, ale tohle není Tvoje selhání. Ty jsi udělal všechno, co bylo v Tvých silách. Makal jsi, dřel v posilovně, rehabilitoval, dal jsi tomu sto procent. Tělo už Tě nepustí na hřiště, ale Ty jsi to zvládnul. Už jen tím, že ses nevzdal a bojoval jsi. A v tom je Tvoje vítězství.
Stejně jako v tom, jak těžké okamžiky jsi v kariéře překonal. Po těžkém střetu v zápase v Mladé Boleslavi jsi měl díru v hlavě… A stejně ses dostal zpátky. A dával góly.
Několikrát v kariéře jsi dokázal, jak dobrý jsi hráč. A jak silný jsi chlap.
Sparta byla, je a nadále bude jako Tvůj maják. Vracel ses k nám – a budeš moct i v budoucnu. A Ty to víš. Vzpomeň si, kolik péče Ti věnoval tým masérů, fyzioterapeutů a kondičních trenérů. Byli při Tobě. A my víme, že jsi to dokázal ocenit. Patří jim velký dík. Poděkování míří i všem Tvým trenérům, kteří Tě od dětského věku vedli a ukazovali Ti cestu. Děkujeme Tvým rodičům, že z Tebe vychovali skvělého kluka, děkujeme Pavlu Paskovi, který stál celou kariéru po Tvém boku, nemůžeme zapomenout na ségru, ani na Renatu.
Víme, že tohle rozhodnutí v Tobě uzrávalo dlouho. Je nám jasné, že je to nelehké životní rozhodnutí. Nechtěl jsi, aby to takhle dopadlo. Ani my jsme to nechtěli. Ale…
…pořád platí, co sis nechal před mnoha lety vytetovat na tělo: Future belongs to those who believe in their dreams. Budoucnost patří těm, kteří věří ve své sny.
Kamaráde, děkujeme za góly v derby, děkujeme za to, jak jsi tenkrát převálcoval Feyenoord v předkole Evropské ligy, děkujeme za všechny společné oslavy Tvých gólů. Děkujeme, že jsme Tě mohli potkávat v kabině a na stadionu. A přejeme Ti hodně štěstí v další životní kariéře!
Hráči a realizační tým A-mužstva AC Sparta Praha
Hráči a trenéři B-týmu a mládeže AC Sparta Praha
Vedení a zaměstnanci AC Sparta Praha
---
Václav Kadlec v pátek 21. února podstoupí další operaci kolene. Tento zákrok je nutný i s ohledem na další bezproblémové fungování útočníka v jeho civilním životě. S ohledem na tyto okolnosti Kadlec před několika dny informoval sportovní vedení klubu, že nebude moct pokračovat v profesionální kariéře. Platný kontrakt, který má klub s hráčem uzavřený do léta roku 2020, bude pokračovat. Václav Kadlec bude mít možnost s podporou ACS absolvovat v klubovém zázemí rehabilitaci a rekonvalescenci po operačním zákroku.
Václav Kadlec ve Spartě
218 soutěžních zápasů
64 soutěžních gólů
162 ligových utkání
50 ligových gólů
Nejlepší momenty kariéry
Nejmladší střelec české reprezentace v historii ve věku 18 let, 4 měsíce a 22 dní. Zápas proti Lichtenštejnsku v kvalifikaci na EURO 2012 (12. 10. 2010).
Mistr ligy 2010, 2014.
Talent roku 2010.
20 soutěžních gólů za Spartu v sezoně 2012/13.

Další novinky