Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
Novinky

Kapitán se loučí s kariérou

Bořek Dočkal po sezoně uzavře hráčskou etapu svého života

Sdílet

Mistr ligy. Dvojnásobný vítěz českého poháru. Vítěz českého Superpoháru. Kapitán AC Sparta Praha. Kapitán reprezentace České republiky. Bořek Dočkal. Záložník týmu, který se probojoval do čtvrtfinále Evropské ligy, se rozhodl po sezoně ukončit aktivní hráčskou kariéru.
Tři zápasy. Ještě tři zápasy čekají Spartu a jejího kapitána v probíhající sezoně. Ligová utkání se Slováckem a na Slavii, na závěr pak odložené finále MOL Cupu. Pro Bořka Dočkala to budou poslední zápasy v profesionální kariéře, kterou zahájil prvními ligovými starty v ročníku 2006/2007.
„Moji nejbližší už o tomhle rozhodnutí nějakou dobu vědí. Stejně tak to tušili i někteří spoluhráči. V minulých dnech jsem to oznámil i vedení klubu, kabině a realizačnímu týmu,“ říká Bořek Dočkal, který se přeje zakončit kariéru třetím vítězstvím v českém poháru. Bude to jeho poslední utkání v rudém dresu, stejně tak závěrečný zápas na úrovní profesionálního fotbalu. Mimochodem, poprvé zvedl BD pohár pro vítěze Poháru nad hlavu v sezoně snů 2013/2014, tedy v ročníku, v němž tým Vítězslava Lavičky vyhrál také ligový titul a následně i Superpohár. Podruhé pak slavil se sparťanskými spoluhráči v létě 2020 po finále v Liberci.  
Ještě před (opakovanou) cestou do Uherského Hradiště čeká Bořka Dočkala a tým ACS poslední ligový zápas v probíhající sezoně na domácím trávníku na Letné. A ano, pro hráče, který poprvé oblékl rudý dres v létě 2013, to bude poslední představení před tribunami Generali Česká pojišťovna Areny. Datum: středa 11. května, čas: 19:00.
 „Na Letné jsem toho zažil opravdu hodně, odehráli jsme tady nezapomenutelné zápasy. Cítím se tady opravdu dobře a některé zážitky ve mně zůstanou celý život,“ líčí životní partner manželky Kamily a otec synů Samuela a Matea.
Společný příběh Bořka Dočkala a Sparty se psal (a ještě 9 dní bude psát) v letech 2013 – 2022. S jednou přestávkou v letech 2017 a 2019, kdy kreativní záložník působil v zahraničí. V kariéře profesionálního hráče oblékal v Česku také dres Slavie, v níž působil od mládežnických kategorií, Kladna a Liberce. Dočkal je v historických tabulkách české nejvyšší soutěže zapsaný na druhém místě v celkovém počtu brankových asistencí (aktuálně 82), mimořádný počet přihrávek na gól si pak připsal v nezapomenutelné sezoně 2013/2014: 19.
Zajímavé zápisy v životopisu pak má ze zahraničních angažmá. V průběhu patnácti sezon v profesionální kariéře poznal fotbalovou kulturu v Turecku (Konyaspor), Norsku (Rosenborg), Číně (Che-nan Ťien-jie) a USA (Philadephia Union).
„Můj plán je teď věnovat se rodině. Hodně se mnou cestovala, přizpůsobila se mé kariéře, byl jsem taky často pryč z domova. Teď chci být u výchovy kluků a prožít s nejbližšími spoustu zážitků,“ plánuje Dočky.
---
Tleskáme Ti za to, co jsi v kariéře dokázal, Bořku. Ve středu Ti na Letnou přijdou zatleskat a poděkovat další tisíce z nás.

Sdílet

    Další novinky