Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Musíme odstranit individuální chyby

Trenér A-týmu Václav Kotal na tiskové konferenci

Sdílet

Nový trenér A-týmu Sparty Václav Kotal má za sebou první tiskovou konferenci. Kotal promluvil o svém jmenování, o stavu týmu, jednotlivých hráčích nebo o svých spolupracovnících. Na videu najdete také výpovědi generálního ředitele Sparty Františka Čupra nebo sportovního ředitele Tomáše Rosického.

TISKOVKA | Čupr, Rosický a Kotal před Olomoucí

Trenérem A-týmu
Určité poznatky o fungování A-týmu jsem měl už před svým jmenováním. Působil jsem půl roku v béčku a spolupracovali jsme s A-týmem. Ve sbírání poznatků tedy problém nebyl. Respektoval jsem rozhodnutí vedení klubu. Chci Spartě pomoci k lepším výsledkům.
Stav týmu
Čas byl strašně krátký. Chceme pracovat na chybách, které všichni viděli. Individuální chyby byly asi nejpodstatnější. Je potřeba s hráči pracovat, aby si to uvědomovali a nešli v některých situacích do rizika. Pro trenéra je to těžká situace. Může stanovit taktiku, jakou chce, na hřišti ale rozhodují hráči. Po čtyřech porážkách situace dobrá není a hráči to cítí.
Výsledky hráčů jsme viděli a nic nenasvědčuje tomu, že by byli špatně připraveni. Každý hráč je ve Spartě pod kontrolou. Jestli si nevěří, je druhá věc. Bohužel výsledky byly takové, jaké byly. K tomu se těžko mohu vyjadřovat. Zápasy jsem viděl, ale v kabině jsem nebyl.
Zápas s Olomoucí
Představu o sestavě samozřejmě mám, ale vám ji neřeknu. Je to součást taktiky. Změny přijít musí. V prvním poločase v Teplicích hrála Olomouc skvěle. Vůbec jsem nevěděl, že by mohla nastat tato situace a přebíral jsem A-tým. Zápas Olomouce jsem sledoval hlavně proto, že hrál Lukáš, který béčku na podzim strašně pomohl.
Systém hry
O systému a způsobu hry se rozhoduji podle toho, jaké hráče máme k dispozici a podle způsobu hry soupeře. Snažím se reagovat na to, jak hraje soupeř, eliminovat jeho silné stránky a prosazovat se svým způsobem hry.
Defenziva
Vždycky záleží na hráčích. Po těch pár trénincích věřím, že je ve Spartě dobrá skladba hráčů, ale musí si všichni plnit povinnosti, které dostanou. Ty jsou nejen ofenzivní, ale hlavně defenzivní. Když se podíváte na počet gólů, které Sparta dostala na podzim, číslo je hodně vysoké.
Rozhodující je postavení hráčů při určité herní situaci. Všichni jsme viděli, v zápase s Libercem byly nějaké chyby. Pracovali jsme na tom, abychom měli lepší obranné postavení. Může to být s určitou mírou rizika. Pořád by to ale mělo být bezpečné z hlediska defenzivy. Když si vezmu první gól s Libercem, bylo to vhazování na útočné polovině, po kterém jsme dostali gól. To by se stávat nemělo. Když to hráčům ukážete a trénujete to, je otázka, za jak dlouho to do nich dostanete tak, aby si to vzali za své. Nevím, z jakého důvodu hráli dva levonozí stopeři. Já preferuji, aby hráli pravák a levák. Z hlediska přípravné kombinace je to strašně důležité.
Dočkal a Kanga
Hráli spolu v utkání s Plzní a spolupráce byla velmi dobrá. Bylo to ale v jiné době. Je tam taky otázka zdravotního stavu. Dočkal začal po dlouhé době. U Kangy jsou problémy s defenzivou, to všichni vidíme. Třeba to v budoucnosti nastane.
 Asistenti
Byl jsem rád, že nám Slovácko vyšlo vstříc. S Míšou Šmardou jsme spolupracovali dlouhodobě. Byl jsem s ním velmi spokojen. Je nejen asistent, ale má také blízko ke klukům. Je spojkou mezi týmem, realizačním týmem a mnou. Zpětná vazba z mužstva je strašně důležitá. Ještě bychom rádi angažovali jednoho asistenta. Jsme ve stádiu hledání. Čas nás tolik netlačí, ale výhledově bychom chtěli realizační tým posílit.
Motivace
Hráče chceme dostat do napětí. Vnitřní motivace hráčů je strašně důležitá. Je to otázka typu hráče. Jestli ho musíte motivovat zvnějšku, nebo má vnitřní motivaci se prosadit. Z dosavadní práce si myslím, že v tomhle ohledu by neměl být problém.

Další novinky