Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Musíme si vážit každého vítězství

Tisková konference s trenérem Zdeňkem Ščasným

Sdílet

Sparta zvítězila nad Bohemkou gólem v nastaveném čase. Vybojovanou výhrou se podařilo navázat na vítěznou šňůru ze zimní přípravy. Zápas na tiskové konferenci zhodnotil trenér Zdeněk Ščasný.

TISKOVKA | Trenér Ščasný po výhře nad Bohemkou

Jak byste zhodnotil zápas?
Potřebovali jsme vyhrát. Nebylo to optimální, hlavně druhá půle. Na druhou stranu jsme věděli, že to bude strašně těžké. Bohemka neměla co ztratit a šla hrát s čistou hlavou. Já jsem věděl, že máme v hlavě to, že musíme navázat na povedenou přípravu. Měli jsme v sestavě hodně mladých a nových hráčů. Takže to nebylo jednoduché.
Proč se podle vás herně nepodařilo navázat na povedenou přípravu?
Herně tam byly dobré pasáže, i ty, které nekorespondovaly s přípravou. Možná by zápas vypadal jinak, kdyby šance proměnil Benji nebo Hložek. Hráči měli v hlavě, že se vyhrávalo v přípravě. Neměli jsme dnes hráče, který by dnes mužstvo usměrnil. Pracovali ale všichni, proti tomu se nedá nic říct.
Brzy jste střídal Guélora Kangu. Z jakého důvodu?
Zaprvé se mu úplně nedařilo, odskakoval dozadu a nerozehrával šťastně míče. Hložka jsem pak dal pod hrot, kde si vedl dobře a podal výborný výkon. Těsně před zápasem nám vypadl Karlsson. Dnes se nám ale nedařilo rozbít obranu.
Jak jste byl spokojený s výkony mladých hráčů?
Obecně jsem s nimi byl spokojený. Pro Dominika, Hložana ani Adama to nebylo jednoduché. Druhý faktor je, že my vidíme okamžitě chybu, kterou udělají. Chyby ale dělají i starší hráči. Byl to jejich první zápas a zvládli to velmi dobře.
Pracujete s mladíky nějak specificky?
Hložek už byl součástí týmu při nepovedeném podzimu. Mladí kluci si to ale tolik nepřipouští. Dominik přišel do přípravy a kluci si zkrátka o místo řekli. Plechatý by hrál určitě. Hložka jsem nasadil proto, že nemohl hrát Karlsson. Kluci si musí prožít hrát před zaplněným stationem. Buď na to budou mít, nebo ne.
Neuvažoval jste, že nasadíte Drchala?
Vašek vypadal v přípravě výborně. Zvažoval jsem to. Hlavní důvod ale byl, že měl virózu a byl mimo trénink. Dal jsem tam proto hráče, kteří s námi ve středu sehráli modelové utkání. Drchal chyběl a připojil se k týmu až ve čtvrtek.
Jak se vám líbil na hřišti Martin Hašek, který přišel na část utkání? Přemýšlel jste, že ho pošlete od úvodu?
Přemýšlel. Upřímně řečeno Sáček, Frýdek a Kanga ale vypadali v přípravě velmi dobře. Martinovi jsem to vysvětlil. Martin pracuje velmi dobře a říká si o místo v základní sestavě. Nakonec na něj byla i rozhodující penalta.
Jak jste vnímal negativní reakce fanoušků?
Chápu, že frustrace neodezní jen proto, že jsme hráli velmi dobře v přípravě. Chápu fanoušky, že by chtěli, aby to bylo v poločase 4:0. Já bych byl nadšený, kdyby to tak bylo. Musíme se od toho odprostit.
Budete teď více sázet na mladé hráče?
Budou hrát, pokud si to zaslouží. To není o tom, že teď budu sázet na mladé hráče. Pokud na to budou mít, budou hrát i s tím rizikem, že některé zápasy budou složitější. Nemůžu kategoricky říct, kdo bude hrát. Nastoupil Hanousek, který tu byl poprvé. Hložek prvně od začátku. Martin Hašek hrál poprvé na Letné ve sparťanském dresu.
Co jste dnes říkal na výkon Zahustela?
Nechci se pouštět do hodnocení jednotlivých hráčů. Ondra má určitě na to, aby podal lepší výkony než dneska.
Byly to pro vás velké nervy v nastavení?
Ano. Frýďas se mě ptal, jestli jsem nezešedivěl. Naštěstí to tam spadlo. Na penaltu byl určený Kanga, Frýďas si ale okamžitě vzal míč, tak jsem věřil, že penaltu dá. My jsme měli s penaltami v poslední době problém, to si také málokdo uvědomí.
Co podle vás pomůže, aby byl výkon proti Dukle lepší?
Vnímám nás i konkurenty, jak se nadřou. My si musíme vážit po podzimu každého vítězství. Na Dukle musíme podat kvalitnější výkon a být po všech stránkách lepší. Na rozdíl od celé přípravy se mi zdálo, že jsme na tom byli pohybově hůř. Nevím, jestli to bylo únavou. My si na to sedneme a vyhodnotíme.
Jak je na tom s fyzičkou Tetteh?
Každý trénink si vyhodnocujeme a on šel vždycky na hranu. Nedá se říct, že by vypouštěl tréninky, naopak byl v červených číslech. Dneska ale byl podle mého názoru fyzicky tak na 50 %. On je schopný dát kdykoliv gól, musí ale být připravený.

Další novinky