Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
RozhovoryMuži A

Musíme vyhrát, doma proti Spartě jsme zklamali

Tisková konference Celticu

Sdílet

Trenér Celticu Neil Lennon a kapitán Scott Brown byli hosty tiskové konference před zápasem Evropské ligy na Spartě. Velká část dotazů britských novinářů směřovala k protestům fanoušků před stadionem.
NEIL LENNON
Trenére, po víkendu se hodně hovořilo o tom, jak můžete zlepšit vaše výkony. Jaký je váš pohled?
Já bych řekl, že výkon v posledním utkání byl docela dobrý. Byla to neuvěřitelná situace, která nás stála tři body. Utkání jsme si analyzovali, řešili jsme co zlepšit. Hráli jsme celkem dobře. V zápasech s Hibernian, Aberdeenem a Kilmarnockem nás to stálo šest bodů. To bylo celkem zbytečné. Posledních dvacet minut s Hibernian jsme ale hráli velmi dobře.
Co byste chtěl sdělit fanouškům? Část z nich dává hlasitě najevo nespokojenost před stadionem.
Toto je jejich názor. Ve skotské lize jsme ztratili jen jeden zápas. Už jsem zmínil remízy. Pokud bychom vyhráli všechny zápasy, byli bychom v lepší pozici. Není to ale tak špatné, jak to někteří lidé vidí. Můžeme hrát lépe, proti tomu nemohu nic říct. Řekl bych, že panuje hysterie. Fanoušci jsou také frustrováni, že nemohou být na stadionech. Rangers začali sezonu velmi dobře, ale my si věříme.
Co říkáte na protesty fanoušků před stadionem?
Dozvěděl jsem se o tom před patnácti minutami. Je to zklamáni. Fanoušci samozřejmě mají právo na to vyjádřit svůj názor. Já na to nebudu odpovídat. Myslím si ale, že si od mého návratu vedeme celkem dobře. Chápu, že nejsem šálek čaje všech. Cítím se ale dobře a tým také. Budeme se zlepšovat a naše výkony budou konzistentní.
Někteří fanoušci už hovoří o tom, že desátý titul u řadě je ztrácen. Myslíte si, že je to předčasné?
Já bych řekl, že to je rozhodně předčasné. Náskok můžeme stáhnout. Ještě se bude hrát hodně zápasů. O nic jsme nepřišli. Musíme zůstat silní a vydržet tlak. Nikdy mi to nevadilo, ale musím říct, že jsem z podobných názorů trochu zklamaný. Máme před sebou ještě spoustu zápasů a musíme se dívat dopředu.
Po zápase s Hibernians jste zmiňoval, že chyběla dravost. Změnil jste názor poté, kdy jste měl možnost si utkání analyzovat?
Já jsem to zmiňoval ohledně určitých momentů ve hře. Hráči v určitých situacích neukázali takovou chuť. V posledních dvaceti minutách jsme hráli velmi dobře. Kdyby zápas pokračoval déle, myslím, že bychom vyhráli. Měli jsme celý zápas hru pod kontrolou, nebyli pod tlakem. Byla tam horší rozhodnutí. Ty nás stály body. To samé se stalo s Aberdeenem a Kilmarnockem. Musíme být silní po mentální stránce a neztrácet soustředěnost. Sobotní zápas jsme si rozebrali. Máme před sebou výzvy, které musíme přijmout. Musíme se dívat dopředu. Pro některé hráče a fanoušky to je nová situace. Pro mě ale nikoliv.
Jak hodnotíte šance na postup v Evropské lize?
Musíme vyhrát, abychom měli šanci na postup. To je jediná věc, na kterou se teď soustředíme. Domácí zápas byl asi největší zklamání v poslední době. Nezačali jsme špatně, ale pak jsme utkání celkem vysoko prohráli. Evropská liga je zkrátka velmi dobrá soutěž.
Jak to vypadá s Griffithsem a Julienem?
Griffiths vypadá, že je v pořádku. Julien nebude hrát.
Po poslední porážce jste zmiňoval změny. Je možné je už podle vás vidět?
 Já bych řekl, že výkon i atmosféra jsou lepší. Jsme motivováni ve čtvrtek vyhrát. Musíme vyhrát.
Po vysoké prohře 1:4 se Spartou berete následující zápas jako prostor uklidnit atmosféru?
Já si myslím, že prohru musíme odčinit. Možná to změní reakci fanoušků, pokud vyhrajeme, ale nejsem si jistý, jak moc. Teď se samozřejmě soustředíme na skupinu a musíme vyhrát.
SCOTT BROWN
Myslíte, že by se to dal zápas se Spartou pojmenovat jako odplata?
Dalo by se to tak říct. Náš výkon v domácím zápase nebyl rozhodně nejlepší. Zklamali jsme fanoušky. Musíme tuhle příležitost využít. Nebude to jednoduché, ale musíme to zvládnout.
Fanoušci před stadionem vyvěsili transparenty, někteří žádají odchod kouče. Ten řekl, že je to pro něj zklamání e je to předčasné. Jak se na to díváte vy?
Je to zklamání. Klub je skvělý, vyhráli jsme mnoho trofejí. Musíme hrát za trenéra i fanoušky. Měli jsme několik slabších výkonů, ale tvrdě trénujeme. Musíme hrát jako tým a hrát tak dobře jako v minulé sezoně, obzvlášť před lockdownem jsme hráli skvělý fotbal.
Volá se po tom, aby proběhla debata s vládou ohledně návratu fanoušků na tribuny. Myslíte si, že absence fanoušků vás může znevýhodňovat víc než jiné týmy?
Určitě. Máme velkou fanouškovskou základnu. Chodí na naše zápase, jezdí ven a podporují nás. Fanoušci nám chybí, chceme je zpět na našem stadionu v Celtic Parku. Musíme ale začít od nás hráčů a hrát nejlépe, jak dovedeme. Fotbal bez fanoušků je jiný a není to jako když se díváte v televizi.
Co byste vzkázal fanouškům, kteří chtějí odchod trenéra?
V našeho trenéra máme stoprocentní důvěru, je skvělý. Vzkázal bych fanouškům, že je potřeba stát při sobě. Odehráli jsme spolu devět skvělých sezon. Každý článek týmu pracuje velmi tvrdě. Výkon možná nebyl nejlepší, ale je třeba to zlepšit a dělat co se po nás chce.
Považujete duel se Spartou jako možnost odčinit vysokou porážku 1:4 z prvního duelu?
Ano. Řekl bych, že jsme to posledně nebyli my. Zápas bereme jako odvetu. Doufejme, že podáme dobý výkon. Pokud vyhrajeme, budeme v dobré pozici a za tím si jdeme.

Další novinky