Ligová fotbalová asociaceFORTUNA:LIGA
NovinkyMuži A

Navázat na vítěznou sérii!

Sparta má se Skoty kladnou bilanci

Sdílet

Sparta se se skotským fotbalem poměří podvanácté a bilanci nemá vůbec špatnou! Skoty porazila osmkrát a jen dvakrát odešla poražena. V každé dosavadní konfrontaci navíc prošla do další fáze soutěže. Moc bychom si přáli, aby tato série pokračovala i dál.
Vítězství s   dětmi v zádech
Při domácím zápase s Rangers byla Sparta potrestána za rasistické chování některých fanoušků při letním utkání s Monakem. Výsledkem bylo, že na zápas mohly pouze děti. Ty ale dokázaly vytvořit jedinečnou atmosféru, a navíc byly svědky důležitého vítězství Sparty. O něj se jediným gólem postaral Dávid Hancko.
Dvakrát 4:1!
Na zápasy se Celticem v minulé sezoně vzpomínáme nesmírně rádi. Sparta slavný klub dvakrát skolila 4:1! Nejprve se zrodilo vítězství na stadionu soupeře, poté doma. Jen je škoda, že u toho kvůli covidu ani jednou nemohli být fanoušci. Na druhou stranu si přiznejme, že zaplněný Celtic Park by sparťanům úlohu hodně ztížil a je otázkou, zda by se podařilo vyhrát tak výrazným rozdílem. Však se také Lukáš Juliš stal prvním hráčem hostujícího týmu od roku 1983, který na téměř posvátné půdě vstřelil proti Celticu hattrick. V odvetě na Letné šel Celtic do vedení, Sparta ale vývoj utkání čtyřmi brankami otočila. V zelenobílém táboře asi nevzpomínají právě rádi na Lukáše Juliše, který se tentokrát trefil dvakrát.
Úspěch v   souboji s Bednářem
Před 15 lety se Sparta utkala v Poháru UEFA s Heart of Midlothian, za které válel pozdější sparťanský útočník Roman Bednář. V prvním zápase v Edinburghu se Spartě podařilo celý útok soupeře vymazat. Navíc Hearts dvakrát zaskočila. Nejprve se po půl hodině hry trefil Daniel Kolář. Dvacet minut před koncem skóroval také Miroslav Matušovič. Karty tak byly před odvetou rozdané jasně. Zápas sledovala zaplněná Letná, kterou mohl i tentokrát potěšit Kolář, jenže mířil do břevna. Po přestávce na aktivitě přidali i hosté, kteří v 55. minutě poslali na hřiště Bednáře. Tentokrát ovšem zápas skončil bez branek. Sparta tak postoupila do základní skupiny soutěže.
Pohár vítězů – 1992
Tentokrát se musíme vrátit o dalších čtrnáct let zpět do již neexistující soutěže. Soupeřem Sparty v prvním kole byl Airdrieonians, klub z městečka nedaleko Glasgow. Skotové tehdy vyznávali klasický tvrdý ostrovní fotbal. Spartě se podařilo vybojovat cenné vítězství až gólem v samotném závěru. V 89. minutě se trefil Jan Sopko. Tvrdý fotbal se hrál i na Letné. Sparťanům se ale odpor podařilo utnout dvěma trefami v rychlém sledu. Nejprve se trefil Petr Vrabec, poté Roman Vonášek. Po přestávce Skotové už jen korigovali skóre. Sparta tak i tentokrát pokračovala v soutěži.
Slavné bitvy v Lize mistrů
V prvním kole nultého ročníku Ligy mistrů se Sparta utkala se svým dnešním soupeřem. Tentokrát hrála Sparta nejprve doma a první zápas rozhodl jediný gól. Ve 20. minutě přesně zamířil Jiří Němec. V Glasgow byla Sparta pod velkým tlakem. Rangers šli po přestávce do vedení. Další gól už v základní hrací době nepadl a zápas tak šel do prodloužení. V 96. minutě se domácí dočkali kýženého druhého gólu, který by jim stačil k postupu. Jenže za dalších pět minut snížil Horst Siegl. Závěrečný nápor Sparta ustála a postoupila do další fáze.
Před 51 lety
Také Veletržní pohár už dnes neexistuje. Sparta se utkala s Dundee United. První zápas se hrál na Letné. I tehdy podle pamětníků předváděli Skotové houževnatý výkon. Sparta se ale ujala vedení v 19. minutě zásluhou Václava Vrány. O šest minut později ovšem bylo vyrovnáno. Výhodu na naši stranu vrátil Josef Jurkanin dvacet minut před koncem. Stejný hráč se pak trefil ještě jednou a možná sám ani tehdy netušil, jak důležitá branka to byla. V Dundee se totiž domácí dostali do vedení. Branka prý padla z jasného ofsajdu, každopádně gól platil. Další už ale nepadl a Sparta díky domácímu vítězství postoupila do třetího kola.

Další novinky